Pozor na StopMeningokok.sk! Ohrozený je hlavne zdravý rozum (+ vaša peňaženka)

04.10.2012 11:31

Ing. Marián Fillo

 

       Za nezáujmu médií bola 20.IV.2012 schválená nová konjugovaná vakcína proti meningokokom - Nimenrix od GlaxoSmithKline. Registrácia je to tak čerstvá, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ešte nestihol (za 5 a pol mesiaca od schválenia) ani pridať k informácii o liečive odkaz na príbalový leták (obrázok zosnímaný 4.X.2012):

snímka obrazovky zo stránky ŠÚKL

       Na rozdiel od obdobnej vakcíny Mencevax ACWY (taktiež od GSK) je táto vakcína konjugovaná, čo znamená, že spravidla vyvolá nejakú imunitnú odpoveď aj u detí do 2 rokov. Deti do roka (a čiastočne aj do 2 rokov) na nekonjugované polysacharidové vakcíny (ako je Mencevax ACWY) nereagujú - ich imunitný systém bakteriálne polysacharidy ignoruje. Preto boli vymyslené konjugované vakcíny, kde je polysacharid naviazaný spravidla na tetanový alebo záškrtový anatoxín (toxoid), vďaka čomu na ne zareaguje aj nezrelý imunitný systém malých detí.

       Vo svetle týchto faktov je prekvapivé, že vakcína Nimenrix zatiaľ nebola testovaná u detí do roka, ale len od 12 mesiacov.

 

O meningokokoch

       Meningokoky sú baktérie, ktoré sa vyskytujú prakticky výlučne u ľudí, lebo nevedia získať železo z iných než ľudských zdrojov (transferín a laktoferín). Ich nositeľmi je 5% až 15% dospelých bez toho, že by to malo akékoľvek negatívne dopady. Možno ich teda považovať za bežnú súčasť bakteriálnej mikroflóry človeka.

       Nebezpečné môžu byť až v prípade vážne narušeného imunitného systému, poškodených obličiek, poškodenej alebo odstránenej slezine. Keď sa však vymknú kontrole, ochorenie máva dosť často rýchly spád a až v 10% prípadov končí úmrtím. Preto je ako najlepšia ochrana proti meningokokom kľúčovo dôležité pestovanie si silnej prirodzenej imunity či už zdravou stravou, pohybom na čerstvom vzduchu, zvládaním stresu alebo nepokúšaním sa ísť až na kraj svojich síl. Mnoho zbytočných úmrtí na meningokokové invazívne ochorenia bolo v konečnom dôsledku spôsobených krajným vysilením tela alebo nezvládnutím mimoriadne stresujúcej situácie.

       Fajčenie a pitie alkoholu taktiež zvyšuje náchylnosť na meningokokové ochorenia. Naproti tomu dojčenie citeľne znižuje riziko meningokokov.

       Na nákazu je potrebný značne úzky kontakt s nosičom, keďže meningokok je pomerne krehká baktéria a mimo ľudského tela veľmi rýchlo hynie.

       Jestvuje 12 skupín meningokokov, odlíšených typom polysacharidového puzdra: A, B, C, H, I, K, L, X, Y, Z, 29E a W135. Na Slovensku sa najčastejšie vyskytujú typy B a C, pričom proti typu B zatiaľ nebola schválená nijaká vakcína, ale nejaké sú v štádiu klinických skúšok. Jestvujú však vakcíny proti typom A, C, W135 a Y. Ostatné typy (H, I, K, L, X, Z a 29E) zrejme nie sú považované za veľmi nebezpečné, prípadne sa vyskytujú len zriedkavo.

 

Očkovanie proti meningokokom

       Keďže jestvujú vakcíny proti nanajvýš 4 typom z celkovo 12 (niektoré zdroje uvádzajú 13) typov meningokokov, pričom proti najrozšírenejšiemu typu B zatiaľ žiadna vakcína schválená nebola. To je prvý zásadný dôvod, prečo sa nedať proti meningokokom zaočkovať.

       Vakcíny sú buď polysacharidové (od 2 rokov) alebo polysacharidové konjugované (Nimenrix (typy A, C, W135, Y) od 12 mesiacov, NeisVac-C (typ C) od 2 mesiacov). Najohrozenejšiu skupinu (nedojčené deti do 12 mesiacov) možno teda očkovať len proti typu C - len proti jednému z 12 typov meningokokov.

       Meningokoky sú nebezpečné v podstate len pre fajčiarov (aj pasívnych), alkoholikov, ľudí s poruchami imunity a vyčerpaných/vystresovaných ľudí. Ak nefajčíte, nepijete alkohol, potrpíte si na silnej prirodzenej imunite, nechodíte na doraz a zvládate stres, v zásade sa nemáte čoho báť. To je druhý zásadný dôvod, prečo sa nedať proti meningokokom zaočkovať.

       A nakoniec aj sám výrobca otvorene priznáva v príbalovom letáku:

"Ochranná imunitná odpoveď sa nemusí vyvolať u všetkých očkovaných jedincov."

       Boli síce vykonané nejaké štúdie, ale ako to už býva, drvivá väčšina nežiaducich účinkov vakcín sa objaví až po schválení a nasadení do praxe. Príkladom môže byť stiahnutie chrípkovej vakcíny Preflucel prakticky hneď po schválení a nasadení do praxe minulú chrípkovú sezónu. Drvivá väčšina nežiaducich účinkov vakcíny sa ukáže a prizná v príbalovom letáku až po rokoch používania, viď príklad vakcíny Imovax Polio. Keďže Nimenrix je úplne nová vakcína, nežiaduce účinky, ktoré výrobca uvádza v príbalovom letáku vakcíny, sú len začiatok. Po niekoľkých rokoch bude zoznam nežiaducich účinkov podstatne dlhší. A v túto chvíľu vôbec netušíme, či to budú len banality, alebo podstatne horšie veci typu poškodenie mozgu či Guillain-Barrého syndróm (progresívne ochrnutie autoimunitného pôvodu). A to je tretí dobrý dôvod, prečo sa nedať proti meningokokom zaočkovať novou vakcínou Nimenrix od GlaxoSmithKline.

       Vakcína Nimenrix koniec koncov podľa všetkého ani nie je kategorizovaná, tzn. od poisťovne na ňu nedostanete ani ň. Zdá sa teda, že ani Kategorizačná komisia ju nepovažuje za tak dôležitú, že by bolo treba na ňu prispievať z verejných zdrojov. A to je štvrtý dôvod, prečo odmietnuť očkovanie touto vakcínou.

 

Nová mediálna bublina

logo GlaxoSmithKline       Za stránkou StopMeningokok.sk a bombastickými správami typu "Pozor na meningokoka! Ohrozené sú najmä deti" teda nehľadajte nič iné než promo akciu pri príležitosti uvedenia novej vakcíny Nimenrix na slovenský trh. Na rozdiel od tvrdení na uvedenej stránke, meningokoky sú na Slovensku (v porovnaní napr. s cukrovkou 1. typu) okrajovým problémom, ktorý nielenže žiadne očkovanie nevyrieši (a už vôbec nie očkovanie tými vakcínami, čo sú momentálne u nás dostupné), ale očkovanie ho naopak zhoršuje. Stáva sa totiž, že pri šialených očkovacích pokusoch typu "Infanrix Hexa + Synflorix + Rotarix v jeden deň" dôjde k tak zásadnému oslabeniu imunity bábätka, že dovtedy na uzde držaný meningokok sa odtrhne z reťaze a do pár dní je po bábätku, čoho svedkom bola začiatkom tohto roku nešťastná mamička z Oravy.

       Túto mediálnu bublinu na podnet výrobcu vakcíny GlaxoSmithKline nafúkla preň pracujúca PR agentúra (PR = Public Relations = Prefíkaná Reklama) Snowball Communications, ako sa dočítate v pätičke stránky:

"Created by Snowball Communications | Táto stránka je podporená spoločnosťou GlaxoSmithKline Slovakia" 

       Spoločníkom v Snowball Communications je istý PhDr. Martin Kasarda, PhD. Ten s obľubou prednáša, sťaby odborník na médiá a vysokoškolský pedagóg, nič netušiacim detským lekárom na kongresoch a vakcinačných dňoch, ako aj toť v sobotu, kedy mal v Žiline na XVIII. vakcinačnom dni prednášku "Naočkovaní paranoiou: čo máta odporcov očkovania a prečo strašia". Pri svojich prednáškach Dr. Kasarda pravidelne "zabúda" uviesť, že vôbec nie je nezávislým odborníkom na médiá, že v skutočnosti je de facto plateným reklamným agentom výrobcu vakcín. Tento nebetyčný konflikt záujmov zásadne neuvádza. Jeho prednášky teda nie sú ničím iným, než utajenou súčasťou dômyselnej reklamnej kampane.

       O jeho morálnom profile jasnou rečou vypovedá aj skutočnosť, že začiatkom leta pre zmenu nafúkal mediálnu bublinu okolo osýpok, ale keď som sa ho opakovane pýtal, či sa on sám dal proti osýpkam zaočkovať, ani na tretí či štvrtý krát mi neodpovedal (hoci odpovedal na iné otázky/námietky). Z toho je zjavné, že sám sa zaočkovať nedal, to mu však nebráni nahovárať na toto očkovanie iných. Pritom on ako dospelý má rozhodne oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu osýpok než deti, ktoré sú hlavne proti osýpkam očkované. Napriek tomu, že zaočkovaný nie je, sa teda osýpok zjavne nebojí... alebo sa očkovania bojí viac.

       A tak aj projekt StopMeningokok.sk je iba nafúknutá reklamná bublina, ktorej účelom je len a len zvýšiť predaj vakcín od GlaxoSmithKline, obdobne ako účelom stránky Pneumokok.sk je zvýšiť predaj vakcíny Prevenar 13 od Pfizeru. Nie je to žiadna ľudomilská činnosť, nič verejnoprospešné, je to len a len čistý biznis. Nenechajte sa nachytať!

 

Zdroje:

 


Napísanie tohto článku zabralo autorovi vyše 3 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Pozor na StopMeningokok.sk! Ohrozený je hlavne zdravý rozum (+ vaša peňaženka)

realna skusenost

zuzana | 12.11.2014

Netreba vsetko brat len ako biznis..moja svokra aj manzel zazrakom prezili bez poskodenia..len celozivotne migreny..zapal mozgovych blan sposobene meningokokmi..takze uple prirodzene dam zaockovat aj svoju dceru:-)

Martin Kasarda

BuG.ToM | 07.10.2012

takymto debilom a vrahom ako si ty, by som napichal vsetky vakciny, ktore existuju na trhu v niekolkých dávkach za sebou, aby si konečne uvedomili, ake su bezpečné pre maličké deti. Bodaj by si skapal ty jedna fašistická mamonom posadnutá farmaceuticka defka...

Re:Martin Kasarda

Slobodaslova? | 13.11.2012

Na stránke by podobne invektivy a urazky nemali co hladat pán Fillo, ustrazte si to lebo vás dám zatvoriť.

Re:Re:Martin Kasarda

Ing. Marián FILLO | 11.07.2013

A kto ste Vy, že ma dáte zatvoriť?
Za niečo, čo som nenapísal?

Popularita stúpa

Marcello | 05.10.2012

Myslím, že už keď sa aj takéto typy "spasiteľov" objavujú v diskusiách pod článkami svedčí to len o jednom...popularita stránky narastá :).
A mimochodom...to rýpanie na adresu neMudr.vzdelania je už naozaj dosť trápne. Zas a znovu to však len potvrdzuje absolútnu absenciu vecnýxch a odbroných argumentov. Ale na to som si už zo strany "farma odborníkov" typu Prof. D. a Mudr.Liptáka dávno zvykol. :)

Dalsia epidemia?

Mirka | 05.10.2012

Pripada mi nemoralne medializovanie niektorych infekcnych chorob, najma takych proti ktorym existuje vakcina. Zeby to bola nahoda alebo len cisty biznis zalozeny na strachu?
Je mnozstvo infekcnych ochoreni, ktore su vazne a zivot ohrozujuce, len zial, kedze proti nim nejestvuju vakciny nie je nutne o nich hovorit. Pneumokoky, osypky, teraz meningokok, tesime sa na dalsie velke halo...

Momentalne frci reklama NIE SOM OVCA, apelacia na moznost rozhodnut sa sam, len ked nam nejaka presne mierena reklamna kampan usita na neznalost vacsiny obyvatelstva predostrie zastrasujuce informacie spravame sa ako ovce v kosiari... a vlk sa pekne smeje

Re:Dalsia epidemia?

Mata | 13.11.2012

Táto stránka je cela založená na strachu oviec, tak prečo by sa nemalo hovoriť o ochoreniach ktorých je reálny dôvod sa obávať?

stopmeningokok.sk

Martin Kasarda | 05.10.2012

Ďakujeme za propagáciu stránky, určite sa nájdu ľudia, ktorí - keď uvidia na stránkach reálne prípady reálnych meningokokom postinutých detí zo Slovenska a vypočujú si názor odborníkov lekárov a nie Vás, pán inžinier, tak sa minimálne zamyslia nad tým, čo tvrdíte.

Re:stopmeningokok.sk

Ing. Marián FILLO | 05.10.2012

Možno ste si to nevšimol, pán reklamný agent, ale ja propagujem zdravý rozum a pravdu, nie vašu reklamnú stránku, na ktorej chýba tak zásadná informácia, že PROTI NAJČASTEJŠIEMU TYPU B NIJAKÉ OČKOVANIE NECHRÁNI.

Inak povedané: väčšina meningokokových ochorení nie je očkovaním preventabilná, ani keby bola vakcína 100% účinná, čo samozrejme nie je, ako uvádza sám výrobca v príbalovom letáku.

Toľko k tej "odbornosti", čo stojí za stránkou StopMeningokok.sk, ktorej účelom vôbec nie je zdravie obyvateľstva, ale len jeho vystrašenie a okradnutie o cenu vakcíny a výkonu očkovania, pričom toto očkovanie drvivej väčšine očkovaných nebude vôbec nič užitočné - naopak, nežiaduce účinky vysoko prevážia potenciálny prínos, ktorý je prakticky nulový.

Re:Re:stopmeningokok.sk

peter | 05.10.2012

ozaj, a akej firmy resp. produktu je reklamny agent pan inzinier?

Re:Re:Re:stopmeningokok.sk

Ing. Marián FILLO | 05.10.2012

No predsa výrobcu predmetnej vakcíny Nimenrix - firmy GlaxoSmithKline.

Možno ste si nevšimol, ale je to ten istý Martin Kasarda, o ktorom je reč v článku - spoluvlastník PR agentúry Snowball Communications, ktorej pravdepodobne najväčším zákazníkom je práve GlaxoSmithKline.

Re:Re:Re:Re:stopmeningokok.sk

peter | 22.10.2012

kto plati stopmeningokok je lahko vystopovatelne, ale kto plati vas to uz nie je tak lahko zistit, ze ;-)

Re:Re:Re:Re:Re:stopmeningokok.sk

Ing. Marián FILLO | 01.11.2012

Je to veľmi ľahké, stačí sa tu trošku lepšie poobzerať:
https://www.slobodavockovani.sk/otazky-a-odpovede/o-nas/#q3

Re:Re:Re:Re:Re:Re:stopmeningokok.sk

Agent | 13.11.2012

POZOR POZOR POZOR táto stránka je určená na šírenie poplasnych sprav nenechajte sa nachytat

Re:Re:Re:Re:stopmeningokok.sk

Agent | 13.11.2012

POZOR POZOR POZOR
Cieľom tejto stránky je šíriť poplasne správy, nenechajte sa nachytat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re:Re:stopmeningokok.sk

Matka | 13.11.2012

Účelom tejto stránky je šírenie poplasnych sprav

Re:stopmeningokok.sk

Ing. Marián FILLO | 05.10.2012

Mimochodom: tipujem, že nielen MMR vakcínou, ale ani Nimenrixom ste sa zaočkovať nedal, nemám pravdu?

Len si naháňate kšefty, ale sám sa zaočkovať nedáte...

Re:Re:stopmeningokok.sk

Prorok | 13.11.2012

To je ale zavist pán Fillo, tiež by ste si chceli naháňať kšefty že? Žiaľ s tými pár ubohymi oveckami co stoja za vami v rade to asi nepojde co?

Re:stopmeningokok.sk

ela | 05.10.2012

musim uznat, ze ste reprezentativna vzorka obyvatela tohto Bananistanu-Slovakistanu! Hanba!

Re:Re:stopmeningokok.sk

Agent | 13.11.2012

POZOR POZOR POZOR tato stránka je určená na šírenie poplasnych správ, nenechajte sa nachytat

Re:stopmeningokok.sk

ferko | 13.10.2012

nepochybujem o reálnych prípadoch reálnych meningokokom postihnutých detí tak ako nepochybujem o reálnych prípadoch reálnych BCG vakcínou postihnutých detí na Slovensku, ktorá spôsobila reálnym deťom miliárnu a bazilárnu tuberkulozu........

:)

ela | 04.10.2012

vdaka za clanok!

Záznamy: 1 - 22 zo 22

Pridať nový príspevok