Obrovský škandál s ilegálnou distribúciou vakcín v Číne! Občania sa pýtajú: „Ide o genocídu?“

13.06.2016 04:15

Natural News29.III.2016David Gutierrez

 

    Pôvodný článok Massive illegal vaccine scandal in China has citizens asking, 'Is this genocide?'
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok: kapsulky s lebkou vovnútri    S naďalej sa objavujúcimi správami o škandále s ilegálnou distribúciou vakcín v Číne sa rozhnevaní občania dožadujú odpovede na otázku, prečo vláda tak dlho čakala s informovaním verejnosti o tom, že ich deti sú ohrozené. Podľa vlády distribuovali ilegálni predajcovia od roku 2011 vakcíny v hodnote 88 miliónov dolárov, ktoré boli exspirované (po záručnej lehote) alebo nesprávne chladené. To vystavilo všetky deti, ktoré boli týmito vakcínami očkované, zvýšenému riziku zdravotného postihnutia či úmrtia. Nie je známe, koľko detí bolo poškodených týmito vakcínami.

    Vláda o tom vedela od roku 2015, ale nezverejnila údaje o tom až do marca 2016. Jeden nahnevaný užívateľ na mikro-blogovacej sieti Sina Weibo k tomu povedal:

„Vedia o tom už takmer rok a až teraz to odhalia! Nie je to genocída? Nemám slov na to, aby som vyjadril, aký som nahnevaný!“

 

Počet poškodených neznámy

    Podľa štátnych úradníkov stáli na čele tohto ilegálneho obchodu matka s dcérou, ktoré nedávno uväznili v provincii Šangdong a ktoré nakupovali vakcíny od vyše 100 rôznych farmaceutických predajcov (niektorí z nich na to ani nemali povolenie) a potom ich za zvýšenú cenu predávali miestnym úradom verejného zdravotníctva alebo ďalším predajcom bez povolenia. Ich obchodné operácie zasiahli 24 provincií a veľkých miest.

    Podľa novín je matka bývalou lekárkou, ktorá bola v roku 2009 vyhodená z verejnej nemocnice za ilegálny predaj vakcín a následne odsúdená na 3 roky väzenia. Jej dcéra je tiež absolventkou lekárskej fakulty.

    Polícia vykonala vyše 20 razií, aby zabavila nesprávne skladované vakcíny, predávané touto zločineckou sieťou. Po uväznení hlavných vinníkov požiadal čínsky úrad na kontrolu liečiv miestne úrady, aby vystopovali cestičky, ktorými prúdili tieto ilegálne vakcíny, vďaka čomu bude možné zistiť, ktorí pacienti ich dostali. V rámci vyšetrovania už boli zistení deviati veľkoobchodníci s vakcínami v šiestich provinciách, ktorí falšovali dokumenty, aby zatajili svoju identitu ako nákupcov.

    Ide o najmenej 25 rôznych druhov vakcín, vrátane vakcín proti japonskej encefalitíde, nákazlivej žltačke typu B, meningokokom, príušniciam (mumpsu), detskej obrne a besnote (cz: vzteklině). Žiadna z týchto vakcín sa nepoužíva v rámci čínskeho povinného očkovania, čo znamená, že pacienti, ktorí nimi boli očkovaní, museli za ne zaplatiť z vlastného vrecka.

    Stále nie je známe, koľko dávok poškodených vakcín bolo takto distribuovaných.

 

Nahnevaná verejnosť sa dožaduje odpovedí

    Správy o tom, že úrady čakali takmer rok, kým zverejnili prítomnosť nebezpečných vakcín na trhu, spôsobila v Číne rozsiahle pobúrenie verejnosti. Občania sa tiež pýtajú, prečo sa mohla vodkyňa tejto zločineckej siete tak ľahko vrátiť k páchaniu zločinu, za ktorý už bola predtým uväznená. Jeden z používateľov Sina Weibo k tomu povedal:

„24 provincií, už 5 rokov a koľko detí?!“

    Iný používateľ dodal:

„Toto je tak obrovský škandál a jediný úradník z úradu na kontrolu liečiv neprišiel s ospravedlnením, ani jeden sa nevzdal funkcie… Človeku je smutno, že tomuto systému nezáleží na tom, či obyčajní občania žijú alebo umrú.“

    Ďalší hnev verejnosti vyvolala správa z 21.III.2016, že istý chlapec zomrel krátko po očkovaní, aj keď vláda tvrdí, že jeho smrť s ilegálnymi vakcínami nijak nesúvisí. Tento 4-ročný chlapec zomrel v provincii Guangdong len pár dní po očkovaní proti detskej obrne a meningokokom. Úrady sa vyjadrili, že prípad vyšetrujú, ale popreli akúkoľvek spojitosť s touto zločineckou sieťou. Istý užívateľ Sina Weibo sa opýtal:

„Pokiaľ sa presná príčina stále ešte vyšetruje, ako môžete povedať, že to nemá nič do činenia s týmito problematickými vakcínami? Zamotávate sa do svojich nezmyslov vo vašom pokuse o vysvetlenie.“

    Čína je v ostatných rokoch preplnená škandálmi ohľadne (ne)bezpečnosti potravín a liečiv. Nie je to ani prvý škandál okolo vakcín.

    V rokoch 2006–2008 v provincii Šanksi zomreli 4 deti a ďalších vyše 70 malo závažné nežiaduce účinky po tom, ako boli očkované nesprávne chladenými vakcínami.

 

Zdroje:

 

Poučenie pre Slovensko a Česko (pozn. prekl.)

    Nech už máme o Číne akékoľvek predstavy, podvodov a nedopatrení je viac než dosť aj v slovenskom či českom zdravotníctve, a preto v prípade, že sa dávate očkovať alebo dávate očkovať svoje dieťa, možno vrelo odporučiť, aby ste pred očkovaním sám/sama skontrolovali, či príslušná vakcína nie je po ekspirácii (po záručnej lehote).