Drvivá väčšina slovenských lekárov odmieta očkovanie. Horšiu PR správu už propagátori očkovania snáď ani nemohli vydať

04.11.2017 00:24

Ing. Marián Fillo

 

    Propagátori očkovania ma už dávno tak nepobavili, ako sa im to podarilo PR (Public Relations, alebo aj Prefíkaná Reklama) správou PR agentúry Snowball Communications, ktorá pracuje (alebo pracovala) pre celý rad výrobcov vakcín (Pfizer, AbbVie, Sanofi Pasteur, Baxter, GlaxoSmithKline, Abbot Laboratories a Novartis), ako aj pre právnickú kanceláriu Polakovič & Partners, ktorá sa mi v mene výrobcu vakcín GlaxoSmithKline vyhrážala v roku 2013, a taktiež pre Slovenskú epidemiologickú a vakcinologickú spoločnosť, ktorá de facto nie je ničím iným, než nepriznaným marketingovým oddelením výrobcov vakcín, čo je zrejmé aj z toho, že má s nimi spoločnú PR agentúru.

ilustračný obrázok: vírusy pod mikroskopom    Hneď v úvode sa dočítame mimoriadne podivné tvrdenie:

„Napriek záväzku Slovenska dosiahnuť do roku 2017 zaočkovanosť proti chrípke minimálne 30 %, počet zaočkovaných u nás v posledných rokoch klesá a Slovensko je na chvoste spomedzi krajín Európskej únie.“

    Nuž, nejde mi vôbec do hlavy, ako sa môže Slovensko zaviazať k tomu, že jeho obyvatelia budú mať do nejakého roku takú a takú spotrebu toho či onoho. Napr. že do roku 2020 stúpne predaj hudobných CD na 3 ks ročne na hlavu, alebo že priemerný obyvateľ Slovenska zje v roku 2019 najmenej 3 kg cesnaku. Voľba, či si niečo kúpim alebo nekúpim, zjem alebo nezjem, nechám alebo nenechám pichnúť je predsa len a len na mne, nie je to vec Slovenska ako štátu. To by bolo možné jedine v prípade tvrdej diktatúry, ktorá by dokázala občanov donútiť k vykonaniu čohokoľvek (aj sebeväčšej hlúposti), čo im prikáže.

    Pozoruhodné je tiež porovnávanie s ostatnými krajinami Európskej únie. Keby sme trebárs boli „na chvoste spomedzi krajín Európskej únie“ v počte autonehôd alebo samovrážd, bolo by to predsa skvelé, nie? A mne rovnako tak skvelo pripadá to, že sme „na chvoste spomedzi krajín Európskej únie“ v zaočkovanosti proti chrípke.

 

„V uplynulej sa proti chrípke nechalo očkovať len 4,5 % obyvateľov a Slovensko tak naďalej zostáva na chvoste spomedzi krajín Európskej únie,“

    Nuž, s ohľadom na vskutku závažné nežiaduce účinky tohto očkovania u mnohých očkovaných, ako aj na to, že medzi časté nežiaduce účinky patria práve príznaky chrípky (takže očkovaním si vlastne človek privodí to, čomu sa chcel očkovaním vyhnúť), a tiež na to, že vitamín D poskytuje oveľa lepšiu ochranu pred chrípkou a nielen chrípkou, pričom účinnosť očkovania proti chrípke je trápne nízka (v minulej sezóne bola u niektorých skupín obyvateľov dokonca záporná, teda očkovanie bolo úplne kontraproduktívne), sa tomu vôbec nedivím.

    Naopak, udivuje ma, že to je až 4,5%. Čakal by som pod 1%. Ale mám pre tento nemilý fakt aj rozumné vysvetlenie: Slovensko je jedinou krajinou EÚ, ktorá má povinné očkovanie proti chrípke pre určitú skupinu obyvateľov, konkrétne pre ľudí v domovoch sociálnych služieb (po starom: v starobincoch).

 

„Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 % a Slovensko sa zaviazalo dosiahnuť tento cieľ do roku 2017.“

    Nie, nie, nie, Slovensko sa k tomu nezaviazalo. Ja som sa k tomu nezaviazal a prakticky nijaký občan Slovenska sa k tomu nezaviazal, s výnimkou toho úchyla z Ministerstva zdravotníctva SR, čo to prehlásil za nás, o nás a bez nás, bez akéhokoľvek rešpektu k našej slobodnej vôli a bez štipky zmyslu pre lekársku etiku, zhruba v štýle Adolfa Hitlera či Josefa Mengeleho, viď k tomu článok (Ne)etika plošného očkovania.

 

„Očkovanie proti chrípke WHO odporúča predovšetkým pre tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov…“

    To vyzerá ako ďalší z plánov na redukciu obyvateľstva zemegule, keďže americká štúdia, zverejnená 13.IX.2017, potvrdila to, o čom sa hovorilo už roky: očkovanie proti chrípke je u tehotných žien štatisticky významne spojené s potratmi.

    No a o očkovaní detí od 6 mesiacov do 5 rokov zistil prehľad neziskovej nezávislej organizácie vedcov-lekárov Cochrane Collaboration asi toľko, že „účinnosť inaktivovanej vakcíny bola podobná placebu“ (u nás sa používa takmer výlučne inaktivovaná vakcína a účinnosť podobná placebu znamená de facto úplnú neúčinnosť), že „očkovanie proti chrípke bolo v určitých prípadoch spojené so závažnými poškodeniami zdravia“ a že „sa dá nájsť len veľmi málo údajov o bezpečnosti inaktivovaných vakcín, ktoré sa u malých detí používajú najčastejšie.“

    Nuž, vyzerá toto ako rozumné odporúčanie zo strany WHO? Asi sotva. Obzvlášť, keď zvážime, že vakcíny proti chrípke obsahujú látky, schopné obmedziť plodnosť a že výrobca vakcíny vôbec netestoval vplyv očkovania proti chrípke na plodnosť (fertilitu), čo je uvedené v časti 4.6 príbalového letáku vakcíny proti chrípke: „K dispozícii nie sú žiadne údaje týkajúce sa fertility.“

    Zdá sa, že je na čase premenovať WHO z World Health Organization (Svetová zdravotnícka organizácia) na World Homicide Organization (Svetová vražedná organizácia). Skratka by zostala nezmenená. A prečo to WHO robí? Nuž, WHO je sponzorovaná najmenej 9 výrobcami vakcín a predovšetkým Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov (Bill & Melinda Gates Foundation), čo sú (hlavne Bill) očkovací nadšenci, predovšetkým však chcú dramaticky zredukovať obyvateľstvo zemegule, a to nielen očkovaním.

 

    A teraz zlatý klinec programu:

„Napriek tomu, že zdravotníci by mali ísť pri očkovaní proti chrípke príkladom, aj u nich je percento očkovaných pomerne nízke. Na Slovensku neexistujú oficiálne údaje o miere zaočkovanosti zdravotníckych pracovníkov, ale podľa prieskumov realizovaných Slovenskou eidemiologickou a vakcinologickou spoločnosťou SLS sa príliš nelíši od priemeru v celej populácii a nedosahuje teda ani 5 %.“

    Inak povedané: drvivá väčšina (vyše 95%) lekárov a ďalších zdravotníkov odmieta očkovanie.

    To je jasná správa aj pre tých, čo sú príliš leniví a nezodpovední, aby prevzali zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk a kriticky skúmali všetky informácie o očkovaní, ale nechávajú to dôverčivo na svojho lekára a dajú vždy na jeho radu a úsudok: 19 z 20 slovenských lekárov odmieta očkovanie — berte si z nich príklad!

    Úprimne nechápem: Ako vôbec môže PR agentúra s dlhoročnou praxou vypustiť v snahe zvýšiť predaj vakcín takúto informáciu (nepochybujem, že pravdivú), ktorá môže spôsobiť jedine tak ďalší pokles zaočkovanosti? Na jednej strane si cením úprimnosť, ale na strane druhej to je (z hľadiska PR remesla) snáď to najhoršie, čo mohli urobiť.

 

„Som presvedčený, že lekári by mali byť očkovaní proti chrípke, aby chránili seba aj svojich pacientov. Očkovaný lekár totiž minimalizuje riziko prenosu vírusu chrípky na pacienta. Lekár by mal ísť svojim kolegom a pacientom príkladom a ukázať, že očkovaniu proti chrípke sám dôveruje,“ dopĺňa MUDr. Pavol Šimurka, PhD.

    Pán doktor by mohol vysvetliť, ako môže očkovaný minimalizovať riziko prenosu vírusu chrípky, keď je očkovacia látka injekčná, tzn. nevytvára protilátky na slizniciach (tzv. IgA, čiže imunoglobulíny typu A), ale len v krvnom obehu (tzv. IgG). Chrípka sa predsa šíri kvapôčkovou infekciou, takže vírus najprv sadne na sliznice v nose, ústach či hrdle (kde má u očkovaného rovnako málo prekážok ako u neočkovaného), odkiaľ ho človek (bez ohľadu na očkovanie) môže vykašľať či vykýchnuť, a tým nakaziť ďalšieho človeka. Navyše, skutočná chrípka človeka „položí“, a to znenazdajky a pomerne náhle, z plného zdravia“, takže je prakticky vylúčené, že by zdravotník s rozbehnutou chrípkou (ktorej by čisto hypoteticky mohlo zabrániť očkovanie) nakazil pacienta, keďže so skutočnou chrípkou ani len nedôjde do práce. A ak skutočnú chrípku nemá, tak by proti jeho ochoreniu očkovanie proti chrípke nebolo nič platné.

    No a ten príklad lekárov je naozaj veľavravný: Vyše 95% slovenských lekárov skutočne ide svojim kolegom a pacientom príkladom a nedáva sa očkovať, čím ukazuje, že očkovaniu nedôveruje.

 

„Existujú nešpecifické preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko nákazy vírusom chrípky. Ide napríklad o zvýšený prísun vitanímov, dodržiavanie správnej životosprávy a podobne. Ale jedinou preukázateľne účinnou prevenciou chrípky je očkovanie.“ hovorí doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD.

    Tak toto nemá nijakú logiku, ale zrovna u tejto dámy ma to vôbec neprekvapuje. Ak „existujú nešpecifické preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko nákazy“, ako je potom možné, že „jedinou preukázateľne účinnou prevenciou chrípky je očkovanie“??? Tak buď tie nešpecifické opatrenia znižujú riziko nákazy a sú preukázateľne účinnou prevenciou, alebo riziko nákazy neznižujú, a teda žiadnou prevenciou nie sú a nemá vôbec cenu o nich hovoriť.

    Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) tento rok v článku Jeseň bez prechladnutia a chrípky. Vyhnite sa chrípke a iným akútnym respiračným ochoreniam odporúča:

„Pripravte si účinné zbrane proti vírusom a baktériám. Doprajte si každý deň vitamíny, aspoň pol hodinu venujte pohybu, dodržiavajte pitný režim, otužujte sa, pravidelne vetrajte doma i na pracovisku a často si umývajte ruky.

    Pravidlá pre silnejšiu imunitu:

  • nefajčite,
  • obliekajte sa primerane vonkajším teplotám,
  • pravidelne vetrajte,
  • jedávajte  každý deň ovocie a zeleninu, najmä s vyšším obsahom vitamínu C – jablká, kyslú kapustu, citrusy, papriku, brokolicu, chren, cesnak,
  • doprajte si dostatok spánku,
  • vyhraďte si denne tridsať minút pre cvičenie, alebo prechádzku,
  • pite vodu, nesladené čaje a nápoje, pomáhajú zvlhčiť sliznice,
  • umývajte si ruky,
  • otužujte.“

    Mám tomu rozumieť tak, že doc. Krištúfková vlastne nepriamo tvrdí, že ÚVZ SR kecá sprostosti, keď ako „účinné zbrane“ na „vyhnutie sa chrípke“ odporúča vyššie uvedené opatrenia (s ktorými inak súhlasím, len by som tam doplnil vitamín D)???

 

„Očkovanie znižuje počet komplikácií a úmrtí o 52 %, znižuje počet hospitalizácií  o 63 %, znižuje počet návštev u lekára vobdobí epidémie o 62 % a znižuje počet absencií u školopovinných detí a pracujúcich o 51 %,“ dodáva doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD.

    To by ma vážne zaujímalo, z ktorého prsta si pani docentka tieto údaje vycucala. Realita je totiž taká, že v minulej sezóne bolo zaznamenaných 1.562.630 akútnych respiračných ochorení (ARO), čo je pri cca 5.435.000 obyvateľoch Slovenska 28,75%. Z toho bolo chrípke podobných ochorení (ChPO) 177.234, teda 11,34% (z počtu obyvateľov 3,26%). Lenže nie každé chrípke podobné ochorenie je skutočná chrípka. Jediné meradlo, aké máme k dispozícii, sú výsledky v podstate sporadických laboratórnych vyšetrení (len 1895 vzoriek, tzn. niečo málo cez 1% ChPO bolo laboratórne skúmaných), kde sa chrípkový vírus potvrdil len v 19,26% prípadoch (365 vzoriek). To činí (keby sme tento pomer vztiahli na všetky ChPO) len 0,63% obyvateľstva. Ak teda ozajstnú chrípku dostane len 0,63% obyvateľstva (OK, nie každá chrípka sa dostala do štatistiky, takže o niečo viac, povedzme okolo 1%), pričom vakcína proti chrípke môže byť účinná len proti nej (a aj to na v priemere ani nie 60%), ako môže očkovanie proti chrípke znížiť počet úmrtí o 52%??? To je matematický nezmysel, ale zásadné problémy s elementárnou matematikou nie sú u doc. Krištúfkovej žiadnou novinkou.

    Ono však očkovanie proti chrípke v skutočnosti neznižuje úmr tnosť vôbec. Zvýšenie zaočkovanosti starších ľudí v USA z 15% na 65% neviedlo k nijakému zníženiu ich úmrtnosti počas chrípkových sezón. Je to teda celé vyslovený blaf — klamstvo za účelom nalákať ľudí na neúčinný až kontraproduktívny výrobok, ktorý im môže skôr do hrobu pomôcť, než by ich od neho uchránil. Skutočnosť je ale ešte horšia: pravidelné očkovanie proti chrípke vedie u očkovaných k 5,5x vyššiemu výskytu ARO oproti neočkovaným.

    Navyše očkovanie neznižuje ani počet hospitalizácií a vynechaných dní v práci či škole. Ďalší z prehľadov štúdií o očkovaní proti chrípke od už spomínanej nezávislej lekárskej vedeckej organizácie Cochrane Collaboration dospel k záveru, že „Očkovanie nevykazuje nijaký priaznivý účinok na dni práceneschopnosti či počet nemocničných pobytov (hospitalizácií).“

 

    Suma sumárum: očkovanie je jedine pre masochistov a samovrahov, ak nechcete chrípku, užívajte v zimnom období vitamín D a robte tak, ako ÚVZ SR odporučil (viď vyššie modrý citát), a ak nechcete potratiť, na očkovanie v tehotenstve zabudnite. A hlavne a ešte raz: Vyše 95% slovenských lekárov sa nedáva očkovať. Ak ich považujete za kvalifikovaných odborníkov, nasledujte ich príklad!

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.