Austrália: Ak nedáte deti zaočkovať, prídete o peniaze

26.11.2011 03:20

Herald Sun - 25.XI.2011Marianne Betts

 

       Pôvodný článok "Inject children or lose money"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Federálna vláda Austrálie zadrží vyše 2100 austrálskych dolárov (AUD) na daňových bonusoch rodinám, ktoré odmietnu očkovanie svojich detí. Od tohto kroku si vláda Julie Gillard sľubuje nárast zaočkovanosti, ktorá v súčasnosti činí okolo 90%.

       Ide o súčasť významných zmien v národnom imunizačnom programe, do ktorého budú pridané ďalšie očkovania. Deti majú byť očkované proti ovčím kiahňam, meningokokom typu C a pneumokokom od 1.VII.2013. Nová kombinovaná vakcína (MMRV) má chrániť deti proti 4 chorobám: osýpkam, príušniciam, ružienke a ovčím kiahňam. Bude podávaná deťom v 18 mesiacoch namiesto 4. roku, kedy sú v súčasnosti očkované proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR).

       Vláda dnes oznámila, že od 1.VII.2011 potrebujú rodiny mať svoje deti plne zaočkované, aby dostali rodinný daňový bonus na konci roka. Ten činí 726 AUD ročne na každé dieťa a odteraz bude vyplácaný, len ak je dieťa plne zaočkované v 1, 2 a 5 rokoch života, čo znamená, že rodine môžu zadržať vyše 2100 AUD na každé dieťa.

       Nová kontrola očkovania bude zavedená po dosiahnutí jedného roku života k už jestvujúcim kontrolám v 2 a 5 rokoch života. Od austrálskych rodín sa už teraz požaduje, aby ich deti boli plne zaočkované, ak chcú dostať zľavu na poplatky za škôlku. Nové ustanovenia nahradia materské očkovacie prídavky vo výške 129 AUD, vyplácané rodinám, spĺňajúcim požadované očkovania vo veku 2 a 5 rokov života dieťaťa.

       Austrálska ministerka zdravotníctva Nicola Roxon povedala:

"Vieme, že očkovanie je základom celoživotného zdravia dieťaťa a preto chceme zaistiť, aby boli deti očkované v pravý čas.

       Chceme, aby boli všetky austrálske deti zdravé a očkovanie je toho podstatným predpokladom."

       Vláda tiež oznámila novú kampaň, ktorá poradí rodičom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, čo možno urobiť pre ochranu bábätiek pred čiernym kašľom. Novopečení rodičia dostanú listy s informáciami o očkovaní proti čiernemu kašľu a o tom, ako možno rozpoznať túto chorobu a zabrániť jej šíreniu.

 


Preklad tohto článku zabral prekladateľovi približne 30 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.