Ad: relácia Reflex 22.II.2011 na TV Markíza

28.02.2011 03:50

Alena z Bratislavy

 

       Akurát som zhliadla reláciu Reflex a tam krátku reportáž o očkovaní bez nejakého vyhraneného názoru redakcie, aspoň podľa mňa.

       Poriadne ma nasrdilo, čo povedal MUDr. Peter Lipták, člen Pracovnej skupiny pre imunizáciu: že očkovanie je povinné preto,
lebo je to snaha dať najlepšiu medicínsku starostlivosť dieťaťu, že krajiny, ktoré povinné očkovanie nemajú alebo majú povinných oveľa menej vakcín, vlastne zaostávajú za nami a že u nás je to už akoby tradícia. Čo tento človek robí v rozhodovacej komisii, keď ani nechce pripustiť, že snáď to pre všetkých a tak plošne nemusí byť dobre.

       A to vyjadrenie MUDr. Dariny Sedlákovej, MPH, že očkovanie nemôže byť dobrovoľné, lebo nie každý rodič je zdatný v poznaní, čo je pre dieťa vhodné... A v čom je ten rodič potom zdatný? Len v rodení detí a platení daní? Niečo také, ako možnosť dať rodičovi rozhodnúť na základe nepodfarbených informácií v komunikácii s lekárom prvého kontaktu, nemôže existovať? Tvrdý "socík": my berieme zodpovednosť za Vaše dieťa a my vieme, čo je preň najlepšie...

       No a napokon informácia o tom, že naše úrady ani náhodou neplánujú a ani neuvažujú o dobrovoľnosti očkovania, ako sa pomaly začína v Česku. Ja som už dávno tušila, že na Úrade verejného zdravotníctva nemôžem pracovať kvôli tej skostnatelosti. Česť výnimkám!

       Hovorili, že v niektorých európskych krajinách nie je povinné očkovanie, alebo je, ale len pár vakcínami. No, ako sa vyjadril pán Lipták, všetci zaostávajú, len Slovensko je výnimka.

       Ešte šťastie, že tam dali vyjadrenie Ing. Ivy Vranskej-Rojkovej a MUDr. Mariany Kubovčákovej, lebo mi adrenalín prudko stúpal.
 

Diskusia: Ad: relácia Reflex 22.II.2011 na TV Markíza

Re:odkaz pánu Liptákovi doktorovi otitulovanému

matka | 02.03.2011

Presne tak! Ďakujem pani Magdaléna.
Pán Lipták si myslí, že je nadčlovek.

ako nezaockovat

Branislav | 02.03.2011

Vazeny pan Luptak, niekedy z vasich prispevkov vidno ako si neviete rady ze aj ine informacie sa dostavaju na svetlo sveta, kazdopadne ja som rodic a ja chcem dat dietatu to najlepsie, takze aj ked sa vsetci postavite na hlavu ja svoje diate zaockovat nedam aj ked by som za mal vzdat slovenskeho obcianstva, opustit SR a prestahovat sa do tzv. "zaostalejsich krajin", ktore su nam zase v inych situaciach davane za vzor ako vyspele krajiny, asi podla toho ako to biznisu vyhovuje, ze pan Dr. Luptak ?

Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Peter Lipták | 01.03.2011

Asi Ste nepochopili situáciu okolo očkovania. Nejedná sa o Vaše zdravie, o ktorom si môžete v zmysle dohovoru o ľudských právach rozhodovať sami po nadobudnutí dospelosti. Jedná sa o zdravie Vášho dieťaťa. Štát zodpovedá za výkon práva Vášho dieťaťa na tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť. Vaše dieťa patrí pod jurisdikciu Charty OSN o právach dieťaťa, ktorá bola prijatá Generálnym zhromaždením OSN v roku 1989, je základom medzinárodnej ochrany práv dieťaťa a je súčasťou našej legislatívy. To čo je pre zdravie dieťaťa najlepšie neurčujete Vy, rodičia pri všetkej úcte Ste laici a medzinárodne platný zákon Vám rešpektujúc tento fakt, toto právo nedáva. Povinnosť určiť rozsah povinnej zdravotnej starostlivosti má podľa medzinárodne platného zákona štát, ktorý si za tým účelom zriaďuje tím odborníkov - lekárov.
Dieťa má právo a Vy ako rodičia máte povinnosť mu túto najlepšiu zdravotnú starostlivosť zabezpečiť podľa pokynov štátu.. Ale prečo by Ste to Vy nechceli pre svoje dieťa urobiť ? Zabezpečiť aby dostalo to najlepšie na čo má právo podľa zákona? Skutočne by Ste chceli ublížiť svojmu dieťaťu a tak sa dostať medzi rodičov zanedbávajúcich si svoje povinnosti voči svojim deťom?

Ak by Ste to chceli pochopiť, tak je to taká istá situácia ako keby Ste svoje dieťa odmietali posielať do školy. Podľa "Charty OSN o právach dieťaťa, prijatej Generálnym zhromaždením OSN v roku 1989" má dieťa právo na vzdelanie. No a čo rodič? Ten má iba povinnosti. Niektorí sektári rodičia ale tvrdia, že oni budú rozhodovať o tom, či sa ich dieťa a čo sa ich dieťa bude učiť. Vadí im, že o tom, či sa ich dieťa bude učiť a čo sa deti v škole budú učiť rozhoduje právo dieťaťa na vzdelanie a nie rodič.

Nuž niektorí rodičia si stále myslia, že dieťa je ich majetkom. Prijatie Charty práv dieťaťa OSN bol veľký pokrok k odstráneniu porušovania práv detí v rodinách. Dnes už nikto v rodine nemôže beztrestne brániť deťom v prístupe k tej najlepšej zdravotnej starostlivosti alebo v prístupe k vzdelaniu.

Takže pokiaľ bude slovenská legislatíva obsahovať Chartu práv dieťaťa OSN tak sa nepohnete. Tak čo urobíte? Zrušíme na Slovensku chartu práv dieťaťa OSN? To je nápad!

Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Andrea | 02.03.2011

Pan Liptak ano rodicia maju povinnost poskytnut co najlepsiu zdravotnu starostlivost, ale nie podla pokynov statu. Kedze zijeme v akoze v tej demokracii tak asi kazdy ma pravo sa slobodne rozhodnut ci da pichnut svojmu dietatu jedy do maleho telicka. Ved neustale pribudaju rodiny co maju poskodene deticky ockovanim. Je tu jasne vidiet, ze tu ide o velky business. Ved obsah vakcin je velmi nebezpecny, Vy date svojmu dietatu pichnut do krvi hlinik, ortut, formaldehyd, polysorbat 80, umele sladidla atd? Tieto jedy nicia imunitu a sposobuju vazne tazkosti..lenze tymto si len farmaceuticky priemysel zaistuje pacientov, aby sa predpisovala draha liecba..tak neviem o akej najlepsej zdravotnej starostlivosti tu hovorite. Za vsetkym su len peniaze a vobec tu nejde o zdravie ludi.

Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Kaja | 02.03.2011

Pan Liptak,určite toho vela viete,to vam neberiem,ale...kde su dvojito zaslepene studie,nefinancovane farmafirmami,kde by sa dlhodobo porovnavali deti nezaočkovane-myslim vobec neočkovane,s detmi očkovanymi? Aby sa mohla porovnat chorobnost v jednej skupine s druhou,či už na choroby na ktore sa očkuje,alebo na tzv.moderne choroby deti-ako alergie,astmy,poruchy pozornosti,učenia,spravania,autizmu,autoimunnych ochoreni napr detskeho diabetu,rozne imunodeficientne stavy atd.Pri všetkej ucte, až potom možete niečo tvrdit,dovtedy su to len domnienky vas a vasich kolegov.Dnesna medicina žialbohu nie je na tom až tak dobre, aby vedela odhalit pričiny vzniku menovanych ochoreni,neviete prečo vznikne detsky diabetes,prečo telo same začne utočit na seba,prečo vznikne alergia a tie dalsie choroby,tym padom nemožete z podozrenia vylučit vakciny,hlavne ked je tu časova zhoda so zahajenim očkovani a narastom danych chorob.Hovorite o predispozicii-ako o nej možete vediet-len to tipujete,hlavne ked v rodine nik danym ochorenim netrpi,možno choroba vznikla zasahom zvonka-neviete to proste vylučit.Nič ,žialbohu ,nevieme o pričinach narastu tychto chorob a kym je to tak,tak očistit vakciny by mohla LEN dvojito zaslepena studia,kde by sa jednoducho porovnali tieto skupny deti.Ak by nebol statisticky vyznamny rozdiel v chorobnosti medzi tymito skupinami,tak až potom by ste mohli tvrdit že očkovanie tieto choroby nespusta.Jednoducho kym neviete o pričinach vzniku danych chorob dokopy nič-a to teda neviete,tak je vsetko len v rovine dohadov.To, že dnesna medicina nevie najst pričinnu suvislost,neznamena, že ju nenajde za 10-20 rokov.Dnes proste nemožete tvrdit, že je to pre moje dieta dobre a nijako ho to neohrozuje,pretože na to nemate validne dvojito zaslepene studie.Prečo netrestate rodičov,ked daju dietatu nezdravu stravu-mastnu,plnu ečok,nedaju mu dostatok zeleniny ovocia,prečo netrestate rodičov ked svoje dieta neotužuju,nedbaju o jeho pohyb,nechaju ho sediet cele hodiny za počitačom,nechaju ho jest fast foody-ved aj toto ohrozuje jeho imunitu a je to v rozpore s jeho zdravym vyvojom, na ktory ma narok.A určite to nema vedlajšie učinky ako vase slavne vakciny.Jednoducho ma nemožete donuti spravit niečo o čom si myslim,že to mojmu dietatu može uškodit.Prevencia nesmie ohrozit nikoho.

Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Alena | 02.03.2011

A ked dieta dostane vazne zdravotne komplikacie vplyvom ockovania, vari i vtedy budete stale tvrdit, ze je to najlepsie pre moje dieta? Pan doktor, urcite patri lekarom vela vdaky za mnohe i zivotzachranujuce ukony. No niekedy mam pocit, ze prave mnohe zasluhy lekarov im dali pocit Bozstva a pocit schopnosti rozhodovat o osudoch druhych ludi. Ak by ste boli matka, mnohe veci by ste vnimali inak.
I ja som zdravotnik, dokonca som vzdy bola zastancom ockovania, mam statnicu z epidemiologie a verte mi, ze ani ja som nechcela verit tejto neprijemnej druhej strane mince. Bola som priam sokovana a kladla som si otazky, preco mi v skole nikto nepovedal o adjuvantoch vo vakcinach, o formaldehyde a pod. Urcite Vam nemusim hovorit o velkej zodpovednosti byt lekarom, a tak je tu i zodpovednost vobec zacat zaoberat sa moznostou skodlivosti vakcin. Tvarit sa, ze tato coraz vacsia rezonancia v spolocnosti, je len nejakym hlupym vyplodom fantazie par jedincov sa mi zda prinajmensom neprofesionalne. Nepozerajte na matky prosim ako na hlupucke osoby, ktore tym, ze sa staraju o deti, stracaju usudok o zivote a o rozhodovani o svojich detoch. Prave tym, ze ich maju pod drobnohladom, casto matka vie byt najlepsi diagnostik a velakrat aj lekar pre svoje dietatko.
Tlak farmaceutickych firiem je urcite nesmierny, poznam tuto oblast. Viem, ze lekari su casto medzi dvoma, ci hadam aj troma mlynskymi kolesami. Ale kazdy lekar by nemal zabudat na slova Hippokratovej prisahy: Predovsetkym neuskodit.

Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Alena | 02.03.2011

...este jedna vec. Niet pochyb o tom, ze Ustava Slovenskej republiky je najvyssim zakonom, ktory predci vsetky ostatne. urcite viete o garancii nedotknutelnosti osoby podla tohto Zakona. Tym padom, vsetky ostatne zakony, vyhlasky, ci nariadenia nesmu byt v rozpore s Ustavou a preto ani Charta prav nemoze nijakym sposobom nutit rodicov ockovat svoje deti, pokial su presvedceni napr. o skodlivosti ockovania.
Treba si uvedomit, ze uz konecne nastal cas, kedy aj bezni ludia poznaju zakony a nemusia sa bat prekrucania platnej legislativy, ako to casto zneuzivaju lekari, ci verejni zdravotnici a pod.
Urcite viete, ze v sudnom spore, by Vase argumenty neuspeli. Na to sa mozete spytat ktorehokolvek pravnika.

Re:Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Ing. Marián FILLO | 06.03.2011

Ale v Dohovore o právach dieťaťa nie je ani jedno jediné slovo o očkovaní, vakcinácii, vakcíne či očkovacej látke. Však si ho pozrite sami priamo na stránke UNICEF:
https://www.unicef.sk/sk/prava-deti/dohovor-text

Celé toto svojvoľné vykladanie Dohovoru v prospech očkovania je len neoprávnenou manipuláciou, na ktorej sa údajne dohodli papaláši z OSN v Budapešti, pravdepodobne pod tlakom výrobcov vakcín a ich posluhovačov. Tento zdegenerovaný výklad Dohovoru NIE JE SÚČASŤOU slovenskej právnej sústavy. Súčasťou našej právnej sústavy je LEN SAMOTNÝ DOHOVOR - bez tohto prekrúteného výkladu.

Re:Ako je to s dobrovoľnosťou očkovania detí

Martina | 02.03.2011

Pán Lipták, keď je štát taký zodpovedný za zdravie našich detí, prečo nezoberie aj zodpovednosť za trvalé poškodenie zdravia našich detí, očkovaním??????????? Alebo si to vezmete vy??? Keď moje dieťa ostane ochrnuté po povinnom očkovaní, kto za to berie zodpovednosť?????? Hmmmm??? Štát??? Vy, pán Lipták??? Kto???? No my rodičia... my sa staráme o naše deti, tak nás prosím aj nechajte rozhodovať. Ja nie som ochotná prispievať do businesu farmaceutických firiem!!!!

úvahy o zdobrovolnění v Česku

Milena | 28.02.2011

Tak ono to u nás také není tak slavné s tím uvažováním o zdobrovolnění očkování dětí. Stále se ze strany oficiálních míst a proočkovacích odborníků ozývá, že v budoucnosti možná ano, ale zatím na to nejsme připravení, tedy přesněji dostatečně uvědomělí. Až se budeme všichni nechávat očkovat dobrovolně a bez výjimek, pak bude čas na to očkování zdobrovolnit. Jenže pak už nám ta dobrovolnost nebude celkem k ničemu, když všichni do jednoho naběhneme se svými dětmi a necháme je oočkovat vším, co nám doporučí.
Také nemůžeme odbourat přímé sankce, dokud nemáme vytvořené ty nepřímé, jako zákaz přístupu neočkovaných dětí do školek a škol, případně neplacení zdravotního pojištění státem za neočkované děti, prostě možná to není tak natrvdo jako na Slovensku, ale dá se říct, že o skutečné dobrovonosti se neuvažuje ani u nás ani u vás, bohužel.

<< 1 | 2

Pridať nový príspevok