Zuzana Kapráliková: „Som za slobodnú, zodpovednú voľbu v očkovaní“

30.08.2012 09:54

Media Planetjún 2012Zuzana Jurigová Kapráliková

 

fotografia: Zuzana Jurigová Kapráliková       S herečkou Zuzanou Jurigovou Kaprálikovou, ktorá patrí medzi najznámejšie slovenské dabingové „hlasy“, sme sa rozprávali o výchove jej synčeka Maxima a starostlivosti o jeho zdravie.

 

       Ako ste si užívali tehotenstvo? Je naozaj také poetické, ako sa zvykne hovoriť?

       Tehotenstvo som mala bezproblémové, bola som aktívna. Poetické sú však pre mňa až chvíle od narodenia dieťatka. Už chápem, prečo mamičky hovoria, že je to najkrajšie na svete. Kým to človek nezažije, nedokáže to celkom pochopiť.

 

       Ste zástankyňou prirodzeného pôrodu a výchovy detí bez liekov?

       Veľmi som chcela rodiť prirodzene. Maxim sa po niekoľkohodinovom pokuse o prirodzený pôrod narodil cisárskym rezom pre nepomer hlavičky a mojej panvy. Dula Hana Celušáková, aj MUDr. Vladimír Ferianec ma ubezpečili, že sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. V minulosti by sme so synčekom pri pôrode zomreli.

       Som vďačná zdravotnému teamu Ružinovskej nemocnice za to, že sme obaja živí a zdraví. Sama užívam každé ráno hormón štítnej žľazy, takže bez liekov by som sa celkom nezaobišla. Ak nepomáhajú bylinky, homeopatia, alternatívne spôsoby liečby, nie som zo zásady proti liekom alopatickej medicíny. Nič netreba preháňať. Dôverujem lekárom s holistickým prístupom k liečbe konkrétneho človeka.

 

       V súčasnosti sa do popredia dostáva otázka očkovania. Ako sa k tejto téme staviate vy?

       Som za slobodnú, zodpovednú voľbu v očkovaní. Na besedách o očkovaní som si kúpila knihu nemeckého pediatra, alergológa Martina Hirteho: „Očkování pro a proti“. Sú v nej informácie o očkovacích látkach, o chorobách, proti ktorým sa očkuje, o možných následkoch týchto chorôb a možných vedľajších účinkoch očkovania, o strete záujmov tých, ktorí robia testy vakcín atď. Literatúra, kde sa autor snaží informovať rodiča objektívne, by mala byť „povinným čítaním“ pre rodičov. Na základe týchto informácií by rodič mal mať možnosť slobodne sa rozhodnúť, či dá svoje dieťa očkovať v danom čase, danou vakcínou, či očkovanie radšej oddiali, alebo ho nedá očkovať vôbec. Nemalo by byť povinné očkovanie, ale povinná komplexná informovanosť rodičov. U lekára často podpíšete informovaný súhlas bez jeho prečítania. Ak nastanú komplikácie po očkovaní, štát za ne nepreberie zodpovednosť a u nás ani farmaceutické firmy. Lekári by mali pristupovať k očkovaniu pri každom dieťatku individuálne.

 

       Dali ste si do materstva a výchovy konkrétne predsavzatia?

       Radi by sme s manželom vychovali morálneho človeka, to je veľké predsavzatie, musíme mu ísť príkladom. A hlavne sa snažiť zvládať všetko s radosťou, zodpovedne a so zmyslom pre humor.