Vysoké horúčky, febrilné kŕče, hnačka, neutíšiteľný plač a ďalšie problémy po očkovaní MMR (Priorix) - 2x DOPLNENÉ

27.08.2011 12:04

Veronika F. z okresu Žiar nad Hronom

 

Doplnené: príbehu bol vydaný 27.VII.2011 o 22:17 a doplnený o odkaz na komentár MUDr. Ludmily Elekovej k tomuto príbehu 4.VIII.2011 o 11:15. Následne bol doplnený o korešpondenciu s ministrom zdravotníctva resp. ÚVZ SR 27.VIII.2011 o 12:04

 

       Každý rodič sa snaží dať svojmu dieťaťu len to najlepšie. Ale názory sa neskutočne rozchádzajú. Po správnosti by sme mali veriť lekárom
a zdravotníctvu, pretože sú "vysoko vzdelaní"... alebo by aspoň mali byť. A tu sa začína problém nejedného rodiča.

       Zo začiatku som verila v "múdrosť" zdravotníctva. Narazila som však na jeden článok o účinkoch očkovania. Ostala som nesmierne zaskočená, a tak som ich hľadala čoraz viac a viac.

       A tak som sa pevne rozhodla, že svojmu synovi "pomôcť" nechcem a odmietnem očkovanie MMR (proti osýpkam, príušniciam a ružienke - pozn. red.). A PRESNE TU SA ZAČAL NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH.

       Prídem s Michalom k pediatrovi so soplíkmi. "Doktor" sa na neho pozrel sediac naďalej na stoličke. Opísala som mu problémy, vytiahol pero a začal písať recept. Vraj angína. Predpísal antibiotiká (ktoré som mu ja nikdy nepodala) - po nevyšetrení dieťaťa a bez CRP (C-Reactive Protein; metóda na zistenie, či v tele zúri bakteriálna choroba, a teda či má zmysel predpísať antibiotiká - pozn. red.), hoci na dverách má nálepku: "V tejto ordinácií máme CRP". Sestrička mi milo povedala že ďalší týždeň v stredu máme prísť na očkovanie.

       Pekne som sa poďakovala za tú neochotnú ochotu, sadla s malým do auta, za jazdy telefonovala druhej pediatričke a tak sme išli priamo za ňou na pohovor. Povedala som jej o svojich obavách z MMR očkovania. Na moje prekvapenie, ako prvá veta z jej úst vyšla otázka, že čo je to vlastne MMR (a teraz som si nebola istá, či vôbec má lekársky diplom). Po stručnom vysvetlení z mojej strany ma začala uisťovať, že toto očkovanie je neškodné a detičky ho prevažne zvládajú veľmi dobre. Netvrdila ale, žeby sa nikdy nestretla s nežiaducim účinkom. Upozornila ma, že dieťa sa 
minimálne dva týždne po ATB nesmie očkovať. Presviedčala ma, že články a prednášky o rizikách očkovania sú zavádzajúce a tí ľudia to robia len pre peniaze. Neostalo mi nič iné len sa znova poďakovať a odísť.

       V stredu ďalšieho týždňa o pol deviatej ráno zvoní telefón - pediater. Sestrička mi nervóznym tónom oznamuje, že ak okamžite neprídem očkovať, zavolá na mňa hygienu. Nezmohla som sa na nič iné, len na vetu "Nech sa páči". Ďalšie dva mesiace som sa hrala na mŕtveho chrobáka. A znova ten telefón, kde sestrička, ale tentokrát milým tónom ma požiada, aby som prišla na druhý deň o pol deviatej aj so synom, že mi dá podpísať do karty odmietnutie očkovania.

       Celkom potešená a dokonca prekvapená som rozmýšlala, čo sa to len mohlo stať, že mi zrazu vyhovie. O pol deviatej sme dorazili k lekárovi..A na moje prekvapenie, okrem "doktora" a sestričky ďalší dvaja chlapi v ordinácií. Posadila som Miška v čakárni, nechala otvorené dvere a ja vošla dnu. Kde jeden na mňa začal štekať aká som zlá matka, nezodpovedná, aké problémy mi narobí jedno neočkovanie a či mi to stojí za pokutu a možno aj basu. Som sa na neho len pozrela a celkom kľudne som mu odvetila, že mi môže akurát tak cukor fúkať a nie sa vyhrážať.

       Len zrazu mi Michal plače. Prvé čo ma napadlo, ak spadol. Otočím sa a on si drží rúčku. Slzy v očiach, hnev, zlosť, neviem čo ešte všetko ma vtedy posadlo, triaslo ma, adrenalín stúpal. Nemohla som si odpustiť pár vulgárnych slov, zobrala dieťa na ruky a utekala odtial preč dúfajúc, že sa nám vyhnú NÚ. Na šiesty deň horúčky 40-tky, febrilné kŕče, triaška, nervové zášklby, hnačka, neutíšiteľný plač, nervozita, zápal horných dýchacích ciest. Utekáme k zastupujúcej "lekárke", nakoľko mal pediater našťastie dovolenku.

       Zastupujúca milá: obyčajná angína, ktorá nemôže mať súvis s očkovaním, pretože nemá podráždené miesto vpichu. Trvala som, aby to ohlásila ako NÚ, no moja snaha bola márna. Dokonca ani nechcela presne napísať všetky príznaky, ktoré som jej opisovala a ktoré koniec koncov sama videla. A tak sme znova dostali len ďalšie ATB a na moje neprekvapenie znova bez CRP vyšetrenia.

       Večer volám detskú pohotovosť a na toľkú smolu, zrovna pani "doktorku" z doobedia som zastihla. Tak som si cez telefón vypočula, aká som precitlivelá mater. Po 48-ich hodinách sa nám podarilo prekonať horúčku, triašku, zášklby aj kŕče. Dnes je to presne týždeň po očkovaní a stále nie sme v poriadku. Hnačka pretrváva, nervozita neuveriteľná. Prebehla absolútna zmena povahy. Z usmiateho slniečka mám uvrešťaného nerváka.

       A neostáva mi nič iné, iba to pretrpieť a poslať pár sťažností na kompetentné úrady. Je mi jasné, že ani jeden úrad mi pravdu neuzná, no za pokus to stojí a aspoň trochu sa mi ulavilo. Ale na jedno sa teším špeciálne. Keď k nášmu skvelému pediatrovi príde na návštevu kontrola z ÚDZS... a veľmi, ale veľmi dúfam, aby mu za takéto praktiky zobrali diplom.

 

Korešpondencia so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL):

 

1. e-mail na ŠÚKL

Dobrý deň.

       Som matkou 18-mesačného syna. 14.júla sme boli donútení očkovať Priorix (donútení preto, že si nemôžem dovoliť platiť pokuty z RUVZ).

       19. júla 2011 dostal môj syn horúčky 40-tky, ktoré trvali neprestaj 48 hodín a nebolo možné ich skresať, febrilné kŕče, triaška, nervové zášklby, hnačky, neutíšiteľný plač, precitlivelosť, zápal horných dýchacích ciest. Obvodný pediater mal dovolenku, a tak sme boli u zastupujúcej Dr. Tá ma samozrejme uisťovala, že dieťa je v poriadku, že to má len obyčajnú angínu, a matka je precitlivelá. Dokonca ani do správy neuviedla všetky príznaky, ktoré som jej opísala a ktoré nakoniec sama aj videla. A nakoniec ešte samozrejmejšie je, že to neohlásila ako nežiadúci účinok vakcíny. Svoje dieťa si poznám dokonale a poznám jeho správanie a reakcie. 7 dní od dostavenia sa nežiadúcich účinkov bol maximálne precitlivelý, plačlivý, nervózny a nevydržateľný. Uisťujem vás, že nemohol prísť k žiadnej nákaze, nakoľko po očkovaní nebol v kontakte s nikým, dovolím si tvrdiť, že bol izolovaný a bol len so mnou . Dokonca sme neboli ani vonku, ani v obchode. Údajná angína pani doktorky trvala 3 dni, takže nie je možné, aby to bola angína. Dnes je môjmu synovi našťastie už lepšie, hoci hnačky stále pretrvávajú, no ja som nesmierne pobúrená, ako dokonale máte "prepracovaný" systém aby ste mohli takéto ohlasy zamiesť pod koberec a ututlať. A po tejto skúsenosti odmietam akékoľvek očkovanie, a je mi jedno, že budem hladná mesiac.

Veronika F.

 

1. odpoveď zo ŠÚKL

Vážená pani F.,

       Ďakujem Vám za zaslatie Vášho prípadu, v ktorom po piatich dňoch po očkovaní vakcínou Priorix Váš 18 mesačný syn dostal horúčky 40-tky, ktoré trvali neprestajne 48 hodín a nebolo možné ich skresať, febrilné kŕče, triaška, nervové zášklby, hnačky, neutíšiteľný plač, precitlivenosť, zápal horných dýchacích ciest. Jednoznačne to pripisujete očkovaniu a inú možnosť nepripúšťate.

       Prosíme Vás, kedy ste nám mohli poskytnúť údaje, ako ste ho Vy liečili, a aké lieky Vám dala detská lekárka.

       S pozdravom

MUDr. Pavol Gibala, ŠÚKL

 

2. e-mail na ŠÚKL

Pán Gibala,

       pani doktorka predpísala Suprax, ktorý som mu nedala, nakoľko ho napísala bez vyšetrenia CRP. Prvé dva dni som mu podávala Paralen čipky, nurofen sirup, od teploty. Neskôr som prešla na liečbu vitamínom C, kde som mu každý deň podala 1,5g tohoto vitamínu, na hnačku probiotiká Nutrolin B, a homeopatiká China 30CH.

       S pozdravom

Veronika F.

 

2. odpoveď zo ŠÚKL

Vážená pani F.,

       Ďakujem za zaslanie informácie o liečbe Vášho syna.

       Nakoľko uvádzate 2 lieky proti horúčke, mohli by ste uviesť dávkovanie?

       Ďakujem

MUDr. Pavol Gibala, ŠÚKL

 

3. e-mail na ŠÚKL

 Pán Gibala,

       samozrejme, že vám to uviesť môžem. Ako prvý dostal paralen čipok 100 mg, po štyroch hodinách nurofen. A takýto kolobeh 24 hodín. Len neviem prečo, vždy som si myslela, že na prešetrenie postupu liečby je tu ÚDZS.

       S pozdravom

Veronika F.

 

Korešpondencia s ministrom zdravotníctva SR / ÚVZ SR:

 

E-mail ministrovi zdravotníctva SR

Vážený pán Uhliarik,

 

       tak ma napadlo, že by som Vám mohla v stručnosti napísať moje skúsenosti so zdravotníctvom. Mám 22 rokov, študovala som na Strednej zdravotníckej škole vo Zvolene, pretože vtedy ešte som verila, že zdravotníctvo je nápomocné. Žiaľ, mýlila som sa. Mám 17-mesačného syn, ktorý je zdravý. Pred ôsmymi dňami nás donútili očkovať- pretože je to povinné a vyplýva to zo zákona, no a ja som nemohla riskovať odmietnutie, aby mi RÚVZ nevyrubil pokutu. Môj syn dostal vakcínu PRIORIX (ružienka, príušnice, osýpky). Na 6-ty deň po očkovaní sa dostavili nežiaduce účinky, a to v podobe: horúčka 39,5-40,5 stupňov C (ktoré bolo nemožné skresať a trvali 48 hodín),

  • febrilné kŕče,
  • triaška,
  • hnačka,
  • neutíšiteľný plač,
  • akési nervové zášklby,
  • nechutenstvo do jedla,
  • zápal horných dýchacích ciest.
     

       A povedzme si pravdu, že takýto stav u 17-mesačného dieťaťa nie je sranda. Boli sme sa mozrejme u lekára. A viete čo mi milá pani doktorka
povedala? Že to má len angínu a že mamička je len precitlivelá. Pričom angína má inkubačnú dobu 1-4 dni, takže je nemožné, aby bol ňou už nakazený v čase podania vakcíny. Lenže je tiež nemožné, aby sa nakazil od niekoho, pretože bol izolovaný od doby, ako mu bola vakcína podaná. A samozrejme
"doktorská" najčastejšia veta, že je nemožné aby to mal z očkovania. Pretože ktorý lekár by to priznal, keby v tom mohol prísť o akýsi zisk. Ale nemajte strach, okamžite som písala sťažnosť na ÚDZS, a neodolala som, tak som napísala aj na ŠÚKL a sama ohlásila nežiaduce účinky, aj keď mi je od začiatku jasné, že to neuznajú, pretože všetci dobre vieme, že biznis je biznis.

       Len jedno nechápem: Prečo hazardujete so zdravím detí? Prečo chcete zničiť zdravie detí, ktoré budú za pár rokov odvádzať dane? Prečo tlačíte rodičov do povinného očkovania, keď viete, že vakcíny sú viac nebezpečné ako prospešné? Snažíte sa o vyhubenie chorôb? Predsa veľmi dobre viete, že je to nemožné, pretože sa neočkuje celý svet a dnes sa už cestuje vo veľkom a tie choroby sa budú prenášať stále. Väčšina chorôb, napr. aj spomínané MMR nie sú nebezpečné, dajú sa prekonať, dajú sa zvládnuť. A dovolím si tvrdiť, že neskutočne veľa ľudí tieto choroby prekonalo i napriek očkovaniu. A ako posledná otázka:

       Načo existujú zákony:

  • Podľa čl. 16 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky: „Nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená.“
  • Podľa čl. 16 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky: „Nikoho nemožno mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.“
  • Podľa čl. 19 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky: „Každý má právo na ochranu pred pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života"
  • Podľa čl. 24 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky: „Sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú. Toto právo zahŕňa aj možnosť zmeniť náboženské vyznanie alebo vieru. Každý má právo byť bez náboženského vyznania. Každý má právo verejne prejavovať svoje zmýšľanie.“
  • Podľa čl. 41 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky: „Starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov; deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť. Práva rodičov možno obmedziť a maloleté deti možno od rodičov odlúčiť proti vôli rodičov len rozhodnutím súdu.“
  • Nakoniec, podľa čl. 12 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky: „Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.“


keď i tak sa ich nemôžem zrovna v tomto prípade pridržiavať a keby som tak náhodou urobila, bola by som sankciovaná.

       Je mi jasné, že takýchto správ dostávate neúrekom a zrejme na tú svoju ani nedostanem odpoveď, ale rozhodne sa mi uľavilo, že som informovala kompetentných.

 

       S pozdravom a úctou

Veronika F.

 

Odpoveď ÚVZ SR na e-mail ministrovi zdravotníctva SR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Trnavská cesta 52, P.O.BOX 45, 826 45 Bratislava


 

Naša značka Vybavuje Bratislava
OE/5796/2010
RZ-/15942/2010
Dr. Mikas 11.VIII.2011

 

Vec: Nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním - stanovisko

 

       Vážená pani F.,

       v súvislosti s Vašou žiadosťou, ktorá bola Úradu verejného zdravotníctva SR odstúpená z Ministerstva zdravotníctva SR na priame vybavenie, Vám zasielame nasledovnú odpoveď.

       Očkovanie patrí medzi najefektívnejšie spôsoby prevencie proti infekčným ochoreniam. Očkovanie chráni nielen jednotlivca, ale aj zdravie detí, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť očkované. Očkovacie látky, ktoré sa používajú v Slovenskej republike, sú riadne registrované v rámci Európskej únie aj v rámci národnej registrácie a sú bezpečné a účinné.

       Očkovanie je zásah do organizmu. Neoddeliteľnou súčasťou očkovania a jeho kontroly je sledovanie nežiaducich reakcií. Po očkovaní sa môžu vyskytnúť očakávané reakcie, ktoré sú bežnou reakciou imunitného systému na očkovanie. Prevažne ide o reakcie v mieste vpichu, ktoré v priebehu 24 - 48 hodín spontánne vyrniznú. Závažné nežiaduce reakcie sa vyskytujú vzácne. Možné nežiaduce reakcie po očkovaní sú uvedené v súhrne charakteristických vlastností lieku a v príbalovej informácii pre používateľa lieku aj s frekvenciou ich výskytu. Hlásenie nežiaducich reakcií v súvislosti s očkovaním je povinné
pre každého očkujúceho lekára v súlade s platnou legislatívou a je každoročne kontrolované. V prípade, ak sa vyskytnú nežiaduce reakcie po očkovaní, lekári ich hlásia Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv SR a príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

       Podl'a článku 13 Ústavy SR možno povinnosti ukladať zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd. Povinné očkovanie v Slovenskej republike vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vo vykonávacom predpise k uvedenému zákonu, ktorým je vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení, sú uvedené podrobnosti o povinnom i odporúčanom očkovaní, ktoré zaručujú ochranu všetkých detí pred prenosnými ochoreniami, ktorým možno predchádzať očkovaním.

       Dohovor o l udských právach a biomedicíne v čl. 26 ods. 1 ustanovuje, že výkon práv a ochranných ustanovení, uvedených v tomto dohovore nebude podliehať iným obmedzeniam ako tým, ktoré predpisuje zákon a ktoré sú potrebné v demokratickej spoločnosti v záujme verejnej bezpečnosti, predchádzania trestnej činnosti, ochrany verejného zdravia alebo ochrany práv a slobôd iných. Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že povinnosť zabezpečiť
povinné očkovanie ustanovená zákonom č. 355/2007 Z. z. nie je v rozpore s európskym dohovorom, nakoľko ide o obmedzenie práv z dôvodu ochrany verejného zdravia, čo dohovor vo vyššie citovanom ustanovení pripúšťa. Nerešpektovanie povinného očkovania znamená existenciu vnímavého jedinca, ktorý môže šíriť závažné infekčné ochorenia a tým ohrozit verejné zdravie. Z povinnosti podrobiť sa povinnému očkovaniu je daná jediná výnimka, a to preukázanie závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených pripadov.

       Slovenská republika sa riadi Národným imunizačným programom, ktorý sa plní v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, v súlade s praxou členských štátov krajín Európskej únie a podľa aktuálnej epidemiologickej situácie.

 

       S pozdravom

MUDr. Gabriel Šimko, MPH
hlavný hygienik Slovenskej republiky

 

Na vedomie: Kancelária ministra zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR

 

Bankové spojenie: 7000135898/8180 Tel.: 00421 2 49 28 43 30 e-mail: jan.mikas@uvzsr.sk
IČO: 00607 223 Fax: 00421 2 44 37 26 41 internet: www.uvzsr.sk
DIČ: 2020878090    

 

Poznámka redakcie:

       Viď tiež komentár k tomuto príbehu, ktorý napísala MUDr. Ludmila Eleková: "Ad: Vysoké horúčky, febrilné kŕče, hnačka, neutíšiteľný plač a ďalšie problémy po očkovaní MMR (Priorix)".

 


Zverejnenie tohto článku (jazyková korektúra + grafická úprava) zabrali správcovi www.slobodaVockovani.sk približne hodinu čistého času.

 

Diskusia: Vysoké horúčky, febrilné kŕče, hnačka, neutíšiteľný plač a ďalšie problémy po očkovaní MMR (Priorix)

cialis 5mg price

odovava | 22.08.2021

<a href=https://cialiswwshop.com/>cialis order online</a>

cialis online prescription

odovava | 11.07.2021

<a href=https://ponlinecialisk.com/>cialis generic online</a>

generic versions of cialis from canada

odovava | 23.06.2021

<a href=https://vskamagrav.com>worldwide pharmacy kamagra

generic cialis shipped privately

odovava | 09.06.2021

<a href=https://vskamagrav.com/>kamagra pharmacy

does cialis delay ejaculation

treania | 07.05.2021

<a href=https://fcialisj.com/>buy cialis pro

36-hour cialis is it good

Rhikilt | 15.04.2021

https://vskamagrav.com/ - online kamagra mumbai

quick forum readtopic cialis answer generated Jerweete

treania | 13.12.2020

Is Keflex A Type Of Pennicillin tertkalf <a href=https://bansocialism.com/>purchase cialis online cheap</a> kameMype Cialis Viagra Otros

Febrilne krce z ockovania

Darina | 16.02.2018

Dobry den, moja dcerka po podani vakciny ktora sa ockuje na 15 mesiacov.dostala febrilne krce.dostala ivch presne ako pisete v 7 den po ockovani.vysoke teploty zasklby a prekonali sme ich uz 2x bohuzial.do tohto ockovania bolo vsetko v poriadku.som si vedoma ze som ju ockovat nemala davat.velmi zle od vtedy raguje na zvysenie teploty.tiez sme nemohli teplotu znizit asi 13 hodin.skumala som.z coho to moze mat ale toto je dovod ockovanie.velka zhoda nahod..

Očkovanie u dcérky pád na samé dno

Martina | 29.01.2018

Ahojte našla som tuto stránku až teraz, inak by som už napísala veľmi dávno akú mame skúsenosť u nás. Moja dcérka sa narodila ako zdravé babetko napredovala, bola veľmi šikovná ako 5 mesačná sedela sama pekne sa hrávala každú hračku si vedela zobrať do rúk všetko bolo v poriadku až po očkovani MMR vakcíny po podaní sa moje dieťa zmenilo úplne.. Ma druhý deň sa moje dieťa zmenilo zo živého dieťaťa na niaku babku bez života.. Kde som ju posadila tam sedela ale čo horšie vtedy mala už polroka a veľa veci chodenie rozprávanie ovládala a po očko prestala nevydala ani slovko prestala ukazovať mala strašne záchvaty plaču začala sa báť ľudí o to horšie nevedela chytiť hračky do rúk bola taka nemotorna a oto horšie ani lyžičku neudržala v ruke a chodenie po schodoch alebo vyliezť niekde to už v žiadnom prípade ona aj chodenie mala zle chodila ako ročne dieťa čaptavo no bolo to hrozne motorika úplne zla.. Viete poznáte svoje dieťa a vieme aké boli naše deti a aké sú teraz a je to vyditelne a ešte vám povedia že to není očkovaním je to smutné moje dieťa ostalo nerozpravajuce a vyvojovo je pozadu musím ju kŕmiť pomáhať obliekať je nemotorna a to už bude mať 6 rokov.. Bude mať na trvalo následky vďaka očkovaniu.. Narodila sa my druhá dcérka a nikdy ju nedám zaočkovať už som si aj zaplatila pokuty mne to nevadí ale nenechám si z mrzacit aj druhé dieťa je to smutné že toto nevydia lekári a človek bojuje za svoje dieťa a vie že to dieťa bolo zdravé. Som rada že som tu mohla napísať svoj príbeh len tak v rýchlosti aspoň Martina

ockovanie

buco | 02.02.2017

aj my sme mali rovnake priznaky po tretej davke hexi a to bolo posledne ockovanie ktore dostal moj syn a moze dojst aj armada na cele s doktorkou a tak ich pozeniem ze az. Kazdy nech sa rozhodne ako chce

1 | 2 | 3 >>

Pridať nový príspevok