Výskyt osýpok v Írsku je druhý najvyšší v Európe

08.06.2010 03:51

The Irish Times - 7.VI.2010 - str. 4

 

       Článok z angličtiny preložila Zuzana Böhmeová
       a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Podľa najnovších čísel publikovaných európskym centrom pre kontrolu chorôb, v prvom štvrťroku 2010 malo Írsko druhý najvyšší výskyt osýpok v Európe. Najvyšší výskyt bol v Bulharsku, kde 11 detí zomrelo na osýpky v prvých troch mesiacoch tohto roka.

       Asi 280 prípadov osýpok bolo nahlásených v Írsku počas rovnakého obdobia a skoro tretina musela byť hospitalizovaná. Úmrtia neboli hlásené. Počet prípadov osýpok stúpal aj počas mesiacov apríl a máj tohto roka. Na konci mája bolo zatiaľ nahlásených 355 prípadov osýpok od začiatku roka, čo je asi 15x viac ako minulý rok v rovnakom období.

       Doktorka Suzanne Cotter, špecialistka na verejné zdravie (Health Protection Surveillance Centre) povedala, že vysoký počet prípadov osýpok v Írsku v prvom štvrťroku spôsobila epidémia osýpok, ktorá trvá asi už od augusta minulého roka.

       “Vysokú priečku v rebríčku si Írsko vyslúžilo vysokým počtom ochorení v spoločnosti v pomere k veľkosti našej populácie“ povedala.

       Doktorka Cotterová povedala, že aj keď výskyt osýpok v posledných týždňoch v Írsku poklesol, v mnohých prípadoch sa tomu dalo predísť očkovaním. Povedala, že v období keď boli tieto prípady zaznamenané, bolo zhodnotené, že hlavné dôvody, ktoré stáli za ich vznikom sú, že jednotlivci neboli zaočkovaní vôbec alebo dostali len jednu dávku MMR vakcíny.

       Dve dávky MMR vakcíny sú nevyhnutné pre maximálnu ochranu a tieto sú normálne podávané v dvanástich mesiacoch a štyroch alebo piatich rokoch. Kým zaočkovanosť mladých sa v priebehu posledných pár rokov zlepšila, po roku 1998, v ktorom vyšla chybná štúdia spájajúca MMR vakcínu s autizmom, zaočkovanosť poklesla.

       Prestížny lekárky časopis The Lancet anuloval uverejnený článok a jeho autor Dr. Andrew Wakefield bol vyškrtnutý zo zoznamu lekárov v Spojenom kráľovstve.

       Veľa detí a teenagerov, ktorí vynechali očkovanie po publikovaní spomínanej štúdie, dostalo osýpky počas tejto epidémie. Niekoľko prípadov osýpok sa vyskytlo aj u bábätiek, ale tie boli ešte príliš malé na zaočkovanie MMR vakcínou.

       Doktorka Cotterová nalieha na rodičov, aby skontrolovali a uistili sa, či ich deti boli riadne zaočkované dvomi dávkami MMR vakcíny. Povedala, že by to mali skontrolovať so svojím GP doktorom alebo v očkovacom preukaze dieťaťa. Ak sú si však nie úplne istí úrovňou zaočkovania svojich detí, mali by zabezpečiť, aby ich deti dostali obe dávky MMR vakcíny, ktoré sú zdarma.

       „Nijako im to neublíži.“ dodala. Dokonca aj ak už predtým vakcínu dostali.

       Povedala, že niektorí ľudia tiež nedostali oznámenia o druhej dávke MMR vakcíny, keď sa presťahovali. Vysoký pomer prípadov v nedávnom vypuknutí osýpok patrilo Traveller community (viď https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_Traveller), ktorí sa mohli presťahovať a to spôsobilo, že neobdržali upozornenia o druhej dávke vakcíny.

       Celkovo viac ako 12.000 prípadov osýpok bolo hlásených z 32 krajín Európy v prvých troch mesiacoch tohto roka, čo je šesťnásobný nárast oproti minulému roku. Viac ako 10.000 prípadov bolo nahlásených v Bulharsku a viac ako 700 vo Francúzku.

       Írsko bolo ďalšie so skoro 300 prípadmi, ale v pomere na počet obyvateľov skončilo na druhom mieste. Správa hovorí, že je to druhý najvyšší výskyt osýpok v Európe: 6,12 prípadov na 100.000 obyvateľov.