Vláda USA nariadila vedeckým časopisom cenzurovať zistenia z pokusu so smrteľne nebezpečnou vtáčou chrípkou

27.12.2011 20:18

NaturalNews.com - 26.XII.2011 - Jonathan Benson

 

       Pôvodný článok "US government orders scientific journals to censor findings of deadly H5N1 bird flu experiment"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Po pohrávaní sa s myšlienkou zamedziť verejnosti prístup ku kriticky dôležitým informáciám, odhaleným ako súčasť pokusu s vírusom vtáčej chrípky H5N1, sa vláda USA teraz rozhodla, že určité podrobnosti tohto kontroverzného výskumu budú stiahnuté z dvoch vedeckých časopisov. Britský denník Guardian oznámil, že časopisy Science (Veda) a Nature (Príroda) pracujú na odstránení určitých podrobností z článku o tomto výskume, ktoré by teroristi mohli využiť na vytvorenie biologických zbraní.

       Táto aféra vznikla výskumom Dr. Rona Fouchiera z Erasmovho zdravotníckeho strediska (Erasmus Medical Centre) v Holandsku, ktorý úmyselne vytvoril smrteľne nebezpečný kmeň chrípkového vírusu H5N1, schopný šíriť sa medzi cicavcami, ľudí nevynímajúc. NaturalNews.com minulý mesiac priniesol správu o tejto úmyselnej "militarizácii" vírusu vtáčej chrípky, keď vláda stále ešte zvažovala, čo robiť s novými poznatkami. Viď https://www.naturalnews.com/034228_bioterrorism_flu_strain.html (a tiež iný článok, k tejto téme, ktorý v slovenskom preklade vyšiel na www.slobodaVockovani.sk: "Vedci vyvinuli nový kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1, ktorý môže zabiť milióny ľudí" - pozn. prekl.)

       Podľa webovej stránky Science Insider (prevádzkovanej Americkou akadémiou umení a vied (American Academy of Arts and Sciences) - pozn. prekl.) povedal Dr. Fouchier novinárom, že úmyselná mutácia vírusu H5N1, ktorú vytvoril so svojím teamom je "pravdepodobne jedným z najnebezpečnejších vírusov, aké je vôbec možné vyrobiť." Predseda Federálneho vedeckého poradného výboru pre biologickú bezpečnosť (US National Science Advisory Board for Biosecurity = NSABB) Paul Keim k tomu dodal:

"Nenapadá ma iný choroboplodný organizmus, ktorý by vyvolával toľké obavy ako tento. Myslím, že v porovnaní s týmto sa antraxu (sneti slezinovej) vôbec netreba báť."

       Jediný problém ohľadne stiahnutia týchto citlivých informácií na podnet vlády USA však je, že už boli zverejnené a diskutované na niekoľkých konferenciách. Inými slovami: vláda USA sa snaží "zavrieť dvere na stajni po tom, čo kôň už zdupkal," čím sme citovali slová bývalého vrchného virológa britského Štátneho ústavu pre biologické štandardy a kontrolu (National Institute for Biological Standards and Control) Johna Wooda.

       Oba časopisy údajne pracujú na zverejnení upravenej verzie svojich článkov o tomto výskume, ktoré neobsahujú podrobnosti o vykonaných pokusoch, ani o tom, ako sa výskumníkom podarilo vyvinúť tento vysoko smrteľný kmeň vírusu. Niektorí výskumníci však stále budú mať prístup k pôvodným článkom v necenzurovanej podobe.

       Richard Ebright, profesor molekulárnej biológie na Rutgersovej univerzite (Rutgers University) v Newarku, štát New Jersey (USA), k tomu povedal:

"Navrhnuté opatrenia nie sú ničím iným, než záležitosťou public relations (vzťahov s verejnosťou), dymovou clonou, ktorej účelom je vytvoriť dojem, že vláda problém rieši, aby tým minimalizovala negatívne reakcie verejnosti a vyhla sa požiadavkám na účinnú reguláciu."

 

Zdroj:

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.