Vitamínom D proti chrípke v zimnom období

01.10.2012 07:52

DrGangemi.com - 23.X.2011 - Dr. Stephen Gangemi

 

       Pôvodný článok "Get Ready for Your Vitamin D Winter"
       z angličtiny preložil Mgr. Karol Dado a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

Ilustračný obrázok: Slniečko s nápisom        Zima sa blíži, a pokiaľ ste tak práve neurobili, tak je vhodný čas dať si krvným testom zistiť hladinu vitamínu D. Zdravý človek si dokáže uložiť v bunkových tkanivách zásobu vitamínu D na približne 3 mesiace, takže väčšina ľudí stratí podstatnú časť uloženého vitamínu D, keď sa v zime zavrie medzi štyri steny a keď je UVB lúčov (ultrafialové lúče pásma B), ktoré vytvárajú vitamín D, v danej oblasti len veľmi málo alebo vôbec žiadne. Krátke dni, zima, nadmorská výška, zemepisná šírka a veľa ďalších faktorov určuje množstvo ultrafialových lúčov, ktoré získa vaša pokožka. Pre mnohých je rozumné zvýšiť si vitamínovými doplnkami hladinu vitamínu D na normálnu úroveň alebo zabrániť jeho úbytku počas dlhej zimy.

       Vitamín D odníma vápnik z tráviaceho traktu a prináša ho do krvi, kde potom podporuje jeho funkciu, napríklad pri stavbe kostí, činnosti srdca či pri pohybe svalov. Lenže vitamín D je potrebný nielen pre metabolizmus vápnika, je nevyhnutný aj pre zdravý nervový systém a imunitu. Takže je veľmi dôležité, aby ste ho mali dostatok, predovšetkým počas obdobia prechladnutí a chrípky.

 

Zdarma vitamín D priamo zo Slnka

       Pokiaľ slnečné lúče vstupujú do atmosféry pod príliš veľkým uhlom, tak atmosféra blokuje UVB zložku slnečného žiarenia. Toto sa deje na začiatku a na konci dňa, a taktiež počas zimného obdobia, tým závažnejšie, čím je vaša vzdialenosť od rovníka väčšia. Nazýva sa to "zima vitamínu D".

       Zemepisné šírky okolo 40° ako New York alebo Denver (Slovensko je medzi 47° 44' a 49° 37' - pozn. red.) zimu vitamínu D približne od novembra do začiatku marca. Zemepisné šírky od rovníka (0°) do 35° umožňujú celoročnú tvorbu vitamínu D, ktorá je tým vyššia, čím ste bližšie k rovníku. Tu, uprostred Severnej Karolíny, kde sme práve okolo 35°, odhadujeme, že zima vitamínu D trvá v zásade 3 mesiace: december, január a február, lebo v novembri a marci už sú aj nejaké UVB lúče. Zaujímavou až zábavnou skutočnosťou je, že ak váš tieň je dlhší ako výška vašej postavy, čo je ukazovateľ uhla dopadu slnečných lúčov, tak si netvoríte dostatok vitamínu D. Takže: skontrolujte si váš tieň!

obrázok dlhého tieňa
Tu nie sú UVB lúče

       Optimálna tvorba vitamínu D býva okolo pravého poludnia (ktoré v závislosti od zemepisnej polohy nemusí byť presne o 1200), zhruba od 1000 do 1400 (v prípade letného času od 1100 do 1500 - pozn. red.). Tento čas sa však trochu líši podľa zemepisnej šírky. Čím je poludnie slnečnejšie, tým viac vitamínu D vytvorí. Počas letného poludnia na Miami (vyše 25° - pozn. red.) stačí pre priemerne opálenú pokožku len asi šesť minút na syntézu 1000 IU vitamínu D, no v tom istom čase v Bostone (vyše 42° - pozn. red.) potrebuje tá istá osoba na to desaťkrát viac času – až jednu hodinu.

       A keď už hovoríme o pokožke, tak je dôležité aj to, koľko jej vystavíte slnku. Optimálna tvorba vitamínu D potrebuje aspoň 40 percent povrchu tela odhalených. Najviac vitamínu sa pritom tvorí na trupe, menej na nohách a ramenách, pričom minimum alebo vôbec nič získate na rukách a na tvári. Buďte hore bez!

       Melanín je pigment, určujúci farbu našej pokožky. Takto nám príroda poskytla ochranu pred poškodením pokožky nadmerným ultrafialovým žiarením. To je dôvodom, prečo tí, ktorých predkovia sú pôvodom z oblastí okolo rovníka, majú tmavšiu pokožku ako tí, čo pochádzajú zo severnejších krajov. Preto aj tí, čo žijú s tmavšou pokožkou v severných zemepisných šírkach, majú zvýšený nedostatok vitamínu D, obzvlášť ak žijú v nízkej nadmorskej výške, lebo množstvo UVB žiarenia sa znižuje úmerne so znižujúcou sa nadmorskou výškou.

       Ďalším faktorom majúcim vplyv na tvorbu vitamínu D UVB lúčmi je vek. Syntéza vitamínu D trvá štyrikrát dlhšie u tých, ktorí majú viac ako 60 rokov, než u tých, ktorí majú menej ako 20 rokov, čo zrejme spôsobuje menej cholesterolu v pokožke. Niektorí tvrdia, že veľa mydla a kozmetiky môže negatívne pôsobiť na hladinu cholesterolu v pokožke, a tým znižovať tvorbu vitamínu D. Opaľovacie krémy takisto blokujú pohlcovanie UVB lúčov a už s nízkym ochranným faktorom 8 môžu zablokovať až 95% tvorby vitamínu D. A ak hovoríme o cholesterole, tak medikamenti so statínmi (napríklad Lipitor, Zocor, Crestor, Prevachol) nielen blokujú tvorbu dôležitého antioxidantu koenzým Q10, ale aj vitamínu D.

       Aj sklo významne znižuje alebo dokonca úplne blokuje príjem UVB lúčov, takže vysedávanie v zaslnenej izbe za oknom vám nezvýši hladinu vitamínu D. Soláriá vyžarujú UVB lúče a preto môžu poskytovať vitamín D, avšak mali by byť využívané citlivo, keďže ide o priamu expozíciu. Znečistenie vzduchu môže prechod UVB lúčov posilniť i oslabiť.

 

Ako získavame vitamín D od slnka?

       Slnečné UVB lúče prenikajú epidermálnymi (vonkajšími) vrstvami pokožky a cholesterol (7-dehydrocholesterol) v tkanive pokožky následne pohltí toto ultrafialové svetlo, aby z neho vznikol vitamín D3, známy aj ako cholekalciferol. Z toho sa potom v pečeni stane 25-hydroxy-cholekalciferolu (25(OH)D, známy aj ako kalcidiol), čo sa deje za primeranej úrovne niacínamidu (teda vitamínu B3) a horčíka. Hladina tohto 25(OH)-vitamínu D je jedným z najlepších ukazovateľov hladiny vitamínu D. Potom sa 25(OH)D v obličkách premení pomocou ďalšieho niacínamidu a železa na 1,25-dihydroxy-cholekalciferol (kalcitriol). Toto je hormonálne najaktívnejšia forma vitamínu D a náš najsilnejší steroidný hormón, riadiaci expresiu (vyjadrenie, uplatnenie) mnohých našich génov.

       Uvedený hydroxylačný (OH) proces v pečeni a obličkách veľmi závisí od antioxidantov, ako sú vitamíny A, C a E, popri už spomenutom niacínamide (vitamíne B3), železe a horčíku. Pre vstrebanie a výrobu vitamínu D sú však dôležité aj ďalšie živiny, ako vitamín K, bór a vápnik. Dôležitú úlohu pri absorpcii vitamínu D hrajú aj zdravé tuky, najmä omega 3 mastné kyseliny z rýb a ľanových semienok, a tiež nasýtené tuky z vajíčok, masla a kokosových orechov. Je to náhoda, že kokosové orechy rastú iba tam, kde sú po väčšinu roka vystavené UVB žiareniu? Pravdepodobne nie. Losos a vaječné žĺtka obsahujú zdravé tuky, vitamín A a dokonca aj nejaký vitamín D!

       Ak hovoríme o slnku, tak mnohí ľudia sa úplne celí namastia škodlivým opaľovacím krémom alebo olejom, aby sa vyhli spáleniu od slnka. To však súvisí skôr s pigmentáciou pokožky, lebo takíto spálení často prijímajú priveľa vitamínu D a primálo zdravých tukov, vápnika alebo antioxidantov vo svojej strave (slabá hydroxylácia). Takže strava bohatá na kokosový olej / mlieko, maslo, rybí olej a tiež jedlo, bohaté na antioxidanty z pestrého ovocia a zeleniny, nielenže pomôže vstrebávaniu vitamínu D, ale predíde aj spáleniu od slnka. Zdravé tuky prinášajú vápnik jemným tkanivám, teda aj pokožke. Ľudia, ktorým zhrubne pokožka, lebo sú pričasto na slnku, mávajú často nadbytok vitamínu D a nedostatok zdravých tukov v strave, čo vedie k problému chýbajúceho vápnika v tkanivách.

 

Krvné testy a váš imunitný systém

       Optimálna hladina 25(OH)D v krvnom sére je medzi 50 a 80ng/mL. Ak je vaša hladina veľmi nízka, tak potrebujete doplniť nejaký vitamín D3 (nie D2), pokiaľ primeraná strava a pobyt na slnku nestačí. Avšak nie vždy je to také ľahké ako počúvame v správach o nižšej úrovni vitamínu D: „každý ho má nedostatok a každý musí užívať vitamín D“. Väčšina ľudí nevie, že 25(OH)D sa často premieňa na vysoké množstvá 1,25(OH)D v čase infekcie, či už prirodzenej bakteriálnej alebo spôsobenej autoimunitným ochorením, ako je reumatický zápal. Takže ak práve beriete vitamín D, lebo vám to kázal váš lekár, opierajúc sa o výsledky krvných testov z 25(OH)D, mali by ste si byť vedomí toho, že vaše telo zrejme zámerne znížilo 25(OH)D, lebo vyššia hladina by vyvolala infekciu / ochorenie – a tak je to naozaj zlý nápad. Žiaľ, budete zápasiť s väčšinou lekárov, aby ste ich presvedčili o potrebe skontrolovať vám hladinu 1,25(OH)D, aby ste sa uistili, že nie je privysoká, ak práve máte nízky 25(OH)D.

 

Za zmienku stojí niekoľko ďalších vecí o vitamíne D

  • Vitamín D je kľúčový pre riadne fungovanie prirodzeného imunitného systému – ten chráni vaše telo pred infekciami.
  • Nadmerný príjem vitamínu D vedie k chronickým ochoreniam a k obezite.
  • V súčasnosti naozaj nikto nie je celkom presne istý, aký má byť normálny rozsah vitamínu D v krvi. Je to viac-menej individuálne. Inými slovami, môže vám byť dobre ak váš 25(OH)D je 50ng/mL, no niekto iný môže potrebovať 80ng/mL.
  • Mali by ste si dať skontrolovať aspoň raz vašu hladinu 1,25(OH)D, alebo viackrát pri vysokých číslach, v prípade, že vaša hladina 25(OH)D je nízka a uvažujete o braní vitamínu D. Ak si ho vezmete a váš 1,25(OH)D je vysoký (väčší ako 110 pmol/L), skutočne si privolávate problémy – zrejme autoimunitného pôvodu alebo infekciu.
  • Podľa mojich skúseností je predpisovanie dávky 25.000–50.000 IU vitamínu D2 (Deltalin, Drisdol, Calciferol), a najmä kalcitriolových liečiv (Rocaltrol, Calcijex, Decostriol) pacientom škodí a rýchlo vedie k problémom už pri jednej pilulke za týždeň. Vždy vidím, že pacient reaguje negatívne na takú liečbu – predovšetkým bolesťou svalov, bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami a únavou. Rovnako ako mnoho iných lekárov som doteraz úspešný s pacientmi, užívajúcimi 5.000–6.000 IU vitamínu D3 raz denne a u detí s dávkou 1.000 IU na každých 12 kg telesnej hmotnosti. Niektorí dospelí môžu potrebovať dávku 10.000 IU denne, no vždy krátkodobo a vždy D3.
  • Vitamín D2 (ergocalciferol) je pre rastliny a plesne. Ľudia potrebujú vitamín D3 (cholecalciferol)!
  • Niektoré štúdie ukázali, že absorpciu vitamínu D posilníte o viac ako 50%, pokiaľ budete prijímať vitamín D3 s jedlami, obsahujúcimi tuk (kokosový olej a mlieko, vaječné žĺtka, avokádo, maslo).

 


Zverejnenie tohto článku (korektúra prekladu + grafická úprava) zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk vyše 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.