Vírusové ochorenia útočia, vakcíny nikto nechce: V Košiciach chrípka stúpla o 65%!

15.01.2015 07:00

       [...]

       Odborníci radia využiť očkovanie, práve teraz je totiž ešte vhodné obdobie. Pacienti sa však veľmi do ambulancií nehrnú. Záujem o očkovanie je takmer nulový, preto v mnohých lekárňach vakcíny ani neobjednali. Počet chorých prudko narastá. Kým v Prešovskom kraji sa s chrípkou minulý týždeň trápilo 5 687 pacientov, v Košickom to bolo 5 314. V samotnej metropole zaznamenali po sviatkoch nárast ochorení až o 65 %!

       „Ochranný efekt očkovania nastupuje po 10 až 14 dňoch, takže ešte je čas. Epidémie chrípky sa totiž vyskytujú na prelome januára a februára. Odporúča sa najmä seniorom, deťom a chronicky chorým so zníženou imunitou,“ uviedla košická detská lekárka Beáta Nemčoková. Na druhej strane však potvrdila nízky záujem o očkovanie. Epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Jana Seligová pritom prízvukovala, že včasné očkovanie má význam.

 

       Viac na stránke čas.sk.

       K tomu viď článok V USA sa hromadia prípady chrípky po tom, čo americký úrad verejného zdravotníctva priznal, že tohtoročné vakcíny proti chrípke nefungujú.