Vedci vyvinuli nový kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1, ktorý môže zabiť milióny ľudí

04.12.2011 21:32

The Huffington Post - 29.XI.2011Timothy Stenovec

 

       Pôvodný článok "Bird Flu: Scientists Develop New Strain Of H5N1, Avian Influenza, That Could Kill Millions"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Znie to ako scenár hollywoodskeho thrilleru: vedci v laboratóriu vytvoria vírus tak nákazlivý ako bežná chrípka, ktorý však zabije polovicu nakazených. Sme v bezpečí, kým je vírus pod zámkom. Keď však unikne, alebo sa dostane do rúk bioteroristov, má potenciál spôsobiť pandémiu a zabiť milióny ľudí po celom svete.

       Nejde však o najnovší letný kasový trhák. Podľa časopisu New Scientist (Nový vedec) výskumníci v Holandsku, študujúci chrípkový vírus H5N1 (známy ako vtáčia chrípka), vytvorili kmeň chrípkového vírusu, ktorý sa ľahko prenáša medzi cicavcami a je práve tak smrteľný, ako pôvodný vírus.

       Podľa Ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí USA chrípkový vírus H5N1 nakazil vyše 500 ľudí v najmenej 12 krajinách a je známe, že okolo 60% nakazených kvôli nemu prišlo o život.

       Ron Fouchier, výskumník v Erasmovom zdravotníckom stredisku (Erasmus Medical Centre) v Rotterdame (Holandsko), viedol tím výskumníkov, ktorý úspešne vytvoril túto mutáciu. Fouchier predstavil svoje objavy v septembri 2011 na konferencii na Malte a podľa NPR (National Public Radio = verejnoprávny rozhlas v USA - pozn. prekl.) teraz hodlá výsledky svojej práce zverejniť.

       Vo vedeckých kruhoch sa teraz diskutuje o tom, či to je alebo nie je dobrý nápad. Dr. Thomas Inglesby, výkonný riaditeľ Strediska pre biologickú bezpečnosť (Center for Biosecurity) na Pittsburghskej univerzite (University of Pittsburgh) povedal pre NPR:

"Je to jednoducho zlý nápad, keď vedci zmenia smrteľný vírus na vírus smrteľný a vysoko nákazlivý. A druhým zlým nápadom je zverejniť, ako to urobili, aby to iní mohli zopakovať."

       Michael Osterholm, riaditeľ CIDRAP (Center for Infectious Disease Research and Policy = Stredisko pre výskum prenosných ochorení a opatrenia proti nim - pozn. prekl.), povedal pre časopis Science (Veda):

"Takéto štúdie sú veľmi dôležité."

       Úryvok z blogu Science Insider časopisu Science:

Títo výskumníci "majú plnú podporu vedeckých kruhov okolo chrípky," povedal Osterholm, pretože ich výskum môže mať prínos pre verejné zdravie. Napr. tieto výsledky ukazujú, že tí, čo podceňujú nebezpečnosť chrípkového vírusu H5N1, by mali prehodnotiť svoje názory.

       Táto štúdia je práve hodnotená Federálnym vedeckým poradným výborom USA pre biologickú bezpečnosť (U.S. National Science Advisory Board for Biosecurity), čo je:

"federálny podradný výbor ustanovený na poskytovanie poradenstva, riadenia a vedenia ohľadne ... biologického výskumu za legitímnymi vedeckými účelmi, ktorý môže byť zneužitý a môže predstavovať hrozbu pre verejné zdravie a/alebo bezpečnosť štátu."

       Čo myslíte? Mali by byť výsledky tejto štúdie zverejnené? Prevážia prínosy nad rizikami?

 

Viď tiež článok "Vláda USA nariadila vedeckým časopisom cenzurovať zistenia z pokusu so smrteľne nebezpečnou vtáčou chrípkou".


Preklad a grafická úprava tohto článku zabrali prekladateľovi približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Anketa

Mali by byť zverejnené podrobnosti o tejto štúdii?

a) Áno, pomôže to ochrane verejného zdravia (52)
33%

b) Nie, nestojí to za to riziko (77)
48%

c) Iné - vysvetlite v diskusii nižšie (30)
19%

Celkový počet hlasov: 159

Diskusia: Vedci vyvinuli nový kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1, ktorý môže zabiť milióny ľudí

Re:Re:(6): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Ing. Marián FILLO | 09.12.2011

Ak je DNA nemenná, tak mi vysvetlite, ako je možné, že dieťa nemá rovnakú DNA ako matka, prípadne rovnakú ako otec.

Re:(8): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Marek | 09.12.2011

Dieta ma polovicu DNA od matky a polovicu od otca. RNA v mitochondriach sa dedi po matke. Dieta nie je ine ako rodicia, ma od nich casti DNA.

Prisposobovanie sa okoliu je sucastou genetickej vybavy. Zakladnou genetickou jednotkou je druh. Vsetky prisposobenia sa deju v ramci druhu. Z jedneho druhu nemoze vzniknut iny. Z kravy nemoze vzniknut delfin, clovek nepochadza z opice.

V ramci druhu mozu vzniknut skupiny jedincov so stabilizovanymi genmi, obvykle dlhodobym vyberom. Prirodzeny vyber je boj o prezitie a zabezpeci prisposobenie sa organizmov miestnym podmienkam. Cieleny vyber sa vola slachtenie, napriklad clovek vybera jablka ktore mu chutia a ich semienka sadi.

Sexualne rozmnozovanie je vyborne preto, že umožňuje rýchlo sa prispôsobiť miestnym podmienkam. Na zaciatku vyberu sa vznikaju jedince s roznymi genami, tie s vyhovujucimi preziju. Neskor sa rodi stale viac jedincov s vyhovujucimi genami. Geny sa stabilizuju.

To sa vyuziva aj pri pestovani stromov zo semienka. Ak zasadite zo desat semienok ovocia ktore vam chuti, tak aspon sedem z nich bude mat dobre ovocie. Iba tri z nich budu plane a tie vyrubete, respektive odrezete, da sa to poznat po par rokoch.

Evolucna teoria je podvod. Tu je to vysvetlene, neviem ci je to pravda: https://www.elabs.com/van/ID-Vladislav_Behal-V_cem_se_neodarwiniste_myli-2009.htm . Je zname kopa archeologickych podvodov kedy sa vyrabali prechodne formy organizmov medzi jednotlivymi druhmi. To by dokazalo teoriu o evolucii. Nic take vsak nenaslo.

Re:Re:(8): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Ing. Marián Fillo | 10.12.2011

Áno, z kravy nemôže vzniknúť delfín. Je to do istej miery dané aj počtom chromozómov, ktorý keby sa u jedinca v rámci druhu zvýšil či znížil, spôsobilo by to jeho mentálnu a/alebo telesnú retardáciu.

Čiže evolúcia nie je dielom náhody, ale cielenej práce vysoko inteligentnej bytosti resp. viacerých bytostí. Potiaľ sa zhodneme.

Ale chcete snáď tvrdiť, že neexistujú žiadne mutácie?
Ani rádioaktivita ich nemôže spôsobiť?

Re(10): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Marek | 10.12.2011

Teória o stvoriteľovi je najpravdepodobnejšia akú mám.

Mutácie zrejme existjú, ale ako poškodzujúce DNA. To je ako by vám zhrdzaveli nosníky na aute, vydreli sa ložiská, odpadol výfuk... Tieto mutácie nezabezpečia že sa z auta stane lietadlo, ale kopu šrotu. Mutácie pôsobia v smere entropie, teda chaosu, rozkladu. Mutácie DNA znamenajú zmenu syntézy bielkovín. Ak je zmena na dôležitom mieste bielkoviny, tak je bielkovina nefunkčná. Dôležitá je asi polovica miest.

Neviem či rádioaktivita spôsobuje mutácie. U rádioaktivity je ten problém, že radiačné častice fungujú ako vystrelený náboj a trhajú časti bunky. Majú oveľa horší účinok ako radikál.

Ešte dávam jednu linku: https://www.memento.junweb.cz/tajemstvi/tajemstvi.htm .

Už ste našiel presvedčivé video o vírusoch? To ma zaujíma.

Re:Re(10): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Lekno | 11.12.2011

citujem z ineho zdroja:

Osobně se domnívám, že viry nejsou žádné malé samostatné organizmy, které žijí a množí se podobně jako třeba zmenšené bakterie, ale že jsou to pouze výkaly organizmů. Konkrétně bakterií a cizopasníků. Nákaza se tedy nepřenáší tím, že by do člověka proniknul vir a rozmnožil se v něm. Do člověka se dostane bakterie a nebo cizopasník a ten v něm ty viry začne produkovat jako svůj odpad.
Viry samostatné nelze prokázat, ale dají se prokázat reakce na určitý virus. Viry také nesou určité genetické informace, zrovna tak, jako se dají prokázat třeba v moči.
MuDrci mají problém pochopit, proč antibiotika nezabírají na viry - podle mně je docela logické, že odmítají konzumovat výkaly svých kořistí.
Za "virózu" považuji reakci organizmu na zvýšené množství odpadních látek bakterií nebo cizopasníků - dokud je hladina těchto látek pod určitou hranicí, organizmus nereaguje, nebo alespoň nereaguje tak bouřlivě. Pokud hladina stoupne, například proto, že se třeba některé bakterie víc rozmnoží, je tělo jejich výkaly "otráveno" a té otravě se brání. Množství "virů" v těle může také stoupnout při "likvidaci" bakterií nebo cizopasníků, navíc je jasné, že nějaké výkaly/viry produkují i ta "hodná" antibiotika. Zřejmě tady někde bude důvod pro vznik Herxheimerovy reakce.
Při užívání MMS se "chemicky" likviduje všechno, co je kyselejší, než tělu prospívá. Logicky při tom musí vznikat odpad, který bude mít složení velice podobné "virům". Tento odpad musí tělo vyloučit a udržet hladinu toxinů na přijatelné výši. Pokud to nestihne, zvýšená hladina toxinů se projeví jako akutní otrava s typickým průjmem a zvracením.

Re:Re:Re(10): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Ing. Marián Fillo | 13.12.2011

Odkiaľ presne to je?

Re:Re(10): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Ing. Marián Fillo | 13.12.2011

Ospravedlňujem sa, ale teraz zúfalo nestíham. Pred Vianocami je každý rok strašný frmol. Myslel som si, že takých videí bude viac, ale zrejme bude treba dlhšie hľadanie a to teraz ozaj nestíham.

Súhlasím s tým, že mutácie nemôžu spôsobiť prechod od jedného živočíšneho či rastlinného druhu k inému, ale ostávajú len v medziach konštantného počtu chromozómov a pri vybočení z tohto počtu jedinci s viac/menej chromozómami (Downov syndróm) v zásade nie sú života schopní, resp. v oveľa menšej miere než "normálny" jedinec.

Re(12): Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

Marek | 14.12.2011

Známky určitého rozpadu ľudského genómu zavineného určitým množstvom mutácií, ktoré ho v každej generácii nepatrne poškodia, svědčí o tom, že človek bol stvorený pred niekoľko tisíc rokmi. Sanford, J., Genetická entropia a tajomstvo genómu, Ivan Press, 2005

Re:Re:Existuje vela tvrdeni, ze virusy nikto zatial nevidel, nie su na to ziadne vedecke dokazy.

reztrzr | 06.12.2011

Už baktérie si posielajú DNA návody na výrobu rôznych molekúl. V ludskom tele si tiez bunky posielajú návody. Tieto kúsky DNA si medicína oznacuje za vírusy. Medicína zamenila príčinu a dôsledok. To ako ked niekto uvidí pri požiari požiarnikov, tak povie že požiar založili požiarnici. To je totalny nezmysel.

Strach lidičky nezlomí

Marie | 05.12.2011

A je to tady, dost, že nás straší z Tv reklam ať to je pneumokok nebo klíště, žloutenky atd. oni mají snad lék na všechno, stačí když vás někde píchne a je tady lék :-)) už se to opravdu hnusí. Ale lidé už mají otevřené oči, tak přitvrzují a neví jak by to prodali. Ať je na celé planetě Zemi Mír, plno Lásky a ať jsou všechny Bytosti šťastny. Marie

<< 1 | 2 | 3 >>

Pridať nový príspevok