Vedci používajú včelí propolis na liečbu otravy hliníkom

19.11.2014 00:01

Natural News18.I.2014L. J. Devon

 

       Pôvodný článok Scientists use honey bees' propolis to treat aluminum toxicity
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok: včely na pláste       Včely medonosné sú neúnavné pracantky, oddané udržiavaniu života všetkých živých tvorov pomocou opeľovania rôznych rastlín a hospodárskych plodín. Včely sú tiež skúsenými prírodnými chemičkami. Zbieraním živice z púčikov a zo zeleniny sú schopné vyrobiť propolis.

       Včely vyrábajú propolis z toho, čo im ponúka okolité prostredie, aby dezinfikovali svoje úle, utesnili pukliny, budovali pláty a dokonca aj balzamovali votrelcov. Propolis je účinný prostriedok proti mikróbom, využiteľný na dezinfekciu. Ľudia môžu zbierať a využiť propolis na ľiečbu seba samých.

       Vedci z Jiwaji University (Gwalior, India) našli sľubné dôkazy, že propolis lieči otravu hliníkom.

 

Hliník je všade a pre ľudské telo je jedovatý

       Hlinika je neúrekom. Ľudia pijú z hliníkových plechoviek. Jedlo je často pripravované na hliníkových panviciach. Hliníkové fólie sa používajú na balenie jedla. Hliník môže byť do tela priamo vpichnutý očkovaním alebo zjedený v antacidách (liekoch proti páleniu záhy) či antipyretikách (liekoch na zrážanie horúčky; konkrétne acetylsalicylát hlinitý). Dokonca aj múka a deodoranty obsahujú tento kov. Geoinžinierstvo (chem-trails) rozmetáva hliník rovno do ovzdušia. Práve teraz zisťujeme hliník v mnohých potravinách, testovaných laboratóriami Natural News.

       Nič z tohto hliníka sa v ľudskom tele nezužitkuje. Keď hliník vstúpi do tela, hromadí sa v pečeni, pľúcach, obličkách, štítnej žľaze a mozgu. Zamorením týchto orgánov vytláča hliník dôležité prvky, ako napr. vápnik. Hliník môže neblaho ovplyvniť pevnosť kostí tým, že vyčerpá zásoby vápnika v kostiach. Máme mnoho dôkazov o tom, že hliník poškodzuje ústrednú nervovú sústavu a môže viesť k duševným poruchám a k Alzheimerovej chorobe.

 

Vedci používajú propolis na liečbu otravy hliníkom

       Vedci z Jiwaji University otestovali propolis na bunkách hliníkom otrávenej pečene, obličiek a mozgu. Ďalší výskum porovnával ochranný účinok propolisu a chelátoru N-(2-hydroxyetyl-etylén-diamín-tri-octovej kyseliny) (HEDTA). HEDTA sa používala spolu s propolisom a bez neho, aby sa zistili rozdiely. (Chelátor je chemická látka, ktorá pomáha odstraňovať (vyťahovať) z tela jedovaté kovy — pozn. prekl.)

 

Otrava hliníkom ovplyvňuje metabolizmus, zvyšuje množstvo kyseliny močovej

       V tomto pokuse dostali potkany dusičnan hlinitý v dávke 32,5 mg/kg telesnej hmotnosti (čo je polovica LD50, t.j. dávky, ktorá zabije 50% jedincov, ktorým je podaná). V ich bunkách sa prejavila otrava hliníkom. Hladiny kyseliny močovej, cholesterolu a močoviny v sére sa prudko zvýšili. Vyvážená hladina močoviny je dôležitá pre metabolické procesy a hrá úlohu pri reabsorpcii (znovu-vstrebaní) vody a dôležitých iónov z vylučovaného moču. Vysoká hladina kyseliny močovej je prekurzorom dny (tzn. ten, čo má vysokú hladiny kyseliny močovej, za nejaký čas s vysokou pravdepodobnosťou dostane dnu — pozn. prekl.). Hladina kyseliny močovej sa zvyšuje hlavne kvôli rozpadu purínových nukleotidov.

       Vedci navyše zistili zvýšené hladiny AST (aspartát-transaminázy), ALT (alanín-transaminázy) a triacylglycerolov, ako aj zníženú hladinu dôležitej bielkoviny v krvnej plazme — albumínu.

 

Testovanie propolisu

       Po jednom dni otravy hliníkom vedci rozdelili priotrávené potkany do troch skupín. Jedna dostala HEDTA (20 mg/kg), druhá propolis (200 mg/kg) a tretia aj HEDTA, aj propolis. Vedci porovnávali účinky týchto látok a porovnali ich s kontrolnou skupinou.

       Liečba HEDTA pomohla obnoviť poškodené bunky pri zachovaní histologických vlastností. Propolis bol dokonca ešte účinnejší a pomohol aj zmierniť oxidačný stres.

       HEDTA spolu s propolisom mali ešte lepšie výsledky, keďže činnosť pečene, obličiek a mozgu sa v porovnaní s kontrolnou skupinou výrazne zlepšila. Jeden z najdôležitejších obratov spočíval v činnosti AChE (acetyl-cholín-esterázy) v prednom, strednom a zadnom mozgu. Otrava hliníkom obmedzila činnosť mozgu v týchto troch oblastiach. Propolis pomohol znovu prebudiť mozog obnovením tkanív nervovej sústavy.

       Táto štúdia podčiarkuje dôležitosť včiel. Svojou neúnavnou prácou vytvárajú propolis z prírody tým, že zbierajú liečivé živice z okolitého prostredia.

       Keď hliník vykonáva svoj nepriaznivý vplyv na živé bunky, propolis možno použiť na odvrátenie škody, na ochranu obličiek, pečene a mozgu pred otravou hliníkom.

       Ak sú vysoké hladiny kyseliny močovej, močoviny a cholesterolu v skutočnosti spôsobené otravou hliníkom, propolis môže byť skvelou voľbou pre tých, čo trpia chabým metabolizmom, vysokou hladinou zlého cholesterolu a dnou.

 

Zdroje: