Vakcíny proti detskej obrne v Pakistane asi stratili účinnosť

12.01.2011 01:34

Islamabad, Pakistan - 22.XII.2010sify news

 

       Pôvodný článok "Polio vaccines may have lost efficacy in Pakistan"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Pakistanské úrady zverejnili šokujúce čísla o počte prípadov detskej obrny. Vyše 78% potvrdených prípadov detskej obrny v tejto krajine sú deti, ktoré boli zaočkované orálnou očkovacou látkou proti detskej obrne, čo vyvoláva pochybnosti o účinnosti tejto očkovacej látky.

       Podľa správy zostavenej Štátnym výskumným ústavom zdravia (National Institute of Health), bolo zo 136 prípadov detskej obrny hlásených v roku 2010 až 107 detí niekoľkokrát zaočkovaných orálnou očkovacou látkou proti detskej obrne podľa predpísaného očkovacieho kalendára, oznámili Dawn News v stredu 22.XII.2010.

       Údaje dostupné na stránke Svetovej zdravotníckej organizácie OSN (World Health Organisation = WHO) tiež naznačujú, že Pakistan zažil v roku 2010 najväčší počet prípadov detskej obrny za posledných 10 rokov.

       Predstavitelia Štátneho programu na potlačenie detskej obrny povedali, že počet prípadov detskej obrny sa za posledné tri roky zvýšil po tom, čo predchádzajúcich 7 rokov klesal. Majú podozrenie, že očkovacia látka stratila účinnosť po tom, čo nebola skladovaná pri požadovanej teplote, obzvlášť v odľahlých oblastiach, v ktorých sú už dlhší čas prerušené dodávky elektriny.

       Athar Niaz Rana, vedúci oddelenia alergológie a imunológie v medzinárodnej nemocnici Shifa (Shifa International Hospital) v Islamabade, povedal: "Zlyhanie očkovacej látky a neschopnosť očkovať sú dva dôležité faktory, ktoré ovplyvnili celoštátnu kampaň proti detskej obrne." Tvrdí tiež, že "bezpečnostná situácia v provincii Khyber-Pakhtunkhwa je tiež jedným z faktorov, ktoré viedli k neschopnosti očkovať v tejto oblasti."

       Zástupca ministerstva zdravotníctva sa vyjadril: "Je to očkovacia látka testovaná WHO a o jej účinnosti nemáme žiadne pochybnosti, avšak máme niekoľko problémov na úrovni okresom ohľadne riadenia očkovacej kampane." Povedal tiež, že táto očkovacia látka sa nepoužíva len v Pakistane, ale aj v niekoľkých ďalších krajinách. "Prudký nárast prípadov detskej obrny v niekoľkých oblastiach je zapríčinený problémami z verejnou bezpečnosťou a Ministerstvo zdravotníctva už vyrobilo rozsiahly plán na rok 2011, ktorý má čeliť tejto výzve."