Vakcína proti obezite dáva falošný prísľub štíhlosti dokonca aj pri nezdravom stravovaní sa

19.07.2012 12:30

NaturalNews.com - 10.VII.2012 - D. Holt

 

       Pôvodný článok "Anti-obesity vaccine shot offers false promise of staying slim even on a junk food diet"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok - tučný chlap s dvoma hamburgermi       Vo vývoji je nová očkovacia látka proti obezite, ktorá umožní obéznym pacientom jesť toľko nezdravého jedla, koľko sa im zapáči, a napriek tomu chudnúť. Časopis Journal Of Animal Science and Biotechnology (Časopis pre vedu o zvieratách a biotechnológiu) informoval, že team výskumníkov pod vedením Dr. Keitha Haffera z americkej firmy Braasch Biotech a Mariany Monteiro z portugalskej Univerzity v Porto vyvinunul nové vakcíny, ktoré sa môžu stať revolúciou v liečbe obéznych ľudí.

       Jedna vakcína zblbne imunitný systém tak, aby tvoril protilátky proti hormónu grelínu, ktorý sa vyrába v črevách a zvyšuje chuť do jedla. Druhá funguje podobným spôsobom: vytvára protilátky proti hormónu, zvanému somatostatín. Tento hormón sa tvorí v mozgu a tráviacej sústave. Spôsobuje spomalenie trávenia (metabolizmu) interakciou s inými hormónmi. Tvorbou protilátok proti tomuto hormónu sa trávenie zrýchli, čim dovolí pacientovi jesť viac kalórií a predsa chudnúť. Podľa správy zostávajú hladiny ostatných hormónov po oboch očkovaniach bezo zmeny.

       Liečba očkovaním proti somatostatínu je len v ranom štádiu vývoja, ale testy na myšiach už ukázali 10% stratu váhy po jednej jedinej dávke. Ďalšia "posilňovacia" dávka po 3 týždňoch im pomohla udržať si nižšiu váhu. Dr. Haffer povedal:

"Táto štúdia predstavuje možnosť liečby obezity očkovaním. Hoci ďalšie štúdie sú potrebné na odhalenie dlhodobých dôsledkov takéhoto očkovania, liečba ľudskej obezity očkovaním môže poskytnúť lekárom liek proti epidémii nadváhy bez potreby chirurgických zásahov."

 

"Zázračná liečba" je len dočasnou záplatou

       Vo Veľkej Británii je niekoľko voľno-predajných liekov na chudnutie, ale len jeden na predpis. Xenical bráni absorpcii tukov telom, má však nemilé nežiaduce účinky, ako napr. žalúdočné kŕče a strata kontroly nad črevami, skrátka: môže účinkovať ako agresívne preháňadlo.

       Správa o "zázračnej liečbe" na obzore bude nepochybne vítaná ako lekármi, liečiacimi obezitu, tak aj pacientmi. Avšak myšlienka, že ľudia s poruchami jedenia, ktorí jedia veľké množstvá nezdravého jedla, budú schopní robiť to naďalej a zostať štíhli, znie príliš dobre na to, aby to mohla byť pravda. Účinky prebytočných kalórií možno táto vakcína odstráni, neodstráni však prídavné látky, vysoký obsah tukov v krvi, vedúci k zúženiu ciev, a už vôbec neodstráni citové problémy, ktoré viedli k prejedaniu sa. Schudnutie o 10% zabráni alebo posunie nejaké úmrtia obéznych ľudí, ale nakoniec ich závislosť na veľkom množstve nezdravého jedla tak-či-tak zabije.

       Vakcína môže dovoliť ľuďom jesť veľké množstvo priemyselne spracovanej "potravy", ale potom budú závislí na vakcíne, ktorá udržuje ich štíhlosť. Potravinársky priemysel predá viac jedla a farmaceutický priemysel Vás navonok udrží v štíhlosti, ale s cievami obézneho človeka. Musí to byť veľký biznis, pretože sa to skúmalo vyše 15 rokov a na výskum boli vynaložené ťažké milióny dolárov.

        Jediným spôsobom, ako zostať zdravý s rozumnou váhou a zároveň predísť dopadom modernej západnej stravy, je vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, jesť veľa čerstvých (surových) potravín a cvičiť. Na vyliečenie obezity treba najprv vyriešiť príčinu, prečo sa pacient prejedá. Ponuka liekov na chudnutie obéznym ľuďom je liečbou príznaku obezity, nie vyriešením príčiny choroby.

 

Zdroje:

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi vyše 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Vakcína proti obezite dáva falošný prísľub štíhlosti dokonca aj pri nezdravom stravovaní sa

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok