Užitočné alebo škodlivé? Spor ohľadne očkovania rozdeľuje sudcov a pediatrov

18.09.2012 01:52

la Repubblica.it — 12.IX:2012 — Corrado Zunino

 

       Pôvodný článok Utili o dannosi? La battaglia dei vaccini che sta dividendo giudici e pediatri
       z taliančiny preložila MUDr. Stanislava Tóthová, PhD. a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

 ilustračný obrázok - očkovanie chlapca       Nežiadúce účinky u detí, prvé odškodnenia po rozhodnutí súdov. Ministerstvo zdravotníctva sa obraňuje: odvoláme sa. Rodičia apelujú: povedzte nám, čo máme robiť.

       Dve súdne rozhodnutia, jedno na jar a druhé v lete tohoto roku, otriasli svetom pediatrie. V prvom prípade: jestvuje príčinná súvislosť medzi povinnými očkovaniami, ktoré dostávajú naše deti, a autizmom. Potvrdili to nezávisle od seba dva súdy — v Rimini a v Turíne. V druhom prípade odvolací súd stanovil rekordné odškodné: 1,8 milióna €.

       Rekordné odškodné bolo uznané matke 29-ročného dievčaťa, čo je 24 rokov v kóme po povinnom očkovaní proti záškrtu a tetanu, ktoré podstúpilo v detskom veku. Bola tu priťažujúca okolnosť: lekár odmietol podať dievčatku kortikoidy pri prvých príznakoch ochorenia.

       Tieto rozsudky, ktoré vznikli na základe znaleckých posudkov klinických odborníkov a súdnych lekárov, boli príčinou vzniku obáv mnohých rodičov. V rozhodnutí súdu v Rimini sa môžeme dočítať:

„S vedecky dokázateľnou pravdepodobnosťou bol vnik autizmu spojený s podaním trojzložkovej vakcíny na poliklinike v Riccione.“

        Únia spotrebiteľov Codacons dokonca žiada zrušiť neúčinné očkovania - štát by tak ušetril 114 miliónov € ročne. Niektoré poisťovne to využili ako šikovný marketingový ťah. Reklama hovorí:

„Autizmus z očkovania - sudcovia ho uznávajú už od roku 2009 - máš nárok na doživotný dôchodok!“

       V týchto dňoch sa znovu otvorila diskusia, ktorá vlastne nikdy neutíchla: nakoľko je očkovanie potrebné a nakoľko je bezpečné? Prečo je u nás a vo Francúzsku povinné a v zbytku Európy iba odporúčané? Zväzy rodičov, ktorých deti boli poškodené očkovaním, napríklad Comilva, prinášajú na internet štúdie s negatívnymi poznatkami ohľadne očkovania. Preto sa 9.000 talianskych pediatrov, pracujúcich na uznávaných pracoviskách, rozhodlo zakročiť:

„Vakcíny sú bezpečné, je to nebezpečná hra.“

       Podporilo ich Ministerstvo zdravotníctva, ktoré vznieslo námietku proti rozsudku súdu v Rimini a chystá sa odporovať aj vo veci rozhodnutia Turínskeho súdu. Talianska asociácia pediatrov zdôrazňuje, že medzi autizmom a očkovaním neexistuje žiadna spojitosť a pripomína, že táto „zlá lekárska literatúra“ vychádza z článku publikovaného (a následne stiahnutého) v časopise Lancet na základe výskumov Dr. Andrewa Wakefielda, ktorému bola vo Veľkej Británii odobratá licencia na lekársku prax.

       V tejto háklivej téme sa pediatri rozhodli viesť otvorený dialóg a pozvali si na portál SIP (Società Italiana Pediatria = Talianska pediatrická spoločnosť) odborného riaditeľa komunikácie Alberta Eugenia Tozziho, aby odpovedal na tieto zložité otázky: „Som v kontakte s mnohými rodinami, ktoré maju dieťa poškodené očkovaním trojzložkovou vakcínou“, poznamenáva jeden čitateľ. Alebo: „Prečo v našom štáte nie je zverejnený počet poškodených očkovaním?“ Jedna matka ďalej poznamenáva: „Nie je sedem naraz podaných vakcín v prvom očkovaní veľa?“ (hexavakcína + pneumokoky - pozn. prekl.). A nakoniec dodáva Luca: „Celý tento humbuk okolo veľkých nadnárodných farmaceutických firiem má nejaký zámer, nie?“

       Pán Tozzi pripúšťa, že v medicíne je ťažké niečo preukázať s istotou, ale: „zatiaľ nepoznáme efektívnejší spôsob na ochranu ľudstva pred prenosnými chorobami, než je očkovanie.“ Pretože: „Pravdepodobnosť, že dostanete chorobu, proti ktorej sa očkuje a tá bude mať komplikovaný priebeh je oveľa vyššia, ako to, že budete mať vážne nežiadúce účinky spôsobené očkovaním.“ Áno, vakcíny môžu mať ojedinele nežiadúce účinky. Ale, riziko, že ochoriete na osýpky či čierny kašeľ, keď sa nedáte zaočkovať, a dostanete zápal mozgových blán či hluchotu, je vyššie. Veľa antigénov podávaných naraz v jednej vakcíne? „Je to pohodlné a uľahčuje to rodičom život.“

       Detský neuropsychiater prof. Gabriel Levi potvrdzuje:

 „V ojedinelých prípadoch môže očkovanie zvýšiť neurologickú dráždivosť, ale, to neznamená, že spôsobuje autizmus.“

       Franco Antonello, otec chlapca, ktorému vo veku dvoch rokov diagnostikovali autizmus po tom, čo bol očkovaný trojzložkovou vakcínou (zrejme MMR vakcínou proti osýpkam, príušniciam (mumpsu) a ružienke - pozn. red.), napísal o svojom životnom osude knihu s názvom „Neboj sa, keď ťa objímem“.

 


Zverejnenie tohto článku (jazyková a grafická úprava) zabrali šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Užitočné alebo škodlivé? Spor o očkovaní rozdeľuje sudcov a pediatrov

bezpecnost vakcin

otec deti | 18.09.2012

co tak odstranit z vakcin preukazatelne jedovate latky, ktore by so do ludskeho organizmu nikdy nedostali prirodzenou cestou?
co tak zrusit a zakazat vakciny proti viacerym chorobam naraz?
co tak zakazat pouzivanie ludskych embryi a potratenych ludskych plodov pri vyvoji a vyrobe vakcin?

Re:bezpecnost vakcin

Ing. Marián FILLO | 20.09.2012

To by teoreticky bolo možné, ale z povinného očkovacieho kalendára by potom ostali len vakcíny proti osýpkam a mumpsu.

autismus a očkování

MUDr.Ludmila Eleková | 18.09.2012

Tak podle nich nebylo prokázáno, že očkování způsobuje autismus. Možná by je zajímal obsah příbalového letáku k vakcíně Tripedie, výrobce Sanofi Pasteur, DTP kombinace, obsahuje thiomerosal, která má autismus uvedený mezi nežádoucími účinky!
Více viz https://vactruth.com/2012/09/18/fda-vaccine-autism-sids/.
Já jsem si stáhla leták k této vakcíně náhodou už asi před rokem a mohu potvrdit, že autismus (i SIDS) tam uvedený je.

Re:autismus a očkování

ela | 19.09.2012

tak to je len otazka casu, kedy letacik ,,inovuju,, a zrazu bude vakcina bezpecna :/

Re:autismus a očkování

Ing. Marián FILLO | 20.09.2012

Mňa na tom veľmi pobavilo, že sa do toho niektoré poisťovne obuli, zrejme v snahe ušetriť na výdavkoch na očkovanie. Toto by sa malo urobiť aj u nás, lebo napr. nákladová efektivita očkovania proti detskej obrne je prakticky nulová.

Pridať nový príspevok