USA nepovolili dánskej polícii prístup k dokumentom o vakcinológovi, ktorý spreneveril univerzitné peniaze

19.09.2010 12:50

Case about Bird Flu - 18.IX.2010 - Ulla Danielsen

 

       Pôvodný článok "Danish police request for documents about vaccine scientist involved in fraud blocked"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Dánska polícia vyšetruje prípad finančnej sprenevery, do ktorého je zapojený vedec Poul Thorsen, kľúčový autor kontroverznej štúdie, podľa ktorej ortuť v očkovacích látkach je bezpečná, bol jej však zo strany policajných úradov USA odopretý prístup k potrebným dokumentom.

       Vraj sa má obrátiť na Ministerstvo spravodlivosti USA skrz Ministerstvo spravodlivosti Dánska predtým, ako jej bude umožnený prístup k dokumentom o Thorsenovi, ktorý bol príjemcom výskumných grantov z CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA; obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. prekl.), a o ktorom sa polícia domnieva, že spreneveril 10 miliónov dánskych korún z prostriedkov Unverzity v Aarhuse.

       Polícia vo východnom Jutlande bola kritizovaná za neschopnosť vypočuť Thorsena v tejto veci, aj keď už uplynulo vyše pol roka odkedy Univerzita v Aarhuse zverejnila túto spreneveru.

       Thorsen v súčasnosti údajne žije v USA.

       Sprenevera vyšla na povrch keď Univerzita v Aarhuse na začiatku roku 2010 vydala oficiálne varovanie vedcom spolupracujúcim s Thorsenom.

       Vo svojom stanovisku sa univerzita dištancovala od bývalého hlavného výskumníka Poula Thorsena, ktorý bol vedúcim výskumného strediska Severo-atlantickej neuro-epidemiologickej aliancie (North Atlantic Neuro-Epidemiology Alliance = NANEA).

       NANEA vypracovala niekoľko epidemiologických štúdií o prípadoch autizmu, ktoré boli tvrdo kritizované za ich metodológiu. Odhalenie, že kľúčový autor bol zapojený do sprenevery výskumného grantu vznieslo nové obavy o dôveryhodnosť štúdie - či nebola ovplyvnená finančnými záujmami.

       Univerzita v Aarhuse a Dánsky úrad pre vedu, technológiu a inovácie oznámili tento prípad polícii, čo sa dostalo do pozornosti médií na oboch stranách Atlantiku na jar 2010.

       Avšak podľa polície východného Jutlandu policajné úrady USA povedali, že nesprístupnia dokumenty týkajúce sa tohto prípadu, pokým nedostanú formálnu požiadavku od Ministerstva spravodlivosti Dánska skrz Ministerstvo spravodlivosti USA.

       Vo výsledku tvrdí polícia východného Jutlandu, že nemá prístup k dokumentom, ktoré potrebuje na akúkoľvek formálnu žalobu na Poula Thorsena.

       V piatok 10.IX.2010 povedala polícia východného Jutlandu, že pripravuje formálnu požiadavku na Ministerstvo spravodlivosti Dánska. Podľa dánskej polície bol už Poul Thorsen obžalovaný v inom prípade ohľadom neplatenia daní.