Úmrtia dojčiat viedli Francúzsko k prehodnoteniu dvoch vakcín

11.11.2015 10:20

VaccineFactCheck5.IV.2015Lawrence Solomon

 

    Pôvodný článok Newborn deaths lead France to reconsider two vaccines
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

    L’Express, tlačová kancelária Agence France Presse (AFP) a ďalšie francúzske oznamovacie prostriedky vydali správu, že dve orálne (ústami podávané) očkovacie látky, v súčasnosti odporúčané dojčatám — Rotarix a RotaTeq, — možno budú stiahnuté zo zoznamu vakcín, odporúčaných vo Francúzsku, keď po ich podaní došlo k úmrtiam dvoch detí a vyše 500 nežiaducim udalostiam, z ktorých 200 bolo označených za „vážne“. Tieto vakcíny zrejme spôsobujú intususcepciu, vážne ohrozenie zdravia, pri ktorom je časť čreva zasunutá do priľahlej časti čreva, čo spôsobuje zápchu a niekedy aj smrť.

ilustračný obrázok: Rotarix    Tieto správy boli vydané po oznámení francúzskeho Technického výboru pre farmakovigilanciu (získavanie a posudzovanie informácií o nežiaducich účinkoch liekov — pozn. prekl.) a francúzskeho Vrchného riaditeľstva zdravotníctva, ktoré „spochybňovalo vhodnosť odporúčania plošného očkovania vo Francúzsku.“

    Vo svetle tohto nebezpečenstva francúzsky úrad pre bezpečnosť liečiv MSNA tento týždeň (2.–8.XI.2015 — pozn. prekl.) odporučil 160.000 lekárom, aby varovali rodičov dojčiat, ktoré dostali tieto vakcíny, aby si všímali známky rozrušenia, ktoré nastávajú obvykle do 30 dní od očkovania.

    Tieto dve vakcíny sa podávajú na predchádzanie ochoreniam na rotavírusy, čo sú bežné vírusy, ktoré obvykle nakazia skoro všetky deti ešte pred ich 5. narodeninami. Rotavírusové ochorenie sa u detí prejavuje zvýšenou telesnou teplotu, zvracanie a hnačku.

    Rotarix (výrobca: GlaxoSmithKline = GSK) a RotaTeq (výrobca: Merck) boli schválené pre francúzsky trh v rokoch 2006 resp. 2007. Okolo týchto vakcín, ktoré sú schválené aj v Kanade a USA (a tiež na Slovensku — pozn. prekl.), sa v USA v roku 2010 strhla aféra, keď sa zistilo, že sú kontaminované (prasacími vírusmi PCV-1 a PCV-2 — pozn. prekl.), čo viedlo k dočasnému zastaveniu ich používania zo strany FDA (= Food and Drug Administration = Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA). RotaTeq tiež priťahuje pozornosť kvôli tomu, že má naň patent Dr. Paul Offit, vychýrený obhajca povinného očkovania.

    Staršia rotavírusová vakcína RotaShield (výrobca: Wyeth, dnes súčasť Pfizeru) bola z trhu stiahnutá v roku 1999, 9 mesiacov po uvedení na trh v USA, po vyše 100 prípadoch intususcepcie a jednom úmrtí.

 

Poznámka prekladateľa:

    Ďalšie údaje k tejto záležitosti môžete nájsť (v angličtine) tu: