Turecké súdy skoncovali s povinnými očkovaniami

14.06.2016 05:11

www.svobodaVockovani.cz Česká verze www.svobodaVockovani.cz

Daily Sabah Turkey21.V.2016Tuncay Kayaoğlu

 

    Pôvodný článok Turkish courts shoot down mandatory vaccinations
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok: turecká zástava s injekčnou striekačkou v tvare otáznika i v tvare paragrafu    Hnutie proti očkovaniu v Turecku našlo u súdov podporu vo svojom boji proti povinnému očkovaniu. V stredu 4.V.2016 Kasačný súd, teda Najvyšší správny súd Turecka rozhodol proti povinnému očkovaniu na základe toho, že povinné očkovanie by viedlo k porušeniu práv jednotlivcov. V stredu 11.V.2016 ten istý súd opäť rozhodol v prospech rodičov, ktorí nechceli dať svoje deti zaočkovať.

    Vo svojich nedávnych rozsudkoch Ústavný súd Turecka, čo je najvyšší súdny orgán, rozhodol, že súčasný očkovací program nemôže pokračovať, pretože mu chýba platný právny rámec. Vo štvrtok 24.XII.2015 ten istý súd povedal, že súčasné zákony nedovoľujú úradom konať proti vôli rodičov. Tento súd tiež poukázal na príliš neurčitú povahu zákona o povinnom očkovaní.

    Hakan Hakeri, profesor lekárskeho práva na istanbulskej Univerzite Medeniyet, povedal, že tieto rozsudky „nie sú žiadnym prekvapením“. Podľa Hakeriho boli pôvodne dve očkovania zákonom vyhlásené za povinné, ale v priebehu rokov vláda pridala celý rad ďalších bez toho, aby k tomu poskytla potrebný právny rámec. V roku 1930 totiž Turecko schválilo zákon o povinnom očkovaním proti pravým kiahňam a tuberkulóze.

    V súčasnosti však vláda požaduje, aby dieťa dostalo 16 vakcín v prvých dvoch rokoch svojho života. Ministerstvo zdravotníctva obhajuje súčastný očkovací program, argumentujúc ochranou verejného zdravia. Rodičia, čo sú proti očkovaniu, sa vyslovovali obzvlášť proti vakcíne proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu (angl. Diphtheria, Tetanus, acellular Pertussis = DTaP), keďže sa domnievajú, že vyvoláva nežiaduce účinky, ako je napr. autizmus.

    Miestne zdravotnícke úrady sledujú postup v očkovaní a upozorňujú rodičov, keď je čas na ďalšie očkovanie. Rodičia môžu vlastne 14 z týchto 16 očkovaní odmietnuť. Ministerstvo rodiny a sociálnych vecí potom zhodnotí dôvody na odmietnutie očkovania a môže podať súdnu žalobu, ak sa rozhodne, že ide o zanedbanie starostlivosti o zdravie dieťaťa. Ak rodina súdny spor prehrá, zaklopú jej na dvere lekári, sprevádzaní Políciou, aby zaočkovali dané dieťa, povedal istý obvodný lekár z Istanbulu tlačovej agentúre Anadolu.

    Nedávno vynesené rozsudky však ochromili schopnosť Ministerstva zdravotníctva presadzovať očkovací program. Ministerstvo zdravotníctva na ne odpovedalo návrhom novely zákona, ktorý by zaplátal dieru v zákone o povinnom očkovaní, vďaka čomu by mohlo nútenie rodičov do očkovania ich detí pokračovať. Podľa tohto návrhu, ktorý má tlačová agentúra Anadolu k dispozícii, tento zákon stanovuje, že nikto nemôže byť očkovaný proti svojej vôli. Zároveň však dodáva, že ministerstvo si nebude od rodičov pýtať povolenie na zvyšných 14 očkovaní.

    To je zjavné protirečenie, uviedol Bahadır Cevizci, popredný predstaviteľ tureckého Hnutia proti povinnému očkovaniu, ktoré údajne v ostatných 3 rokoch pomohlo vyše 150 rodinám so súdnymi spormi. Podčiarkol, že pre rodiny, čo sú proti očkovaniu, nejde len o záležitosť práva, ale aj o záležitosť veľmi osobnú. Pre tlačovú agentúru Anadolu sa vyjadril:

„Tieto rodiny sú proti očkovaniu, pretože veria, že očkovanie je nebezpečné.“

    Tento krok Ministerstva zdravotníctva Turecka označil za „nedopečený“ (šitý horúcou ihlou) a vyzval ministerstvo, aby „sa vcítilo“ do rozpoloženia týchto rodín. Cevizci tiež zdôraznil, že keby tento návrh dokonca bol aj schválený, nezabránilo by to jeho skupine v ďalších žalobách proti povinnému očkovaniu:

„Obrátili by sme sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).“

    Profesor lekárskeho práva Hakeri sa domnieva, že je možné, že tento medzinárodný súd bude hľadať zákonné oprávnenie pre súčasný očkovací program a bude prejednávať, či tento očkovací program je primeraným opatrením na ochranu verejného zdravia.

    Tlačový odbor Ministerstva zdravotníctva Turecka potvrdil tlačovej agentúre Anadolu správy o tom, že tento návrh novely zákona bude schválený, a dodal, že už bol odoslaný predsedovi vlády, aby ho predložil na schválenie tureckému parlamentu.