Testy lieku proti roztrúsenej skleróze od GlaxoSmithKline pozastavené po zistení podvodu vo vedeckej štúdii

21.07.2013 20:15

Financial Times Pharmaceuticals13.VI.2013Andrew Jack

 

       Pôvodný článok Glaxo’s MS drug tests put on hold after fraud claim
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       GlaxoSmithKline (GSK; de facto monopolný dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku — pozn.prekl.) pozastavil klinické skúšky experimentálneho lieku na roztrúsenú sklerózu, vykonávané na ľuďoch, po obvineniach z podvodu vo vedeckom článku, ktorý viedol k prepusteniu špičkového výskumníka GSK v Číne.

logo GlaxoSmithKline       Táto britská spoločnosť povedala, že prehodnocuje údaje o experimentálnom lieku s kódovým označením GSK 2618960, ktorý je v ranom štádiu klinických skúšok čoby zlúčenina, používajúca mechanizmus, ktorý bol opísaný v dotknutom článku, zverejnenom v časopise Nature Medicine v roku 2010.

       Po obdržaní podnetu koncom marca 2013, že údaje v tomto článku sú prekrútené, GSK vyrazil Džingvu Žanga, riaditeľa neuro-imunologického strediska GSK v Šanghaji, prijal výpoveď druhého výskumníka a trom ďalším nariadil dovolenku.

       V súlade s pravidlami časopisu Nature Medicine teraz GSK zháňa autorizáciu od všetkých spoluautorov, aby mohol byť stiahnutý dotknutý článok, ktorý skúmal úlohu interleukínu 7 vo vyvolávaní autoimunitných ochorení na základe laboratórnych testov na vzorkách krvi od pacientov s roztrúsenou sklerózou.

       Xuebin Liu, hlavný autor spomínaného článku, ktorý podal výpoveď, napísal na blogu časopisu Nature Medicine, že údaje zahŕňali aj informácie od zdravých osôb, ktoré boli nesprávne interpretované, keďže „sme mali trochu naponáhlo“.

       Napriek očividnému falšovaniu výskum potvrdil potenciál možného lieku, študovaného GSK a inými farmaceutickými spoločnosťami.

       GSK sa vyjadril, že sa nerozhodol testy svojho experimentálneho lieku na roztrúsenú sklerózu ukončiť a že pokračuje v študovaní jeho schopností pri iných autoimunitných ochoreniach.

 


 

GlaxoSmithKline vyrazil riaditeľa čínskeho oddelenia výskumu a vývoja za zverejnenie falošných údajov v časopise Nature Medicine

BioSpectrum14.VI.2013

 

       Pôvodný článok GSK fires Chinese R&D head for publishing fraud data in Nature
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       GlaxoSmithKline (GSK; de facto monopolný dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku — pozn.prekl.) vyrazil riaditeľa svojho šanghajského výskumného strediska po tom, ako vyšetrovanie odhalilo, že vyfabrikoval údaje vo vedeckom článku o roztrúsenej skleróze, ktorý bol zverejnený v roku 2010. Iróniou osudu bol tento článok zverejnený v uznávanom časopise Nature Medicine.

       GSK prezradil, že pred pár týždňami dostal udanie o vyfabrikovaní údajov v tomto článku a po preskúmaní obvinení „zistil, že určité údaje v tomto článku boli rozhodne prekrútené“. GSK odporučil časopisu stiahnutie tohto článku čo najskôr.

Dr. Džingvu Žang       Dr. Džingvu Žang, ktorý slúžil ako starší zástupca riaditeľa v šanghajskom výskumnom stredisku GSK, bol prepustený, zatiaľčo iný vedec sám podal výpoveď a trom ďalším bola nariadená dovolenka, kým GSK pokračuje vo vyšetrovaní.

       Predmetný článok skúmal úlohu špecializovaných T-buniek pri roztrúsenej skleróze a bol založený na predklinickom výskume v ranom štádiu, v ktorom neboli účastní žiadni pacienti. Štúdia údajne našla dôkazy toho, že rozdiely v receptoroch cytokínu IL-7 (interleukín 7) môžu vystaviť niektorých ľudí zvýšenému riziku ochorenia na roztrúsenú sklerózu. Avšak údaje, ktoré vraj pochádzali z buniek, odobratých pacientom s roztrúsenou sklerózou, boli podľa záznamov buď z buniek od zdravých darcov, alebo sa nenašli žiadne záznamy o ich pôvode. Práca Dr. Žanga sa zameriavala na účinok IL-7 na podskupinu T-lymfocytov, známych ako T-helper 17 (Th17) bunky, ale iné výskumné skupiny tvrdia, že tento cytokín bude pravdepodobnejšie vyvolávať účinky skrz Th1 podskupinu.

       Dr. Žang študoval na Harvarde a v GSK pracoval od júna 2007. Bol prvým riaditeľom šanghajského Výskumného ústavu zdravotníckych vied a slúžil ako riaditeľ Šanghajského výskumného ústavu imunológie.

 


Preklad a zverejnenie týchto dvoch článkov zabralo prekladateľovi približne 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Testy lieku proti roztrúsenej skleróze od GlaxoSmithKline pozastavené po zistení podvodu vo vedeckej štúdii

GSK sa topi v lziach a podvodoch

Ivan | 22.07.2013

a raz sa v nich celkom urcite utopi. Nebude to uz dlho trvat...

Re:GSK sa topi v lziach a podvodoch

Ja | 23.07.2013

Ivanko, nepodcenuj protivnika, machrujes ale domachrujes.

Záznamy: 1 - 2 zo 2

Pridať nový príspevok