Tak opäť je tu. Ako bojovať proti CHRÍPKE?

03.10.2010 08:38

       [...]

       Ako sa chrániť pred chrípkou? Prevencia vzniku a šírenia chrípky a chrípke podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu a tiež špecifickej odolnosti proti chrípke. Základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený. Je preto potrebné udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii najmä správnou životosprávou, dopriať si dostatočnú pohybovú aktivitu (každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, cvičenie), otužovanie organizmu. Ďalej je to (najmä v chladnom období) vhodné obliekanie, ktoré môže zabrániť podchladeniu. Keďže sa chrípka prenáša vzduchom dôležité je časté účinné vetranie miestností. V čase epidémie chrípky je rozumné vyhýbať sa podujatiam, kde je veľká koncentrácia ľudí. Tí, čo na chrípku ochoreli by v žiadnom prípade nemali ochorenie podceňovať. Nemali by ochorenie prechodiť, mali by sa liečiť. Z hľadiska ďalšieho šírenia infekcie je veľmi dôležité, aby obmedzili na najnižšiu mieru kontakt s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Chorí by mali používať papierové vreckovky jednorazovo, po použití ich zahodiť a umyť si ruky. Najefektívnejšou ochranou pred chrípkou je však očkovanie.

       Očkovanie proti chrípke Je to najúčinnejšia prevencia chrípky a jej závažných komplikácií. V súčasnosti je dostatok očkovacích látok verejné lekárne sú všeobecne dobre zásobené chrípkovými vakcínami.

 

       Viac na stránke nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk.

       Viď tiež článok "Vitamín D sa ukázal byť v predchádzaní chrípke oveľa lepší než očkovanie" a ďalšie články z tohto prehľadu.