STIKO - otázna pravidelná obmena členov

20.09.2011 19:53

Süddeutsche Zeitung - 2.III.2011Christina Berndt

 

       Pôvodný článok "Ständige Impfkommission - Fragwürdige Runderneuerung"
       z nemčiny preložila Veronika Figuli a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo
.

 

       Nemecká Stála komisia pre očkovanie (STändige ImpfKOmmission = STIKO) má na základe vedeckých kritérií rozhodovať, ktoré očkovania budú odporúčané. Avšak pre kritikov je "nepochopiteľné", že mnohí členovia STIKO sú prepojení s farmaceutickým priemyslom.

       V posledných týždňoch je viac než zreteľné, že vedecká práca nemá v politike vysokú prioritu. Prinajmenšom v otázke očkovania to však teraz má byť inak. Tak aspoň znela úloha, ktorú si vytýčil nemecký spolkový minister zdravotníctva Philipp Rösler, ktorý nedávno radikálne zmenil obsadenie STIKO.

       STIKO rozhoduje, ktoré očkovanie bude v Nemecku odporúčané. Rösler teraz jedným ťahom vymenil polovicu zo 16 členov STIKO, čiastočne proti ich vôli.

       Ministerstvo na otázku odpovedalo, že obnova členov STIKO sa bude konať v pravidelných intervaloch. Pri vymenúvaní nových členov má byť teraz "kladený dôraz na lekárstvo založené na dôkazoch a na metodiku". Presne to požadujú kritici už dlhý čas. Odporúčanie očkovania by malo konečne podliehať vedeckým kritériám. Doteraz však cieľom STIKO bolo presadzovať očkovanie. Musí však ísť o presadzovanie lekársky zmysluplného očkovania.

       Ale to nie je vôbec jednoduché. Ktoré očkovanie je zmysluplné, by mali v prvom rade objasňovať klinické štúdie. Tie sú však vypracúvané spravidla na objednávku výrobcov vakcín. Dokonca aj odborníci potrebujú veľa času, aby mohli preniknúť do týchto štúdií a preskúmať ich výpovednú hodnotu. Farmaceutické spoločnosti zamestnávajú celé tímy štatistikov, ktorí upravujú výsledky tak, aby postavili vakcíny do lepšieho svetla.

       Na prekuknutie takýchto fínt nestačí byť uznávaným odborníkom vo virológií, pediatrii či internej medicíne. Potrebná je výslovná znalosť štúdií.

       Napriek tomu v novo-vymenovanej STIKO nie sú zastúpené dve osoby s takýmito znalosťami: Gerd Antes zo strediska Cochrane vo Freiburgu, ako aj Annette Nahnhauer zo Spolkového zväzu podnikových zdravotných poisťovní. Medzi novými členmi možno za takých označiť zdravotnícku výskumníčku Hilke Bertelsmann z Bielefeldu, výskumníčku prevencie Edeltraut Garde z Brém, epidemiologičku Stefanie Klug z Drážďan a tiež Marianne van der Sande z Národného výskumného ústavu verejného zdravotníctva v Holandsku.

       Gerd Antes sa dobrovoľne zriekol nového vymenovania. Presné dôvody pre vymenovanie a odvolanie sú ťažko preniknuteľné. Ležia v "temnote", sťažoval sa nedávno doterajší predseda STIKO Frederick Hofmann v časopise Deutches Ärzteblatt.

       Pre nedostatok transparentnosti bola STIKO často terčom kritiky. Aj preto si STIKO nákladnými odporúčaniami očkovania proti prasacej chrípke a papilomavírusom vyslúžila zlú povesť. Sú to len dva roky, odkedy musia členovia STIKO zverejňovať svoje vzťahy k očkovaciemu priemyslu. To bolo pre mnohých veľmi namáhavé, keďže mali tak veľa prepojení na výrobcov vakcín.

       Členovia STIKO vytrvalo a tvrdošijne bránili svoje neraz lukratívne vedľajšie zamestnania. "Výskum očkovacích látok by bol bez priemyslu úplne nemožný," povedal časopisu Focus virológ Wolfgang Jilg, ktorý bol teraz zo STIKO odvolaný.

       V novej STIKO sú naďalej niekoľkí členovia so známym prepojením na očkovací priemysel. Pre kritikov farmaceutického priemyslu, ako je Wolfgang Becker-Brüser to je „nepochopiteľné, že verejne obsadená komisia prijíma finančné prostriedky od firiem, o ktorých produktoch rozhoduje.“

       Tento problém ešte navyšuje štruktúra STIKO, ktorá ponúka len dva pracovné miesta. Členstvo v STIKO je čestnou (rozumej: neplatenou) funkciou. Vzhľadom k rozhodovacím právomociam STIKO je jej rozpočet smiešne malý. Ubytovanie v hoteli na jednu noc v rámci zmluvnej práce môže stáť najviac 83,- € a jazdiť taxíkom je zakázané.

       To nie je dobrý základ na odolávanie zvodom miliardového priemyslu, ktorý odmeňuje spoluprácu sumami, čo ľahko prekročia ročný rozpočet STIKO. „Nerobí sa dosť pre to, aby bola STIKO skutočne práceschopná“, sťažuje sa Friedrich Hofmann. STIKO má len „zastieraciu funkciu“.

 


Zverejnenie tohto článku (korektúra prekladu) zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne hodinu čistého času.