Rozhovor s Dr. Andrewom J. Wakefieldom / Slobodný vysielač / 17.XII.2014 — 2. časť

26.12.2014 11:07

Slobodný vysielač17.XII.2014Dr. Andrew J. Wakefield, Ing. Marián Fillo

 

       Pôvodný rozhovor z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

<<< 1. časť       2. časť       3. časť >>>

 

Dr. Andrew J. WakefieldMarián Fillo (2:03:59): Tak vitajte späť. Pán Wakefield, ste tam?

Andrew J. Wakefield (2:04:07): Ďakujem. Som tu.

MF (2:04:09): Máme tu nejaké otázky od Olgy. Pýta sa, či antibiotiká priamo súvisia s poškodením čriev a následným vznikom autizmu alebo autizmu podobnej choroby.

AJW (2:04:27): Nuž, je veľmi zaujímavým pozorovaním, že mnohé z detí, ktoré sme vyšetrili, mali niekoľko sérií antibiotík v prvom roku alebo prvých 18 mesiacoch života. A bola tu ohromná nadspotreba antibiotík, obzvlášť na údajné nákazy uší, ktoré častokrát vôbec žiadnymi nákazami neboli. A deti mohli mať za sebou až 10–15 sérií silných antibiotík, ktoré môžu značne narušiť bakteriálnu mikroflóru v črevách. Takže by to malo byť niečo, čo treba brať do úvahy, keď hľadáme činitele životného prostredia, ktoré poškodia vyvíjajúce sa črevo. Nadužívanie antibiotík celkom iste je jednou z možností. A je to niečo, čo sme my osobne nijak zvlášť neskúmali, ale môžu byť veľmi ľahko dôležitým faktorom.

MF (2:05:25): Dobre. Ďalšia otázka: Môžete, prosím, vysvetliť, akú úlohu pri vzniku autizmu má používanie zvieracieho mlieka, napr. kravského?

AJW (2:05:41): Myslím, že táto vec sa môže týkať dvoch vecí. Jedna vec je ochrana a to je používanie napr. kravského kolostra (mledziva), ktoré obsahuje množstvo dobrých vecí: rastové faktory a protilátky, ktoré chránia malé teliatko a ukázali sa byť užitočnými aj u ľudí, ale naproti tomu to vyzerá tak, že máme mnoho problémov s mliekom — nie s kolostrom, ale s mliekom. Obzvlášť kravské mlieko a bielkovina kazeín v ňom obsiahnutá, ktorá vytvára alergické odpovede, ale môže byť tiež jedovatá. Takže jedným z hlavných bodov liečby autistických detí je odstrániť všetky mliečne výrobky z ich jedálnička. A keď to robíte, musí to byť na 100% a na dlhší čas. Ale keď vylúčite mliečne výrobky, prvá vec, ktorú si všimnete, je, že vaše dieťa začne spať a zistíte to veľmi rýchlo. A ak vylúčite aj lepok (glutén), tak zbadáte ďalšie prínosy. Takže tieto dve veci sú hlavnými kandidátmi na alergiu — alebo čo to je, — ktoré rodičom odporúčame odstrániť z jedálnička dieťaťa.

MF (2:07:03): Potom sa Olga pýta: A čo ne-GMO sójové mlieko?

AJW (2:07:10): Opäť: V minulosti sme hovorili, že sója je dobrou náhradou. Ale dnes si nie som istý, že naozaj je. Zisťujeme, že deťom sa polepší. Na strave bez kazeínu a bez lepku dôjde k značnému zlepšeniu, ale potom sa pokrok zastaví. Prestanú sa zlepšovať. Síce sa to nezhorší, ale prestanú sa zlepšovať. A v takom štádiu má zmysel sa opýtať: Je ešte niečo iné v jedálničku, čo spôsobuje dieťaťu tieto ťažkosti? A častokrát je to sója. A v takom štádiu by sme odporučili vylúčiť sóju. Sú aj iné druhy mlieka, napr. mandľové mlieko a ďalšie veci, ktoré možno nie sú dostupné na Slovensku, neviem, ale rozhodne sú alternatívy k mliečnym a lepkovým potravinám.

MF (2:08:12): Potom sa Olga pýta: Niekde čítala, že sója má vyšší obsah hliníka a glutamanu a ten sa môže dostať cez krvno-mozgovú prekážku (hemato-encefalickú bariéru) a spôsobiť určité poškodenia.

AJW (2:08:33): Áno. Hliník sa v prírode nachádza len v zemskej kôre, naviazaný na kremík. V životnom prostredí sme sa s ním stretli až po ťažbe hliníka a má skutočnú schopnosť toxicity (jedovatosti) — neurotoxicity (jedovatosti pre mozog a nervovú sústavu) a toxicity pre imunitný systém. A ja osobne mám veľmi veľké obavy z hliníka, pretože sa — ako viete — používa ako adjuvant (zosilňovač imunitnej odpovede) v mnohých očkovacích látkach.

MF (2:09:11): Áno, ale nie v MMR.

AJW (2:09:14): Nie v MMR, ale dáva sa do očkovacích látok na vyvolanie imunitnej odpovede. A jedna vec je, že… Neviem, či máte na Slovensku očkovacie látky s thimerosalom. Možno chrípkové vakcíny, ale v tomto thiomersale je ortuť.

MF (2:09:29): Nie, nemáme, od roku 2007, nepoužívame vakcíny s obsahom ortuti.

AJW (2:09:35): Nemáte thimerosal. Veľmi dobre.

MF (2:09:39): Ale vo veľmi malom množstve je v niektorých očkovacích látkach, pretože sa používa počas výroby očkovacej látky.

AJW (2:09:46): Počas výroby, dobre. Ale tu v USA je skutočným problémom, že očkujú tehotné ženy proti chrípke vakcínami s obsahom thimerosalu. Príbeh hliníka je však o tom, že by vo vakcínach vôbec nemal byť. Je v nich na zosilnenie imunitnej ospovede, ako viete, ale má silný potenciál reagovať spolu s ortuťou a vytvoriť taký synergický účinok (tzn. podstatne silnejší výsledný účinok, než sú účinky jednotlivých zložiek, v tomto prípade hliníka a ortuti; stručne povedané: 1+1=10 alebo viac — pozn. prekl.), ktorý môže byť jedine škodlivý. Takže mám vážne obavy z hliníka. Preukázal sa jeho podiel na vzniku Crohnovej choroby. Je niekoľko vedeckých štúdií o tom, že môže byť rizikovým činiteľom pri vzniku Crohnovej choroby. Takže by rozhodne nemal byť v našich telách, a predsa sa podáva v očkovacích látkach, podobne ako ortuť, prinajmenšom v USA.

MF (2:10:44): Áno, ale vtip je v tom, že sója obsahuje podstatne viac hliníka než iné potraviny.

AJW (2:10:51): To je… V poriadku teda, to som nevedel. Ďakujem.

MF (2:10:56): Prinajmenšom čo sa týka surovín, pretože môžete zjesť oveľa viac hliníka napr. v mrazenej pizzi než v sóji, ale z — nazvime to — základných poľnohospodárskych plodín má sója najvyšší obsah hliníka. Iný problém však je, že sójové bielkoviny sú pre ľudí ťažko stráviteľné.

AJW (2:11:34): Áno.

MF (2:11:35): Preto mnohí odborníci na výživu hovoria, že je lepšie jesť upravené sójové výrobky, ako napr. sójová omáčka alebo tofu apod., teda kvasené (fermentované) sójové výrobky. S tými je však iný problém, a to ten, že sójové bielkoviny obsahujú veľký podiel kyseliny glutámovej. Tá, keď sa kvasením (fermentáciou) uvoľní, spôsobuje poškodenia mozgu alebo excitotoxicitu (jedovatosť pre nervové bunky, spôsobenú ich prílišným vzrušovaním/dráždením).

AJW (2:12:32): Áno, áno, samozrejme.

MF (2:12:36): Myslím, že Dr. Blaylock mal pacienta, ktorý zomrel na následky toho, že zjedol príliš veľa sójovej omáčky.

AJW (2:12:48): Naozaj? Áno, poznám ho. Býva tu v Texase, že? Veľmi dobrý lekár…

MF (2:12:59): Ďalšia otázka od Olgy: Nie som si istá, či mám alebo nemám ďalej používať pri príprave jedla pre moju rodinu ne-GMO sójové mlieko. Možno pripravuje niečo pomocou mlieka a používa pri tom sójové mlieko. Nuž, myslím, že táto otázka už bola zodpovedaná.

AJW (2:13:33): Vy o tom viete viac, takže lepšie bude, keď na to odpoviete Vy.

MF (2:13:42): Dobre. Nuž, máme tu nejakých — ako som Vám povedal pred vysielaním — nejakých trollov, ktorí Vás obviňujú z vedeckého podvodu apod. Môžete odpovedať na ich argumenty alebo na to, čo o Vás hovoria?

AJW (2:14:19): Áno. Trollovia sú nádherní. Chcem tým povedať, že činia život zaujímavým. Vďaka vám, trollovia, život by bez vás bol tak nudný. :-) Tento príbeh je skutočne trochu zložitý, ale dovoľte mi pokúsiť sa ho zjednodušiť. Aby bola zastavená naša práca v Slobodnej kráľovskej nemocnici (Royal Free Hospital = RFH), aby bola zastavená akákoľvek práca, ktorá skúmala súvislosť medzi očkovaním a autizmom, muselo byť zdiskreditované všetko, čo sme urobili. A spravodajský gigant News International Ruperta Murdocha si najal naozaj zvláštneho muža menom Brian Deer, ktorý je vážnym — aby som ho správne opísal — sociopatom, ktorého prácou bolo zničiť moju kariéru. A v tomto ohľade odviedol celkom slušný kus práce. Brian Deer v podstate prepísal dejiny všetkého, čo sa stalo v RFH. Vytvoril akúsi novú realitu. A aby som to skrátil: celá vec sa dostala pred Všeobecnú lekársku radu (General Medical Council = GMC; niečo ako nás Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou — pozn. prekl.), kde prof. Walker-Smith, ktorý je skutočne vynikajúcim gastroenterológom, a Dr. Simon Murch, ktorý s ním spolupracoval, a aj sme boli obvinení z porušenia lekárskej etiky a všeličoho iného. Na takéto tvrdenie však nebol vôbec žiadny dôvod, ale napriek tomu nás prehlásili za vinných vo všetkých bodoch obžaloby a ja s Walker-Smithom sme prišli o povolenie vykonávať lekársku prax. Bolo to celé úplne skorumpované. A potom to šlo na Najvyšší súd Anglicka, čo bolo jediný raz, kedy to bolo pred poriadnym sudcom, pred poriadnou porotou. Sudca rozhodnutie GMC zmietol zo stola, úplne ho rozprášil. Vlastne povedal, že GMC bola nekompetentná, nebola schopná zvážiť všetky dôkazy a bola zaujatá. Sudca povedal: „Nechcem také niečo už nikdy vidieť!“

MF (2:16:25): Áno, ale to bolo len v prípade prof. Walker-Smitha, nie vo Vašom prípade.

AJW (2:16:30): To je pravda. On podal žalobu a mal na to peniaze. To, z čoho ho GMC obvinila, sa na 90% zhodovalo s tým, z čoho obvinila mňa. Lenže ja som si nemohol dovoliť zaplatiť takúto žalobu. Musel som ju preto stiahnuť. Stálo by to okolo pol milióna libier. Takže som si to jednoducho nemohol dovoliť… Tento proces ma finančne zruinoval, nemal som prácu atď… Ukazuje sa tým však, že keď sa to dostane pred poriadneho sudcu, vysvitne, že to je úplný nezmysel. Takže potom som pokračoval v tejto práci. Odmietol som sa vzdať. Nenechám to plávať. Nejaký Brian Deer ma nezaujíma. Rozhodol som sa… Pracoval som v USA a pokračoval som v tomto výskume a nebol som ticho, nenechal som sa umlčať. Takže išli po mne znovu a tentokrát ma obvinili z podvodu, celé ochorenie čriev bol vraj podvod… Ale aby som to opäť skrátil: Vyšetroval to vedec z Ministerstva zdravotníctva USA (Environmental Protection Agency = EPA), menom Dr. David Lewis, veľmi skúsený vedec.

MF (2:17:35): Áno, prečítal som si jeho knihu.

AJW (2:17:37): Prečítal ste si jeho knihu, výborne. A on… Dal som mu všetky tieto spisy. Nikdy pred tým sme sa nestretli. Nič som o ňom nevel. Nezávisle prekontroloval všetky údaje a zistil, že podvodníkom bol Brian Deer, podvodníkom bol British Medical Journal (BMJ; Brian Deer zverejnil svoje obvinenia Dr. Wakefielda z podvodu okrem iných aj v BMJ — pozn. prekl.). Dr. Lewis to zverejnil a nikto to nikdy nespochybnil. V knihe „Science for sale“ („Veda na predaj“) to, ako viete, zverejnil a ukázal, že celá táto vec (Deerove obvinenia) je lož. Lenže Deerova lož mala želaný účinok, t.j. zastaviť prácu v RFH a vystrašiť iných lekárov, aby neskúmali problémy s bezpečnosťou očkovania. A to je veľká hanba, pretože títo lekári prestali skúmať a liečiť tieto deti, lebo žijú v strachu o svoju kariéru. Teraz tomu rozumiem, ale niekedy, ako povedal Nelson Mandela: „Sú ideály, pre ktoré má zmysel zomrieť.“ A ak máme odovzdať medicínu, odovzdať životy týchto detí, odovzdať nasledujúce pokolenia detí farmaceutickému priemyslu, aby mohol zarábať na nich a na ich úkor, aby sa mohol na život každého dieťaťa pozerať skrz množstvo peňazí, ktoré na ňom zarobí (ako to aj v skutočnosti robí), tak sme v stave hotovej pohromy. A ja to nehodlám dopustiť. Urobim všetko, čo je v mojich silách, aby sa tak nestalo.

MF (2:18:59): Takže neľutujete?

AJW (2:19:03): Neľutujem. Vlastne žijem výborný život, pracujem s týmito rodinami a veľa som sa na tom naučil. A zopakoval som si na tom základné pravidlá klinickej medicíny: načúvať pacientovi, rodičom, vyšetriť pacienta a… nebyť podriadený či už diktatúre verejného zdravotníctva alebo diktatúre farmaceutického priemyslu, ktorý chce ovládať váš život (ako lekára) a to, ako (a či vôbec) predpisujete lieky, ako vykonávate svoju lekársku prax. Pretože to, na čom najviac záleží, je pacient. A to je neodškriepiteľné a nie je to na predaj.

MF (2:19:53): Dnes som čítal, že moderná medicína je v USA najčastejšou príčinou úmrtia.

AJW (2:20:00): Áno, jednoznačne! Je to priemysel. Je to tu vyslovený priemysel.

MF (2:20:07): To je veľmi smutné. Späť k trollom. Hovoria, že v roku 1998 časopis The Lancet zverejnil vašu štúdiu, ktorá hovorí, že MMR vakcína môže viesť k príznakom autizmu. Takéto reči miliujem, pretože len ukazujú, že si túto štúdiu vôbec neprečítali.

AJW (2:20:43): To je pravda, neprečítali. Nikto z nich si ju neprečítal. Myslím, že sa zhodneme na tom, že to bola dosť striedma štúdia, bol to dosť striedmy záver: Toto hovorili rodičia a tu sú výsledky vyšetrení.

MF (2:20:56): Čomu nerozumiem, je, prečo The Lancet stiahol jednu z — neviem presne — 12 alebo koľkých Vašich štúdií, ktorá však nehovorí v skutočnosti nič o príčine ochorení čriev a autizmu. Hovorí len, že niektorí rodičia povedali toto a MMR vakcína by sa mala podrobnejšie preskúmať, nič viac.

AJW (2:21:34): Naša štúdia bola stiahnutá šéfredaktorom The Lancet, pretože je zbabelec, ktorý si nezaslúži úctu. Vyhrážali sa mu, že príde o prácu, a tak si zvolil cestu menšieho odporu. A to je veľmi veľmi smutné pre vedu, keď on jednoducho podľahol tlaku, aby ochránil sám seba. Ospravedlňujem sa, možno by som mal o týchto ľuďoch hovoriť jemnejšie, ale obávam sa, že tak to necítim.

MF (2:22:14): Ďalej trollovia tvrdia: Čoskoro sa ukázalo, že autori tejto štúdie použili pochybné metódy a pravdepodobni si niektoré nálezy RNA osýpkového vírusu u týchto detí jednoducho vymysleli alebo sfalšovali. Hovorili ste v článku z časopisu The Lancet o RNA osýpkového vírusu?

AJW (2:23:03): Nie, v tom článku sme to dokonca vôbec ani neskúmali.

MF (2:23:06): Prečo to teda hovoria? Možno si pomýlili nejakú inú štúdiu s touto.

AJW (2:23:15): Teraz je v tom úplný zmätok. Toto bola, ako viete, jednoduchá séria prípadov detí, ktorá popisovala, čo nám povedali ich rodičia a čo sme zistili v ich črevách. Bolo to takto jednoduché.

MF (2:23:31): Potom: The Lancet čiastočne stiahol túto štúdiu v roku 2004. Čo bolo stiahnuté v roku 2004?

AJW (2:23:46): Niektorí z mojich kolegov, ale nie ja ani ďalší dvaja, stiahli interpretáciu, že MMR vakcína príčinne súvisí s autizmom. Nuž, v tomto článku sme nič také netvrdili. Takže bolo stiahnuté niečo, čo sa v tom článku vôbec netvrdí. Nemôžete stiahnuť možnosť, ak táto možnosť ešte nebola vylúčená. Je to možnosť. Ale nikde v tom článku netvrdíme, že MMR vakcína spôsobuje autizmus, skôr naopak. A toto bolo opäť politickým ťahom šéfredaktora The Lancet, aby chránil sám seba, ale je smutné, že moji kolegovia mu v tom poslúžili.

MF (2:24:38): No dobre, ale ak ma pamäť neklame, jedným z autorov, ktorí stiahli túto interpretáciu, bol aj prof. Walker-Smith.

AJW (2:24:53): Áno, a opäť veľká hanba! Dlho sme o tom spolu debatovali, či to stiahne alebo nestiahne… Ale nakoniec, myslím, bol pod takým tlakom, že urobil to, čo som ja považoval za zlé rozhodnutie. Myslím, že keby sme vtedy stáli spolu, nedostalo by sa to tam, kde to je teraz. Ale Systém pozná spôsob, ako vystrašiť ľudí, aby učinili zlé rozhodnutie, zlú voľbu. A my musíme pevne stáť, musíme zostať pokojní, musíme stáť spolu ako lekársky stav a neklaňať sa tomuto druhu lekárskeho fašizmu.

MF (2:25:41): Rád počujem toto slovo z Vašich úst, pretože ja používam výraz, za ktorý som bol veľmi kritizovaný — výraz vakci-nacizmus.

AJW (2:25:57): Áno, musíte to nazývať veci pravými menami.

MF (2:26:00): Áno. Hovorím ľuďom, že to naozaj je nacistický režim a preto si zasluhuje takéto pomenovanie, ale oni mi hovoria, že to je…

AJW (2:26:13): Môžem sa vás niečo opýtať? Máte na Slovensku rovnaký problém s deťmi, čo upadnú do autizmu po MMR vakcíne?

MF (2:26:22): Áno, máme. Neviem, presne, koľko máme autistických detí, pretože som na internete nenašiel žiadnu slovenskú štatistiku.

AJW (2:26:35): Dobre. Rodičia teda hovoria rovnaké príbehy.

MF (2:26:38): Ale nové školy pre autistické deti sú zakladané možno už v každom väčšom meste a bol som na prednáške našej špičkovej odborníčky na očkovanie, úplne pro-očkovacej, a bola tam aj učiteľka zo školy pre autistické deti. Povedala, že okolo 70% detí, ktoré učí, upadlo do autizmu krátko po očkovaní MMR vakcínou, ktorou sa na Slovensku očkuje spravidla v 15. mesiaci života.

AJW (2:27:28): V poriadku, takže ten príbeh je rovnaký

MF (2:27:31): 70%.

AJW (2:27:35): A predpokladám, že ona povedala, že nie, že sa mýlite.

MF (2:27:39): Nie, nie, nie. Ona na to nemala slov a len odporučila tejto učiteľke, aby to hlásila regulačnému úradu. Ale niektorí ľudia, čo hlásili nejaký nežiaduci účinok, napr. vyrážky po Prevenare, vakcíne proti pneumokokom, keď to hlásili ako rodičia, odpoveď bola: pozrite sa do postieľky, či tam nie sú nejaké ploštice, ktoré to spôsobili, a nie očkovacia látka. Pritom príbalový leták tejto vakcíny uvádza, že vyrážky sú možným nežiaducim účinkom očkovania. Takže niečo, čo výrobca uvádza ako možný nežiaduci účinok, nechce regulačný orgán prijať. A čo potom povedať o nežiaducich účinkoch, ktoré výrobca v príbalovom letáku neuvádza?

AJW (2:28:54): Takže lži, ktoré hovoria Vám, sú tie isté, ktoré počúvame my tu za oceánom.

MF (2:29:02): Takže ďalší odstavec je „Ako môže vedec zmanipulovať vedecký výskum?“. Je to otázka ako podnadpis. Wakefield nevykonával svoj výskum s kontrolnou skupinou.

AJW (2:29:25): Dobre. Prvá vec, ktorú treba povedať, je: v medicíne, ako viete, keď pacient hlási niečo nové Vám ako lekárovi — a rovnako to prebehlo pri objave Crohnovej choroby, celiakie či vrodených vývojových vád, spôsobených ružienkou počas tehotenstva (tzv. kongenitálny rubeolový sundróm), — nech už je to čokoľvek, nejaká skupina pacientov má rovnakú alebo veľmi podobnú sadu príznakov a prejavov, ktoré si samé o sebe zaslúžia byť zverejnené. To je tzv. séria prípadov (case series). Takýmto spôsobom začína popis chorobného syndrómu. Takže nemáte žiadnu kontrolnú skupinu, neviete na čo by vlastne mala byť kontrolovaná, len to popíšete. Ale ste opatrní pri vyvodzovaní vlastných záverov, pretože nemáte žiadnu kontrolnú skupinu. Jednoducho poviete: toto sme vypozorovali, toto je hypotéza, ktorá nám z toho vyliezla a ktorú budeme v budúcich štúdiách testovať. Takže potom sme zverejnili okolo 15 ďalších štúdií z našej práce v RFH, ktoré mali kontrolné skupiny, ktoré hľadali mechanizmus vzniku tejto choroby, pýtali sa otázky ako napr.: Podobá sa to na potravinovú alergiu alebo na Crohnovu chorobu? Je to odlišné? Aký je imunitný profil? Aký je črevný profil? Takže osoba, čo napísala túto námietku, zjavne nerozumie procesu popisovania ľudských chorôb. Urobili sme presne to isté, čo sa urobilo napr. pri prvých popisoch autizmu. Leo Kanner popísal autizmus na niekoľkých deťoch. Hans Asperger popísal po ňom pomenovaný syndróm na 4 deťoch. A od tohto bodu začali kontrolované štúdie a presne to sme urobili aj my.

MF (2:31:31): Už je opäť čas na pesničku, takže budeme pokračovať o niekoľko minút.

AJW (2:31:36): Dobre.

 

<<< 1. časť       2. časť       3. časť >>>