Rodičia v Nigérii riskujú väzenie, ak nedajú svoje deti zaočkovať proti detskej obrne

30.07.2011 13:27

CBS News HealthWatch - 29.VII.2011 - Yinka Ibukun, Associated Press, Lagos (Nigéria)

 

       Pôvodný článok "Nigeria parents risk jail for skipping polio drops"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Rodičia, ktorí nedovolia zaočkovať svoje deti proti detskej obrne, odteraz riskujú väzenie za neuposlúchnutie rozkazu vlády, ktorej úmyslom je vyhubiť túto chorobu v najľudnatejšom štáte Afriky, vyjadrili sa v piatok 29.VII.2011 nigérijské vládne úrady.

       Tajuddeen Gambo, stály tajomník Ministerstva zdravotníctva kraja Kano, povedal pre tlačovú agentúru Associated Press, že Nigéria má zákon, ktorý trestá rodičov, čo odmietnu umožniť svojim deťom prístup k zdravotnej starostlivosti. "Očkovanie proti detskej obrne je súčasťou zdravotnej starostlivosti", povedal Gambo.

       Kraj Kano sa nachádza v srdci chudobného severu Nigérie, kde prevládajú moslimovia a kde sa očkovanie proti detskej obrne stretlo s odporom menšej časti ľudí. Predstavitelia ministerstva zdravotníctva sa však vyjadrili, že táto menšina stačí na to, aby zmarila celú plošnú očkovaciu kampaň.

       "Keď prídu do môjho domu, poviem im, že tu nie sú žiadne deti," hovorí 45-ročný politik v dedine Dungurawa, hneď za mestom Kano. "Ak budú na mňa naliehať, nepustím ich dnu." Povedal, že je podozrivé, keď si vláda robí starosti len z detskej obrny. "A čo ostatné choroby?"

       Nezávisle od neho povedal 50-ročný roľník, že poslal svoje deti k starým rodičom v inom kraji, aby neboli zaočkované. Verí tomu, že vakcína "prináša zlo."

       Len pred vyše týždňom ohlásil UNICEF na stretnutí so severnými tradičnými a náboženskými vodcami, že na severe Nigérie bolo tento rok zistených 20 nových prípadov detskej obrny, z toho dva boli v kraji Kano. Predchádzal tomu značný pokles prípadov z 338 v roku 2009 na 21 zaznamenaných prípadov detskej obrny v roku 2010.

       Niekoľko miestnych i medzinárodných partnerov spolupracuje na riešení problému odporujúcich spoločenstiev, ktoré odmietajú očkovanie z rôznych náboženských, politických či praktických dôvodov.

       Tommi Laulajainen, riaditeľ oddelenia UNICEFu pre komunikáciu v otázke vyhubenia detskej obrny v Nigérii, vysvetľuje, že sú potrebné 4 preočkovania orálnou (ústami podávanou) vakcínou proti detskej obrne, aby boli deti dokonale ochránené pred touto chorobou. "Niekedy musíme rodičom vysvetľovať, prečo je potrebné aby sme niečo kvapkali do úst ich detí tak veľa ráz," povedal.

       Laulajainen sa vyjadril, že odpor proti očkovaniu je pravdepodobne tým najmenej častým dôvodom, prečo deti nie sú očkované, avšak stáva sa to problémom, keď cieľom je úplne zbaviť spoločnosť detskej obrny. "Musíme mať istotu, že bude zaočkované každé jedno dieťa," povedal. "Pretože ak dieťa nie je chránené pred detskou obrnou, môže sa nakaziť týmto vírusom a veľmi rýchlo ho rozšíriť na iné deti v spoločenstve."

       Povedal, že dlhoročná spolupráca s náboženskými vodcami čiastočne priniesla ovocie a že zdravotníci použili pestrú paletu komunikačných prostriedkov, ako sú dráma, rozhlas, pouličné divadlo, mestskí hlásnici a pútavé plagáty, aby pripomenuli rodičom, že detská obrna bude stále striehnuť na ich deti, až kým nebude úplne vyhubená. "Teraz je v Nigérii tak málo prípadov detskej obrny, že si možno rodičia povedia 'pre moje dieťa to nie je žiadna hrozba', alebo 'nikdy som nevidel(a) ani nepočul(a) o žiadnom prípade detskej obrny'," povedal Laulajainen.

 

Poznámka prekladateľa:

       V Nigérii sa doposiaľ používa živá orálna vakcína proti detskej obrne, ktorá obsahuje rozmnožovania schopné vírusy, čo u nezanedbateľnej časti očkovaných osôb vyvolajú práve tú chorobu, proti ktorej mala vakcína chrániť: detskú obrnu. Hoci na Slovensku bol posledný prípad divokej detskej obrny zaznamenaný v roku 1960, detská obrna sa vyskytovala aj naďalej, avšak výlučne len ako následok očkovania živou vakcínou. Tá spôsobila niektorým zaočkovaným ochrnutie a niektorým aj smrť. Z dôvodu vážnych nežiaducich účinkov bola na Slovensku v roku 2005 nahradená za neživú vakcínu, ktorá by nemala v zásade nikdy spôsobiť detskú obrnu. V Afrike a Ázii však doposiaľ používajú nebezpečnú živú vakcínu, a tak sú obavy Nigérijčanov veľmi dobre oprávnené a opodstatnené. Čo môže spôsobiť živá vakcína proti detskej obrne, sa dočítate a môžete si pozrieť tu:

 


Preklad tohto článku a napísanie komentára k nemu zabralo prekladateľovi približne hodinu čistého času.