Rastliny tabaku budú teraz vyrábať očkovacie látky

26.07.2010 12:00

Mercola.com - 3.VI.2010 - Dr. Joseph Mercola

 

       Pôvodný článok "Tobacco Plants Will Now Make Vaccines"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       DARPA, oddelenie Pentagonu (= americké ministerstvo obrany, či skôr útoku :-) - pozn. prekl.) pre výskum a vývoj, udelila 40 miliónov dolárov Texaskej Univerzite A&M a farmaceutickej firme G-Con na vývoj metódy na výrobu očkovacích látok ich pestovaním v rastlinách tabaku.

       Vedci sa snažia zhotoviť baktérie, ktoré vpravia stopy chrípky do rastlín tabaku Nicotiana benthamiana, ktoré potom vytvoria bielkovinu chrípky. Technici potom rozomelú listy, aby z nich extrahovali túto bielkovinu.

       Časopis Popular Science (populárna veda) píše:

"Keďže lieky rastlinného pôvodu získavajú na obľube, tento druh tabaku môže ovládnuť trh. Podobne ako jeho príbuzný, je rýchlo rastúcou a lacnou rastlinou."

 

Zdroj:

 

Komentár Dr. Mercolu

       Ak sledujete vedecké správy, určite ste si všimli, že vakcíny založené na rastlinách sa objavujú čoraz častejšie.

       Napr. Bayer testuje vakcínu rastlinného pôvodu proti ne-Hodkinovmu lymfómu a kanadská firma Medicago Inc. ohlásila "pozitívne výsledky" pre na tabaku založenú vakcínu proti vtáčej chrípke (H5N1). Podobne biotechnologická firma VAXX Inc. plánuje začať skúšky na ľuďoch na tabaku založenej vakcíny proti norovírusu, prezývanému tiež "vírus výletných lodí".

       Vo februári sa spojila Texaská Univerzita A&M s farmaceutickou firmou G-Con v projekte GreenVax (zelená vakcína) s úmyslom ďalej vyvíjať metódy na rýchlejšiu výrobu vakcín ich pestovaním v rastlinách tabaku. Projekt je čiastočne financovaný oddelením Pentagonu pre výskum a vývoj zvaným DARPA (= Defense Advanced Research Projects Agency = Agentúra pre pokročilé výskumné projekty v oblasti obrany - pozn. prekl.).

       To je ďalšou známkou toho, že tu prebieha prechod od liekov k očkovaniu proti všetkým možným chorobám. Patentová ochrana mnohých vysoko ziskových liekov teraz končí a desiatky miliárd dolárov tržieb, ktoré vygenerovali, sa strácajú. Keďže je čoraz ťažšie nájsť patentované náhrady za ne, výrobcovia liečiv namiesto nich upriamujú teraz pozornosť na očkovacie látky.

       Ľudkovia, ak si myslíte, že 106.000 liekmi spôsobených úmrtí ročne je zle, len počkajte, kým začneme zvyšovať počet očkovaní, ktoré dostávame. Epidémia autizmu je len tenkou špičkou ľadovca.

 

Od výroby vakcín na vajciach k výrobe na rastlinách

       Výroba očkovacích látok však bola vždy nákladným a časovo náročným procesom, keďže tieto boli zvyčajne vyrábané pestovaním vírusov na slepačích vajciach. Nový spôsob pestovania očkovacej látky v rastline namiesto vajca je približne 3x rýchlejší a môže znížiť náklady o 75% v porovnaní s dnes bežným spôsobom.

       Otázkou samozrejme je: Je to vôbec bezpečnejšie, než starý spôsob?

       60 rokov tvrdila veda, že očkovanie je bezpečné a účinné, čas však ukázal, že ani jedno z toho nie je pravda. O nebezpečenstvách očkovania rôznymi očkovacími látkami som opakovane písal dlhé roky.

       Čo sa týka očkovania proti chrípke, štúdia za štúdiou ukazuje, že je neúčinné a že spôsobuje poškodenia zdravia.

       Nedávno bola nezávislým testovaním objavená šokujúca kontaminácia vakcín proti rotavírusom dvomi rôznymi typmi prasacích vírusov, z ktorých jeden je smrteľný - spôsobuje zničenie zdravia a úmrtia malých prasiat. Jeden z výrobcov týchto vakcín potvrdil, že kontaminácia bola prítomná vo vakcíne v čase, keď bola vakcína povolená, a že kontaminovaná je každá z miliónov dávok vakcíny so živým vírusom určenej pre bábätká.

       Otázkou teda je, čo ešte môže skončiť vo vakcíne z geneticky pozmenenej rastliny?

       Popular Science tvrdí, že "bratranec tabaku nás pomôže ochrániť pred veľkou pandémiou chrípky." Ja však mám svoje pochybnosti, pretože odhliadnuc od otázok bezpečnosti, očkovanie v prvom rade nikdy nebolo účinnou odpoveďou na chrípku.

       Ale najprv sa pozrime na to, ako sa táto nová generácia vakcín rastlinného pôvodu vyrába.

 

Ako sú vakcíny rastlinného pôvodu vyrábané?

       Ako ste sa mohli dovtípiť aj sami, rastliny bežne nevytvárajú protilátky, takže prvý krok pri tvorbe vakcíny rastlinného pôvodu je genetická zmena rastliny tabaku, aby vyrábala protilátky. Táto technika bola pôvodne vyvinutá už v roku 1989 (podľa denníka Science Daily).

       Obhajcovia tejto novej metódy výroby tvrdia, že rastliny nie sú nositeľmi vírusov, ktoré napádajú ľudí. To však nie je pravda. Rastliny môžu byť napadnuté vírusmi (viď https://www.dpvweb.net/intro/index.php) a myslím si, že je predčasné tvrdiť, že geneticky pozmenená rastlina bude vyrábať 100% bezpečné očkovacie látky, obzvlášť keď zvážime, že väčšina očkovacích látok sa vstrekuje priamo do tela, obchádzajúc tak prirodzené obranné mechanizmy.

       Navyše sa domnievam, že je veľmi predčasné hovoriť o úplnej bezpečnosti prispôsobenia vírusových protilátok na ich výrobu v rastline. Výskumníci, pracujúci na vakcíne proti západo-nílskemu vírusu, vysvetľujú:

"Mierne sme pozmenili genetické kódovanie protilátok, pričom sme nemenili ich časti, ale použili alternatívne formy kódovania týchto častí, aby sme tým maximalizovali schopnosť rastliny vyrábať ich."

       Čo vieme o dôsledkoch zahrávania sa s imunitnými odpoveďami ľudského tela alebo o používaní rastlín, ktoré môžu byť nakazené vírusmi, na výrobu očkovacích látok?

       Princíp predbežnej opatrnosti nám poradí, že bezpečnosť zatiaľ nebola zistená... 

       Článok v denníku Wall Street Journal vysvetľuje zvyšok výrobného procesu vakcín rastlinného pôvodu nasledovne:

"Ako prvý krok výskumníci ... izolovali bielkovinu z vírusu H1N1, o ktorej je známe, že vyvoláva ochrannú imunitnú odpoveď pacienta bez spôsobenia choroby.

Gén pre túto bielkovinu potom vložili do baktérie. Rastliny tabaku potom umiestnili do špeciálnej komory a namáčali ich do "baktériovej polievky", vďaka čomu sa rastliny nakazili baktériami nesúcimi gén.

Nakazené rastliny potom začali vyrábať bielkovinu z H1N1 vo veľkom množstve. Rástli asi tak týždeň. Ich listy potom boli zožaté a rozomleté a bielkovina z H1N1 - základ vakcíny - bola extrahovaná zo vzniklej kašovitej zmesi a očistená (purifikovaná)."

 
Majte na pamäti: výrobcovia vakcín si z bezpečnosti nerobia ozajstné starosti

       Domnievate sa, že bezpečnosť je hlavnou starosťou výrobcov vakcín?

       Posledná očkovacia kampaň proti prasacej chrípke v roku 1976 viedla k tisíckam súdnych sporov. Požadované odškodné činilo 1,3 miliardy dolárov. Vakcína bola spojená s okolo 500 prípadmi Guillain-Barrého syndrómu a vyžiadala si 25 životov a stovky predtým zdravých mladých dospelých skončilo so zdravotným postihnutím. Samotná prasacia chrípka si vyžiadala JEDEN život.

       Odvtedy vláda USA podnikla kroky k pozbaveniu výrobcov vakcín finančnej zodpovednosti. Teraz, kedykoľvek sa veci zamotajú pandemickými vakcínami (čo sa nedávno aj stalo), nemusia výrobcovia vakcín zaplatiť nikomu ani jediný centík.

       A s týmto novým druhom vakcín proti prasacej chrípke, ktoré sú rastlinného pôvodu a ktoré sú navrhnuté na klinické skúšky na ľuďoch niekedy v priebehu budúceho roku, to nebude inak.

       Berte na vedomie, že ak vložíte celú svoju dôveru do predstaviteľov verejného zdravotníctva a výrobcov vakcín, cenou, ktorú možno za to zaplatíte, bude Vaše fyzické zdravie a finančná budúcnosť. Všetko je v stávke.

       Podľa mňa, slepo veriť, že pestovanie vakcíny v rastlinách odstráni možnosť vírusovej kontaminácie a potenciálne smrteľných nežiadúcich účinkov, je prinajlepšom šialene odvážne.

 

Ako sa chrániť pred chrípkou bez očkovania

       Ako som vyššie spomenul, očkovanie nebolo nikdy účinnou odpoveďou na predchádzanie chrípke. Uvedomme si, že len 20% všetkých "chrípke-podobných" chorôb v skutočnosti je chrípka typu A alebo B, pred ktorou by malo chrániť očkovanie proti chrípke. Vo väčšine prípadov, keď ochorieme na niečo, čo vyzerá ako chrípka, v skutočnosti ide o iné vírusové alebo bakteriálne ochorenie.

       Kľúčom k predchádzaniu chrípke alebo k prekonaniu ľubovoľného druhu chrípke podobnej choroby bez akýchkoľvek vážnych problémov je udržať si imunitný systém v dobrom stave. To je Vaša prvoradá ochrana proti akejkoľvek chorobe, a len výnimočne niečo premôže optimálne pracujúci imunitný systém.

       Na druhej strane, očkovanie manipuluje s Vaším imunitným systémom nezvyčajným spôsobom (to je hlavnou úlohou zložiek vakcíny, vrátane adjuvantov, ktoré môžu Váš imunitný systém príliš vybudiť a vyvolať autoimunitné ochorenie u niektorých ľudí), zanechajúc Vás viac náchylným na iné nákazy a vážne zdravotné problémy.

       Napr. významná štúdia nedávno potvrdila, že tí, čo sa predtým dali očkovať proti sezónnej chrípke, sa mohli s vyššou pravdepodobnosťou nakaziť prasacou chrípkou H1N1. Čo už je len toto za ochranu zdravia?

       Nasledovanie týchto jednoduchých smerníc Vám zabezpečí oveľa väčšie zníženie pravdepodobnosti chrípkovej nákazy: