Poprední českí vakcinológovia prof. MUDr. Roman Prymula CSc. PhD. a prof. MUDr. Roman Chlíbek PhD. na X. hradeckých vakcinologických dňoch (2014) vysvetľovali, prečo neočkovať proti pneumokokom

13.02.2015 03:21

Ing. Marián Fillo

 

       Možno si, milí čitatelia, teraz ťukáte na čelo a pýtate sa, či som už naozaj spadol z jahody, keď som splodil taký neuveriteľný nadpis, ale je to naozaj tak. Niekto na Facebooku totiž zverejnil odkazy na prednášky (presnejšie: prezentácie vo formáte PDF) z 10. ročníka českého vakcinologického kongresu, zvaného Hradecké vakcinologické dny, ktorý sa konal . Boli to odkazy na súbory, uložené na oficiálnej stránke Českej vakcinologickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyněho (ČVS ČLS JEP) www.vakcinace.eu:

       Keď si však na tieto odkazy kliknete teraz, zobrazí sa vám len stránka s chybovým hlásením (pre obrázok v plnej veľkosti v novom okne/na novej záložke kliknite na obrázok):

snímka chybovej obrazovky Vakcinace.eu

       Vyzerá to tak, že propagátori povinného očkovania si uvedomili výbušný potenciál týchto dvoch prednášok, obzvlášť vo vzťahu k slovenskému povinnému očkovaniu proti pneumokokom, ktoré v poslednom čase opäť vzbudilo rozruch. Vyzerá to tiež tak, že diskusie bojovníkov za slobodu v očkovaní sú zo strany propagátorov povinného očkovania ostro sledované, keď došlo k tak promptnému odstráneniu uvedených súborov zo stránky ČVS ČLS JEP.

       Našťastie však nejaký dobrodinec, ktorý si tieto prezentácie včas uložil do svojho počítača, po ich odstránení z Vakcinace.eu ich zavesil sem:

      Celá táto záležitosť nápadne pripomína nedávno zverejnenú kauzu s prezentáciou o marketingovej kampani pri uvádzaní vakcíny Rotarix (výrobca: GlaxoSmithKline = GSK) proti rotavírusom na trh. Prof. Chlíbek pre GSK testuje novú vakcínu „proti pásovému oparu“ (v skutočnosti proti vírusu ovčích kiahní = varicella zoster virus = VZV) a spolu s prof. Prymulom vykonávali pre GSK klinické skúšky profylaktického podávania paracetamolu pri očkovaní vakcínami Infanrix Hexa a Synflorix (obe, pochopiteľne, vyrába GSK).

       Čo myslíte, odkiaľ fúka vietor teraz?

 

P.S.:

       V súvislosti s týmito prezentáciami sa objavili konšpiračné teórie, že ide o podvrh, čo je teda celkom slušný úlet, keď tie prezentácie boli zavesené na stránke ČVS ČLS JEP. Ale treba si, samozrejme, overovať zdroje a keďže už z tej stránky boli odstránené, neostáva nič iné len opýtať sa priamo ich autorov: