Protiprávnosť povinného očkovania - DOPLNENÉ

22.10.2010 22:05

Ing. Marián Fillo

 

       Takto znel názov mojej prednášky na Dni zdravia 16.X.2010 v Košiciach. Keďže som mal len veľmi obmedzený čas a niektoré snímky prezentácie som doslova preletel, sľúbil som poslucháčom, že celú prezentáciu vystavím na webe, aby si ju mohli v pohode a bez ponáhľania prezrieť.

       Po prednáške za mnou prišla jedna pani (alebo možno slečna) a spýtala sa ma, koľko mám za sebou semestrov ústavného práva. Keď som odpovedal, že ani jeden, že som si všetko naštudoval sám, tak sa pochválila, že ona absolvovala už neviem presne koľko semestrov ústavného práva a teda že ten môj výklad Ústavy SR je hrozný. Vypadala pomerne rozčúlene. Nuž som sa opýtal, čo sa jej konkrétne nepáčilo a ona že čl. 15 Ústavy SR ("Život je hodný ochrany už pred narodením. Nikto nesmie byť pozbavený života. atď.") pojednáva o eutanázii (úmyselnom usmrtení na žiadosť dotknutej osoby), nie o očkovaní. Vraj očkovanie predsa nie je žiadna smrtiaca injekcia.

       Nuž, je mi ľúto, ale pre mnohé deti očkovanie smrtiacou injekciou bolo, je a aj bude, ak sa v oblasti očkovania niečo v blízkej dobe radikálne nezmení. Takže táto námietka bola podľa mňa vedľa. Je síce pravda, že na rozdiel od eutanázie nie je smrtiaci účinok očkovacej látky vopred istý (aspoň predpokladám, že väčšinou ide o neúmyselné úmrtia), na druhú stranu je však na rozdiel od eutanázie očkovanie proti 11 chorobám u nás povinné. Takže niektorí to, skrátka, chtiac-nechtiac schytajú, a keďže sa u nás takmer vôbec netestuje pred očkovaním napr. úroveň bunkovej imunity, tak vopred nevieme, kto sa po očkovaní ocitne na onom svete.

       Dá sa teda namietať, že očkovanie nie je úmyselným pozbavením života jedného konkrétneho človeka. Keďže však vieme, že pri súčasnom spôsobe plošného očkovania každý rok určitý počet detí a asi aj dospelých následkom očkovania podľahne, môžeme povedať, že povinné očkovanie je úmyselným (vedomým, aj keď nie žiadúcim) pozbavením života určitého počtu ľudí ročne (tzv. "povolená strata"), aj keď nevieme dopredu koho presne. A to, podľa mňa, je rozhodne v rozpore so zákazom pozbavenia života v čl. 15 Ústavy SR.

       Spomínaná pani/slečna, žiaľ, odišla skôr, než by objasnila ďalšie svoje námietky voči môjmu výkladu Ústavy SR, čo je asi trochu škoda, lebo konzultácia s ústavným právnikom je určite vec žiadúca. Ak poznáte nejakého ústavného právnika, ktorý by sa bol ochotný bezplatne pozrieť na túto prezentáciu a spísať námietky a pripomienky k nej, budem Vám veľmi vďačný, ak mi sprostredkujete kontakt.

       Tu sú odkazy na prezentáciu (dodatočne doplnený formát PDF, keďže niektorým návštevníkom našich stránok sa prezentácia nezobrazovala správne):

  • pôvodina vo formáte OpenOffice.org
  • export do PowerPointu (pravdepodobne trochu rozladený, ale to sa dá ľahko napraviť)
  • export do PDF (Portable Document Format) - Adobe Acrobat