Prof. John Walker-Smith - spolupracovník Dr. Andrewa Wakefielda - vyhral žalobu proti GMC u Najvyššieho súdu Veľkej Británie

09.03.2012 09:21

BBC News Health7.III.2012

www.svobodaVockovani.cz Česká verze www.svobodaVockovani.cz

    Pôvodný článok „MMR doctor wins High Court appeal
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

    Lekár, ktorý bol obvinený (a následne prehlásený za vinného) z vážneho profesionálneho zlyhania vo veci škandálu okolo MMR vakcíny (proti osýpkam, príušniciam a ružienke — pozn. prekl.), vyhral svoju žalobu u Najvyššieho súdu Veľkej Británie (High Court) proti výmazu z registra lekárov.

fotografia: prof. John Walker-Smith    Prof. John Walker-Smith vykonával spolu s Dr. Andrewom Wakefieldom výskum, podľa ktorého jestvuje spojitosť medzi autizmom a kombinovanou očkovacou látkou proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR — pozn. prekl.). Táto štúdia spôsobila pokles zaočkovanosti, ale neskôr bola diskreditovaná.

    Sudca zrušil rozhodnutie GMC (General Medical Council = Všeobecná lekárska rada; registračný a regulačný orgán pre lekársku prax vo Veľkej Británii — pozn. prekl.), podľa ktorého sa prof. Walker-Smith dopustil profesionálneho zlyhania.

    Sudca — sir John Edward Mitting — volá po zmenách v spôsobe, akým GMC vedie vypočúvania ohľadne profesionálnych priestupkov:

„Bolo by nešťastím, keby sa takéto niečo malo opakovať.“

    Prof. Walker-Smith, ktorý odišiel do dôchodku v roku 2001, povedal:

„Som nesmierne potešený výsledkom mojej žaloby.

    Na mne a mojej rodine spočívalo obrovské bremeno, odkedy padli prvé obvinenia v roku 2004, ako aj počas vypočúvaní v rokoch 2007 až 2010. Odľahlo mi, že to už skončilo.“

 

„Nedostatočné zdôvodnenie“

    Bývalý riaditeľ oddelenia v nemocnici Royal Free Hospital v severnom Londýne prišiel o svoju licenciu vykonávať lekársku prax v máji 2010, spolu s Dr. Andrewom Wakefieldom. Porota GMC vyhlásila oboch za vinných z profesionálneho zlyhania v spôsobe, akým bol vedený výskum autizmu a zápalu čriev. Tretí z obvinených lekárov — prof. Simon Murch — toho času konzultant v danom oddelení nemocnice, bol zbavený viny.

    Disciplinárne konanie proti týmto lekárom sa sústredilo na to, akým spôsobom vykonávali svoju prácu.

    Sudca povedal, že porota GMC neposúdila, či prof. Walker-Smith vykonával výskum, alebo len jednoducho vyšetroval príznaky v snahe vyliečiť deti. V rozhodnutí GMC bolo, ako povedal:

„nedostatočné a povrchné zdôvodnenie a — vo viacerých prípadoch — nesprávne závery.“

    GMC sa vyjadrila, že zvažuje zmeny v disciplinárnych vypočúvaniach. Výkonný riaditeľ Niall Dickson dodal:

„Dnešné rozhodnutie súdu však neotvára znovu diskusiu o MMR vakcíne a autizme.

    Ako sudca Mitting podotkol vo svojom rozsudku: 'V súčasnosti niet žiadnej uznávanej názorovej základne, ktorá by podporovala hypotézu Dr. Wakefielda, že medzi očkovaním MMR vakcínou a autizmom/enterokolitídou je príčinná súvislosť'“

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi takmer 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.