Očkovanie a etika: prof. MUDr. Jozef Glasa CSc. PhD. vs. Dr.med. Johann Loibner & Ing. Marián Fillo

21.09.2017 00:29

Ing. Marián Fillo

 

    Po zverejnení slovenského prekladu kritického e-mailu prof. MUDr. Jozefa Glasu, CSc., PhD. na margo článku Dr.med. Johanna Loibnera Očkovanie — mravná povinnosť? v časopise Medizin und Ideologie č. 2/2015, ku ktorému som doplnil svoj kritický komentár, som považoval za svoju povinnosť dať o tom vedieť prof. Glasovi a dať mu priestor na prípadnú reakciu. A tak som mu v pondelok 18.IX.2017 o 1643 napísal takýto e-mail:

 

    Vážený pán profesor,

 

    nedávno som zverejnil slovenský preklad Vášho (po anglicky písaného) rozhorčeného e-mailu:
https://www.slobodavockovani.sk/news/prof-mudr-jozef-glasa-csc-phd-kritizuje-clanok-dr-med-johanna-loibnera-ockovanie-mravna-povinnost-v-casopise-medizin-und-ideologie/
na margo článku Dr. Johanna Loibnera v časopise Medizin und Ideologie:
https://www.slobodavockovani.sk/news/ockovanie-mravna-povinnost/
a pridal som k nemu ešte pár riadkov svojho komentára.

    Budem rád, ak mi pošlete prípadný Váš komentár, ktorý rád zverejním, a hlavne by som sa rád dozvedel, čo konkrétne Vám na článku Dr. Loibnera príde ako (Vašimi vlastnými slovami) „chybné“, „mylné“, „zavádzajúce“ či „nebezpečné“. Vo Vašom e-maile totiž neuvádzate vôbec nič, nijaký konkrétny príklad z článku Dr. Loibnera, ani nehovoriac o tom, že by ste svoju kritiku akokoľvek podložil.

    Rád by som veril, že ste na tieto slová mal skutočné dôvody, a preto by ma potešilo, keby ste napísal, aké konkrétne. Takáto všeobecná (nekonkrétna) paušálna kritika totiž vzbudzuje nemilý dojem, že nijaký obhájiteľný dôvod nemáte.

    P.S.: Dr. Loibnera poznám osobne a jeho prednáška, ktorú som si vypočul, mala hlavu a pätu. Skúste, prosím, dať hlavu a pätu aj Vy Vašej kritike článku Dr. Loibnera.

 

Za prípadnú odpoveď vopred srdečne ďakuje a pekný večer Vám zo Žiliny praje
--
Ing. Marián FILLO

 

    Prof. Glasa sa s odpoveďou poponáhľal, takže prišla už v ten istý deň o 2113:

 

Vážený pán inžinier, 

  1. prof. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD.Neviem, ako by ste primerane nazvali zverejnenie (na Vašej webovej stránke) prekladu môjho súkromného e-mailu z roku 2015, ktorý som adresoval len a priamo svojim dlhoročným nemeckým priateľom (nešlo o nijaký "otvorený list" či "list redakcii") z redakcie časopisu Medizin und Ideologie (asi najslušnejšie slovo by bolo "ne/hanebnosť").
  2. E-mail bol určený ako priateľské upozornenie odborníkom, väčšinou kvalifikovaným lekárom, ktorí síce niekedy potrebujú upozornenie, ale sú schopní sami veci pochopiť, porozumieť a zvážiť, prípadne si overiť potrebné - a nepotrebujú k tomu žiadne ďalšie odborné komentáre - to by bolo z mojej strany voči nim neúctivé (a ani sa ma na nič následne nepýtali - iba uverejnili v ďalšom čísle k článku redakčnú poznámku (ktorú som sa rozhodol ďalej písomne nekomentovať, osobný kontakt je niekedy užitočnejší - ide o mojich priateľov)).
  3. Vaše "riadky komentára, ktoré ste pridali", hovoria, myslím, samé za seba. Zdržím sa k nim komentára. Písal som však pred pár dňami určité stručné vysvetlenie, v duchu kresťanskej povinnosti, jednému veľmi rozhorčenému občanovi, ktorého tieto "Vaše riadky" veľmi pohoršili a proti mne veľmi rozhnevali (aj s tými "sponzormi"). Ak by ste ho chceli uverejniť, môžete (iste si ho viete ľahko zadovážiť - viď bod 1. Ak azda nie, môžem Vám ho preposlať - samozrejme bez uvedenia mena/e-adresy toho občana).
  4. Prosím Vás, "ak nemusíte", nešírte osočovania a nevzbudzujte v ľuďoch pohoršenie a nenávisť - to nie je nikdy dobrou vecou, ani dobrým prostriedkom na dosiahnutie akéhokoľvek, azda aj šľachetného cieľa. (Ako viete, aj Sv. Písmo na to, ako na závažnú vec, na viacerých miestach upozorňuje (keď teda ste naozaj takým horlivým Kresťanom, ako píšete).)
  5. Tiež Vás, ako už mnoho ráz, úctivo upozorňujem, že sa na Vašich rukách začína hromadiť čoraz viacej krvi nevinných... detí. Prosím Vás, "ak sa dá", spamätajte sa. Toto nie je vec názoru, ale faktov. Najsmutnejšie dôsledky každého bludu - akým sú aj bludy šírené a udržiavané v prostredí anti-vakcinalizmu - spočívajú v utrpení, ba aj v "zbytočnej" smrti nevinných. Táto morálna zodpovednosť nie je malá. Najmä u tých, ktorí "tvrdia, že vidia... a počujú..." (resp. že vedia).

S pozdravom - Jozef Glasa

 

    Napísanie odpovede mi zabralo viac času, keďže bola jednak dlhšia, jednak si vyžadovala jeden nie-úplne-triviálny preklad z nemčiny. A tak som prof. Glasovi odpovedal až v stredu 20.IX.2017 o 2306:

 

    Vážený pán profesor,

 

ad 1)

    Váš e-mail mi nepripadal v žiadnom zmysle slova súkromný — vyjadroval ste sa predsa k zverejnenému článku (k dispozícii aj zdarma na internete) a popisoval ste v zásade verejné veci, preto som nemal žiadny problém so zverejnením prekladu Vášho mailu.

    Pokiaľ to napriek tejto skutočnosti považujete za „ne/hanebnosť“, ide zrejme o prejav Vašej hanby za to, čo ste napísal, asi si za tým nestojíte, resp. hanbíte sa za to na verejnosti, prípadne ten e-mail chápete ako svojho druhu zákulisné intrigy, ktoré nesmú byť zverejnené, ak majú splniť svoj účel. Inak si to vysvetliť neviem.

    E-mail som získal úplne legálnou cestou — od autora Vami kritizovaného článku.

 

ad 2)

    Srdečne ďakujem za upozornenie na „redakčnú poznámku“ v časopise Medizin und Ideologie 3/2015. Hneď som ju preložil a zverejnil slovenský preklad:

    Tipujem, že jej celkové vyznenie Vám určite nebolo (a nie je) po vôli. :-)

 

ad 3)

    To ste celý Vy! Nie ste vôbec schopný vecnej argumentácie, a tak Vám neostáva nič iné, než len napísať „Zdržím sa ... komentára.“ Podobne ako na margo Dr. Loibnera.

    Na druhú stranu ma ale asi máte za Supermana (čo by mi síce mohlo lichotiť, ale neprináleží mi to), keď si myslíte, že viem, kto Vám písal, ba dokonca že si viem „ľahko zadovážiť“ jeho e-mail. Nuž, pravda je taká, že neviem, kto to bol, a bez toho si už vôbec neviem „ľahko zadovážiť“ jeho e-mail.

    Rád ho však (pokojne aj anonymne) zverejním i s Vašou odpoveďou, ak mi oboje prepošlete.

 

ad 4)

    Chcelo by to trochu seba-reflexie, pán profesor, teda tak nejak si zamiesť pred vlastným prahom. Ak som tu šíril nejaké osočovania, boli to v prvom rade osočovania Vaše na adresu Dr. Loibnera a ďalších kritikov súčasného systému očkovania, menovite (skrz zmienku o Slobode v očkovaní) aj mňa osobne.

    A keď už spomínate Sväté Písmo, píše sa v ňom aj to, že máme napomínať tých svojich známych, čo páchajú neprávosti.

    Ak chcete, berte teda môj komentár k Vášmu e-mailu ako kresťanské napomenutie kvôli Vášmu (podľa mňa — a zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že naozaj — krivému/nespravodlivému) osočovaniu Dr. Loibnera a mnohých iných, vrátane mňa. Hoci som Vás k tomu priamo vyzval, ničím (nijakou vecnou argumentáciou) ste svoje útoky naňho (ako ani na mňa a ďalších) nepodložil, mám teda za to, že ide o vyslovene nekalé správanie z Vašej strany, keďže tie Vaše osočenia zrejme ani ničím podložiť neviete.

 

ad 5)

    Neznížim sa k tomu, aby som používal namiesto vecných argumentov trápne citové vydieranie typu „že sa na Vašich rukách začína hromadiť čoraz viacej krvi nevinných... detí“. Samozrejme, zase raz ste toto osočenie ničím nepodložil (ako obvykle), čo je ale teraz obzvlášť komické, keď vzápätí hovoríte o tom, že to „nie je vec názoru, ale faktov“. Lenže overiteľné fakty jaksi vo Vašich textoch nie a nie nájsť! A v tomto prípade to opäť nie je inak.

    Nuž ale ak je reč o „utrpení, ba aj v "zbytočnej" smrti nevinných“, tak by priemerne inteligentnému človeku malo stačiť prečítanie si príbalového letáku k nejakej bežne používanej vakcíne, obzvlášť kapitoly „Nežiaduce účinky“. Ani nepotrebuje vidieť úplný zoznam (vyše 800 druhov) hlásených nežiaducich účinkov danej vakcíny (vrátane nejedného úmrtia) priamo od výrobcu (GSK):

Nehovoriac o hromadiacom sa vedeckom výskume desivých nežiaducich účinkov očkovania, najnovšie napr. táto štúdia:

    Moje svedomie je teda v tomto smere úplne čisté.

    Čo to Vaše?

    Obzvlášť v súvislosti s tým, že ste sa (paradox nad paradoxy!) v (údajnom) záujme bioetiky spojil s tými najväčšími zločincami na tejto planéte — s farmaceutickými molochmi, ako je GSK či Pfizer, pri ktorých Cosa Nostra (sicílska mafia) vyznieva ako štvrtá liga dedinského futbalu v porovnaní s majstrovstvami sveta. Spolčenie sa s opakovane odsúdenými masovými vrahmi (majú na rukách krv preukázateľne prinajmenšom státisícov, v skutočnosti ale skôr miliónov až desiatok miliónov ľudí) Vám nevadí?

    K tomu viď napr. túto knihu významného profesora medicíny (a vedúceho Cochrane Nordic), ktorý ma poctil svojou účasťou v mojej relácii na Slobodnom vysielači:

    Moja morálna zodpovednosť nie je malá, v tom máte pravdu. Preto sa snažím informovať verejnosť, ako najlepšie viem, a svoje tvrdenia sa snažím čo najlepšie vedecky a vecne dokladať.

    A čo Vaša morálna zodpovednosť?

    Vecné argumenty žiadne, len samé nepodložené osočovanie, „kaleráboidné rybníky“ či iné detinské invektívy, o overiteľných faktoch ani snívať…

 

Pýta sa a pekný zvyšok večera zo Žiliny praje
--
Ing. Marián FILLO

 

    Prípadnú odpoveď prof. Glasu a ďalšiu súvisiacu korešpondenciu rád zverejním.

    A priznajte sa: kto ste mu písali? :-)

 

Poznámka redakcie:

    K tomuto článku viď tiež tieto články:

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.