Prirodzené prekonanie prasacej chrípky poskytuje "mimoriadnu super-imunitu"

06.02.2011 19:21

BBC News - 11.I.2011 - Michelle Roberts, zdravotnícka spravodajka BBC News

 

       Pôvodný článok "Swine flu offers 'extraordinary super immunity'"
       z angličtiny preložila Mgr. Viera Maťašovská a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Nové vedecké zistenia naznačujú, že ľudia, ktorí prirodzeným spôsobom prekonajú prasaciu chrípku, môžu nadobudnúť mimoriadnu prirodzenú schopnosť odolať chrípkovým vírusom. Štúdia uverejnená v Journal of Experimental Medicine (Časopis pokusného lekárstva) ukazuje, že telo si na prekonanie A(H1N1) vytvára protilátky, ktoré môžu zničiť množstvo ďalších chrípkových kmeňov.

       Lekári dúfajú, že sa im podarí využiť túto schopnosť a vytvoriť univerzálnu vakcínu proti chrípke, ktorá by chránila pred všetkými druhmi chrípky. Táto by mohla nakoniec nahradiť v súčasnosti používané chrípkové vakcíny, ktorých zloženie sa stanovuje "odhadom" pár mesiacov pred začiatkom chrípkovej sezóny. Takáto vakcína je "svätým grálom" pre vedcov skúmajúcich chrípku. Mnohí vedci už testujú rôzne prototypy, aby tak mohli skoncovať s každoročnými pretekmi pri predvídaní vírusových kmeňov v nadchádzajúcej chrípkovej sezóne a s rýchlou masovou výrobou novej vakcíny pre túto sezónu.

       Dr. Patrick Wilson, ktorý viedol najnovší výskum, uviedol, že vírus prasacej chrípky H1N1, ktorá dosiahla úroveň pandémie postihnúc odhadom 60 miliónov ľudí v sezóne 2009/2010, poskytol jedinečnú príležitosť pre výskumníkov. "To ukazuje, ako urobiť jedinú vakcínu, ktorá by mohla potenciálne zabezpečiť imunitu voči všetkým typom chrípky. Prekvapením bolo, že tento, od najbežnejších kmeňov veľmi odlišný chrípkový kmeň, by nás mohol priviesť k niečomu tak široko použiteľnému."

 

Mimoriadna imunita

       U deviatich skúmaných pacientov, ktorí mali počas pandémie prasaciu chrípku, vedci zistili, že táto nákaza spustila tvorbu širokého spektra protilátok, ktoré možno po sezónnej chrípke alebo po očkovaní proti chrípke vidieť len veľmi zriedkavo. Päť protilátok, izolovaných tímom výskumníkov, bojovalo proti všetkým sezónnym chrípkovým kmeňom H1N1 z posledného desaťročia, zničujúcemu kmeňu "španielskej chrípky" z roku 1918, ktorý zabil až 50 miliónov ľudí, a navyše aj proti smrteľnému kmeňu vtáčej chrípky H5N1.

       Výskumníci veria, že "mimoriadne" silné protilátky sa vytvorili vtedy, keď sa telo naučilo bojovať proti tejto novej nákaze prasacej chrípky pomocou svojej starej spomienky na to, ako zdolalo ostatné chrípkové vírusy. Ďalej majú v pláne preskúmať imunitnú reakciu ľudí, ktorí boli zaočkovaní proti minuloročnej prasacej chrípke, a neochoreli, aby zistili, či aj oni majú rovnakú super-imunitu proti chrípke.

       Dr. Sarah Gilbert, odborníčka na vírusy na Oxfordskej univerzite, testovala vlastný prototyp univerzálnej vakcíny proti chrípke a povedala: "Mnohí vedci pracujú na vytvorení vakcíny, ktorá by chránila proti mnohým vírusovým kmeňom chrípky. Táto práca nám dáva väčšiu istotu, že bude možné vytvoriť univerzálnu vakcínu proti chrípke."

       Dodala však, že potrvá ešte veľa rokov, kým produkt prejde nevyhnutnými testami a skúškami: "Bude trvať najmenej päť rokov, kým sa niečo také stane široko dostupným."

       Počet úmrtí na chrípku počas tohtoročnej zimy vo Veľkej Británii, overený Health Protection Agency (Úrad na ochranu zdravia; britská obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. red.), je v súčasnej dobe 50, z toho 45 na prasaciu chrípku.