Prichádza chrípková sezóna

27.09.2010 11:59

       [...]

       „Ako sa pandemický vírus bude v novom sezónnom období správať, dosiaľ nevieme. Vírus tejto chrípky cirkuloval cez naše leto aj na južnej pologuli (cez ich zimu), spôsoboval menšie lokálne epidémie, nesprával sa však už tak agresívne, ako u nás v minulej sezóne. Rátame s tým, že sa najpravdepodobnejšie bude šíriť aj v tejto chrípkovej sezóne, keďže sa šíril aj na južnej pologuli. Otázka je, aké ochorenia vyvolá a preto sú epidemiológovia stále ostražití“, konštatuje na úvod MUDr. Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

       [...]

       „Ak by bolo očkovanie škodlivé, tak by ho žiadna národná autorita nepoužívala ako prostriedok prevencie. Vpich po každej injekcii, aj s destilovanou vodou, bude bolieť a začervenie. To sú tzv. očakávané účinky vakcín a určite nie sú škodlivé. Nie sú to živé vakcíny, obsahujú len genetickým inžinierstvom separované tie zložky vírusu, ktoré navodzujú tvorbu protilátok. Ochorenie po vakcinácii na chrípku, proti ktorej bol pacient zaočkovaný, nie je možné“, tvrdí MUDr. Avdičová. Pripomína, že ARO- ochorenia horných ciest dýchacích vyvoláva aj množstvo iných vírusov, ktorých klinický priebeh býva podobný, ako u chrípky. Ak niekto kašle a má teplotu neznamená to že má chrípku. Chrípka by sa dala identifikovať len virologickým odberom- výterom do špeciálnych médií, z čoho sa v laboratóriu dá určiť, či ide o chrípku, alebo ARO. Vtedy by sa aj mohlo povedať, že ide o ochorenie po očkovaní. „Očkovanie proti chrípke určite chráni, potvrdzujú to stovky vykonaných štúdií po celom svete na rôznych druhoch populácie- nerizikovej i rizikovej, starších osôb, detí a ochrana je vysoká. Zdôrazňujem, že očkovanie chráni len proti ochoreniam, spôsobeným vírusom chrípky typu AH1N1 a AH3N2 a B. V ovzduší však cirkulujú aj adenovírusy, respiračné vírusy, rinovírusy, ktoré v klinickom obraze pripomínajú ochorenia na chrípku a veľmi sa na ňu podobajú“, pripája sa MUDr. Viera Morihladková, vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ B. Bystrica. Dodáva, že s tým rozdielom, že nemajú sklon dostať sa do dolných dýchacích ciest a vyvolať napr. zápal pľúc, teda nemajú taký sklon k sekundárnym infekciám. Voči týmto vírusom sa neočkuje. Podľa odborníkov vyššiemu percentu zaočkovaných proti sezónnej chrípke bránia často dezinformácie, ktoré sa šíria internetom a médiami. Cítiť aj pôsobenie tzv. antivakcinačných lobby, ale aj niektorí naši zdravotníci nie sú presvedčení o vhodnosti vakcinácie. Tretím dôvodom možno je, že už niekoľko rokov sme v SR nezaznamenali väčšiu epidémiu, čím sa ostražitosť ľudí otupila.

 

       Viac na stránke BBonline.sk.

       Viď tiež článok "Prasacia chrípka H1N1 je miernejšia než sezónne kmene chrípkového vírusu" a ďalšie články v tomto prehľade.