PREŠOV: Očkovanie proti sezónnej chrípke využíva v kraji len 10% populácie

14.09.2010 12:00

       [...]

       Lekári v PSK počas prvého septembrového týždňa tohto roka nahlásili 2076 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO). V uplynulej chrípkovej sezóne, podľa Zbiňovského, evidovali v kraji celkom 226.104 prípadov ARO. Zdôraznil, že práve obdobie na prelome septembra a októbra by mali ľudia využiť na to, aby sa dali zaočkovať. S názormi lekárov, ktorí očkovanie neodporúčajú, sa nestotožňuje.

       "Vidíme zo situácie, aká bola minulú sezónu, že ochorelo niekoľko stotisíc ľudí na ARO a chrípke podobné ochorenia, ktoré boli skomplikované závažnými zápalmi pľúc, zápalmi uší a dutín. Preto doporučujeme, aby sa očkovalo čo najviac," konštatoval vedúci odboru. Dodal, že minulú sezónu bolo na Slovensku zaočkovaných asi 12,4 percenta obyvateľstva. Vo vyspelých európskych krajinách je zaočkovanosť u bežnej populácie na úrovni 30 percent a u ľudí nad 60 rokov predstavuje 70 až 80 percent.

 

       Viac na stránke Slováci vo svete.

       Viď tiež článok: "Odborníci preskúmali údaje z klinických skúšok vakcín proti chrípke u zdravých dospelých" a ďalšie články v tomto prehľade.