Prečo nemôže očkovanie proti chrípke fungovať?

07.10.2010 23:24

Ing. Marián Fillo

 

       MUDr. Mária Avdičová, PhD. sa v nedávnom článku pre spravodajský portál Bystrica24 vyjadrila:

"Zatiaľ sa nevie, či ZP budú hradiť vakcínu aj ďalším skupinám obyvateľstva, ako tomu bolo vlani,"

       Zaráža ma, že v článku vydanom 4.X.2010 to Dr. Avdičová ešte nevie, hoci už na XVI. vakcinačnom dni 25.IX.2010 sme boli ubezpečení, že všetky tri poisťovne budú očkovanie proti chrípke preplácať.

       Horšie je, že sa týmto vyplytvajú naše peniaze na niečo, čo nemá prakticky žiadnu preukázateľnú účinnosť, hoci keby sa miesto očkovacích látok preplatili doplnky vitamínu D3, účinok by bol zrejme najmenej 8x lepší. Nehovoriac o nebezpečnosti očkovania proti chrípke.

       MUDr. Avdičová pokračuje:

"Očkovanie proti chrípke určite chráni, potvrdzujú to stovky vykonaných štúdií po celom svete na rôznych druhoch populácie - nerizikovej i rizikovej, starších osôb, detí a ochrana je vysoká. Zdôrazňujem, že očkovanie chráni len proti ochoreniam, spôsobeným vírusom chrípky typu A(H1N1) a A(H3N2) a B. V ovzduší však cirkulujú aj adenovírusy, respiračné vírusy, rinovírusy, ktoré v klinickom obraze pripomínajú ochorenia na chrípku a veľmi sa na ňu podobajú."

       Nuž, mali by sme sa pozrieť poriadne na tie stovky štúdií a vylúčiť z nich tie, ktoré boli financované výrobcami očkovacích látok proti chrípke. Nijaký súdny človek predsa nemôže predpokladať, že by výrobca financoval a zverejnil štúdiu, ktorá dopadne pre jeho výrobok zle. Čo hovoria nezávislé štúdie? Že očkovanie proti chrípke nefunguje u bábätiek, detí s astmou, dospelých ani u starších ľudí. Pravdou je teda skôr opak toho, čo Dr. Avdičová tvrdí. Ale aj keby bolo očkovanie proti chrípke účinné proti kmeňom chrípkového vírusu obsiahnutým v očkovacej látke (čo je veľmi málo pravdepodobné), stále sú tu ďalšie problémy:

  1. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia OSN = World Health Organization) sa nemusí trafiť vo svojich odhadoch a nakoniec bude v populácii kolovať iný kmeň vírusu - taký, proti ktorému očkovanie nechráni.
  2. Keby sa WHO trafila a zaočkovanosť by bola vysoká, očkovanie by síce zabralo proti danému typu vírusu chrípky, ale ten by bol okamžite nahradený iným typom, proti ktorému očkovanie nechráni. To dá rozum - potlačený vírus uvoľní pôsobisko inému. Toto sa stalo v posledných rokoch s pneumokokmi. O to horšie, že náhradný kmeň je odolný voči liekom - na rozdiel od tých, ktoré očkovanie potlačilo.
  3. Vírus chrípky často mutuje a môže kedykoľvek zmutovať aj počas chrípkovej sezóny, vďaka čomu sa nakoniec stane aj dobre predpovedaná očkovacia látka proti chrípke bezcennou.
  4. Očkovanie (prinajmenšom dočasne) oslabuje prirodzenú imunitu. Je to ostatne logické - po očkovaní sa telo musí vysporiadať s očkovacími antigénmi a vytvoriť si proti nim protilátky. Tzn. že kým sa tak nestane, je imunita oslabená, lebo sa venuje niečomu inému. Okrem antigénu však očkovacia látka obsahuje aj iné zložky, ktoré tiež nie sú telu vlastné a musí sa s nimi vysporiadať. To niekedy ani nie je možné, takže imunita je oslabená natrvalo. Z toho vyplýva, že aj keby očkovanie účinkovalo proti očkovaním pokrytým typom chrípkového vírusu, proti ostatným typom (a všetkým ostatným nákazám) nielenže nepomôže, ale vyslovene uškodí. Naopak - posilňovanie imunity prirodzeným spôsobom (pobyt na slnku, pohyb, zdravá strava, dostatok vitamínov a ostatných potrebných živín) pôsobí naraz proti všetkým typom nákaz.
  5. Ako Dr. Avdičová správne poznamenala, chrípke podobné príznaky spôsobujú nielen chrípkové vírusy, ale aj "adenovírusy, respiračné vírusy, rinovírusy" (a ďalšie). V skutočnosti ide o zhruba 200 rôznych vírusov, pričom štatisticky chrípkové vírusy sa podieľajú len na 10-20% celkového počtu chrípke podobných ochorení. Očkovanie proti chrípke (ak by bolo účinné, čo zrejme nie je) by teda mohlo chrániť hypoteticky proti 10-20% chrípke podobných ochorení (ak by bol odhad WHO dokonalý). Keďže je však v obehu oveľa viac typov chrípkového vírusu, než sú tie v očkovacej látke, bude to zrejme o poznanie menšie percento. Ale aj keby, tak "dieru na trhu" by s najväčšou pravdepodobnosťou obsadil iný vírus - proti ktorému je očkovanie proti chrípke neúčinné.
     

       Z uvedeného vyplýva, že očkovanie proti chrípke nielenže nemá zmysel, lebo môže (aj to len teoreticky) chrániť len proti malému percentu z celkového počtu chrípke podobných ochorení, ale je dokonca vyslovene škodlivé, pretože znižuje imunitu voči ostatným nákazám a u mnohých spôsobuje celú škálu nežiadúcich účinkov.