Pozor na rotavírusy: Dá sa im vyhnúť inak ako očkovaním?

14.11.2011 08:00

       [...]

       Najdôležitejšou zásadou je vyhnúť sa dehydratácii organizmu. Malému pacientovi ponúkajte častejšie menšie množstvá tekutín, najlepšie po lyžičkách, tým najmenším aj striekačkou. Malo by ísť o prevarenú dojčenskú vodu, prípadne vlažný čaj. V lekárňach sú k dispozícii aj rehydratačné roztoky s primeraným množstvom soli, ktoré dieťa potrebuje. Ak prudko stúpne horúčka, dieťa má kŕče, triašku alebo je veľmi malátne, je nevyhnutné čím skôr vyhľadať lekára.

       Rotavírusom sa nedá vyhnúť, pretože sú súčasťou nášho života, ale tomu, aby naše deti neskončili na infekčnom oddelení s ťažkým stavom spôsobeným rotavírusom, sa dnes dá vyhnúť. V súčasnosti existuje možnosť dať sa zaočkovať proti rotavírusovej infekcii. Podáva sa striekačkou do úst, najskôr už v 6. týždni po narodení. Očkovanie je vhodné najmä pre deti, ktoré sa narodili už s nejakou vrodenou chorobou a hrozí im častý pobyt v nemocnici.

 

       Viac na stránke lesk.sk.

       Viď tiež článok "Možné riziko smrteľnej črevnej choroby po očkovaní proti rotavírusom" a ďalšie články v tomto prehľade.