Portugalsko zastavilo používanie vakcín Prevenar a Rotateq kvôli úmrtiu bábätka

24.03.2012 11:41

ABC.es - 22.III.2012 - Belén Rodrigo

 

       Pôvodný článok "Portugal inmoviliza vacunas de rotavirus y neumonía tras la muerte de un bebé"
       zo španielčiny preložila Tatiana Prochaszková a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Portugalské zdravotníctvo dočasne zastavilo používanie vakcín RotaTeq a Prevenar podľa "zásady opatrnosti".

       Portugalský regulačný úrad pre medikamenty a zdravotnícke pomôcky - Infarmed (obdoba slovenského Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) - pozn. red.) -  potvrdil pozastavenie používania vakcín RotaTeq (výrobca: Merck, Sharp & Dohme (MSD); distribútor v Európe: Sanofi Pasteur) a Prevenar (výrobca: Pfizer) z dôvodu úmrtia 6-mesačného čerstvo zaočkovaného bábätka. Podľa obežníka, vydaného Infarmed-om, bol pozastavený predaj šarže (výrobnej dávky - pozn. red.) č. 1590AA/0671579 s expiračnou lehotou do 31.V.2013 orálneho (ústami podávaného - pozn. red.) roztoku RotaTeq proti rotavírusom, ktoré sú jednou z hlavných príčin gastroenteritídy (hnačkového ochorenia - pozn. red.) u detí, ako aj predaj šarže č. F73745 (917690) s expiračnou lehotou do 31.V.2014 injekčne podávanej očkovacej látky Prevenar 13, ktorá má chrániť pred zápalom pľúc. "Tieto medikamenty sa predávajú v lekárňach a sú podávané profesionálnymi zdravotníkmi. Subjekty, ktoré vlastnia vakcíny z uvedených šarží, ich nesmú vydávať ani podávať, kým nebude dokončená analýza vzniknutej situácie," píše sa v obežníku.

       Minulý pondelok (12.III.2012 - pozn. red.) zomrelo pol-ročné dieťa v opatrovateľskej službe v Camarete (Loures) v okolí Lisabonu, očkované deň predtým. Deň po úmrtí bola vykonaná pitva bábätka v pobočke lisabonského Ústavu súdnej medicíny (Instituto de Medicina Legal de Lisboa), ktorého odborníci sa "snažia pochopiť, čo sa stalo, a objasniť príčinu úmrtia", vysvetlil generálny riaditeľ portugalského zdravotníctva Francisco George. Ubezpečil verejnosť, že niet žiadnej inkompatibility (nezlučiteľnosti) v podávaní oboch týchto vakcín súčasne (tzn. počas jednej jedinej návštevy lekára - pozn. red.). Výsledky vyšetrovania budú k dispozícii o niekoľko týždňov.

       Infarmed ubezpečuje, že používanie týchto vakcín bolo pozastavené z dôvodu opatrnosti "pokým nebudú výsledky rôznych analýz" a kým nebude vyšetrené, či jestvuje nejaká priama spojitosť medzi očkovaním a úmrtím bábätka. Ani jedna z týchto vakcín nie je v štátom odporúčanom očkovacom kalendári (platí pre Portugalsko; na Slovensku je očkovanie proti pneumokokom povinné - pozn. red.) a je možné kúpiť ich výlučne na lekársky predpis. Generálne riaditeľstvo portugalského zdravotníctva upokojuje rodičov, ktorí len nedávno dali zaočkovať svoje deti, a považuje za dôležité pokračovať v očkovaní.

 

Komentár redaktora Ing. Mariána Filla

       Stránka Infarmed-u je v túto chvíľu "z technických príčin" nefunkčná a nefunkčná bude "až do pondelka 26.III.2012 rána". Nie je jasné, či "technické príčiny" nejak súvisia s pozastaveným Prevenarom a RotaTeqom.

       Ešte sa neskončil ani tretí mesiac tohto roka (2012) a už tu máme tretie široko medializované úmrtie bábätka po očkovaní proti pneumokokom a zároveň rotavírusom. A koľko bolo tých, ktoré vôbec medializované neboli, alebo aspoň nie dosť na to, aby sa správa o tom dostala aj na Slovensko? Kedy konečne zdravotníci pochopia, že (ako to kedysi bolo dobrým zvykom) nikdy sa nesmie očkovať zároveň živou vakcínou (akými sú aj vakcíny RotaTeq či Rotarix proti rotavírusom) a neživou vakcínou (akými sú aj vakcíny Synflorix a Prevenar 13 proti pneumokokom) počas jednej návštevy u detského lekára???

       A koľko rokov ešte potrvá, kým sa slovenské zdravotníctvo dostane na úroveň Portugalska, kde STAČÍ JEDNO JEDINÉ ÚMRTIE na to, aby bolo pozastavené používanie podozrivých výrobných dávok vakcín? Na Slovensku sa totiž z akéhokoľvek úmrtia bábätka krátko (deň-dva-tri) po očkovaní nikdy neupodozrieva očkovanie. Na Slovensku sa totiž akékoľvek úmrtie bábätka po očkovaní zametie pod koberec, bez akéhokoľvek vyšetrovania, nieto ešte pozastavenia používania podozrivej vakcíny!!! Schválne: napíšte e-mail na informacie@sukl.sk a spýtajte sa v ňom nášho Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), koľko hlásení o úmrtí dieťaťa po očkovaní zaznamenal za posledných 20 rokov. Totiž, za tento rok by mal mať prinajmenšom jedno hlásenie, viď smutný príbeh "Smrť po očkovaní Infanrix Hexa + Synflorix + Rotarix".

        Koľko pár-mesačných Maroškov ešte musí zomrieť, aby náš ŠÚKL vôbec nejaké očkovaním spôsobené úmrtie čo len zaznamenal, nieto ešte dôkladne vyšetril, ani snívať o zastavení používania dotknutej vakcíny???!!! Nerád to hovorím, ale v otázke očkovania sme 100 rokov za Portugalskom, kde - mimochodom - očkovanie proti pneumokokom nepatrí ani len medzi štátom odporúčané, nieto ešte povinné, ako je na Slovensku!

       Pritom toto nie je ani zďaleka prvý "průšvih" Pfizeru s jeho Prevenarom. Viď tiež články:

 


Jazyková úprava prekladu, napísanie komentára a zverejnenie tohto článku zabrali redaktorovi takmer 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Portugalsko zastavilo používanie vakcín Prevenar a Rotateq kvôli úmrtiu bábätka

....pod koberec?

Lucia | 13.06.2013

Zamietli to nakoniec v Portugalsku tiez pod koberec alebo sa nieco okolo toho dialo? Co je nove v tejto kauze prosim vas? Prevenar sa dalej ockuje... :/

dokedy?

mimaPD | 06.04.2012

OTRAS ,,,,OZAJ AKO V PRAVEKU NA SLOVENSKU,,,,HAMBA..DETOM PCHAT SVINSTVA DO TELA,LEN ZATO ZE JE TO POVINNE?SMIESNE..A KED SA DIETATU NIECO STANE PO OCKOVANI?KTO BUDE NIEST NASLEDKY??.......ZASA NIKTO....

dokedy?

Gabo | 24.03.2012

A koľko rokov ešte potrvá, kým sa slovenské zdravotníctvo dostane na úroveň Portugalska, kde STAČÍ JEDNO JEDINÉ ÚMRTIE na to, aby bolo pozastavené používanie podozrivých výrobných dávok vakcín?

Dovtedy, dokedy tu budú takí perverzní doktori typu DLOUHOLUCKÝ, LIPTÁK, KRIŠTÚFKOVÁ a pod. zombie..

Re:dokedy?

Lucia | 24.03.2012

Svetozár je typický starý komunista hlboko presvedčený o svojej pravde aj keby všetky deti tam rovno pred ním umreli 10 minút od očkovania. Typický "nevidím, nepočujem, omielam si svoje" ujo. Stará teroristická rodinná výchova a režim v ktorom vyrastal majú nedozierne následky na našich nevinných deťoch

Re:Re:dokedy?

stara mama | 04.01.2013

videla som video na TA3, kde Svetozár obhajoval očkovanie a jeho kolega na debate bol aj doktor Buček, čo som ho považovala až dovtedy za seriozneho, po tomto videu som sa musela isť vyvr...cať na WC, lebo mi prišlo zle !!!

Re:Re:dokedy?

Adhdwnhs | 19.03.2021

Méně je eebsh

Pridať nový príspevok