Podplácanie a korupcia v prípade Nobelovej ceny za medicínu 2008?

04.01.2013 22:45

NaturHeilt.com - 8.I.2009 - René Gräber

 

       Pôvodný článok Bestechung und Korruption im Fall des Nobelpreises für Medizin 2008?
       z nemčiny preložila Mgr. Lenka Liščáková a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

fotografia - René Gräber       Odkedy sa dôkladne zaoberám farmaceutickými liečivami a metódami, čoraz viac narážam na „bahno“... Po odvysielaní informačnej relácie redakcie Frontal21 na ZDF (píšem o tom v článku: Die Pharmaindustrie = „Farmaceutický priemysel“) som si myslel, že už to horšie ani nemôže byť. 

       Na Silvestra 2007 som čítal správu v novinách (okrem iných aj) Neue Zürcher Zeitung:

       V predvečer každoročne udeľovanej Nobelovej ceny za medicínu otriasla táto správa najskôr poslucháčmi Švédskeho rozhlasu a potom zvyškom sveta. Švédska generálna prokuratúra, ktorá patrí ku „proti-korupčnej jednotke“ Švédskeho kráľovstva, skúma, či má byť začaté vyšetrovanie proti Nobelovej nadácii. Generálny prokurátor Christer von der Kwast nevylučuje spojenie medzi farmaceutickým molochom AstraZeneca a osobami, ktoré sú v úzkom vzťahu s Nobelovou nadáciou.

       Astra Zeneca vlastní patenty, potrebné pre výrobu očkovacej látky (Gardasil/Silgard a Cervarix), ktorá má zabrániť ochoreniu na HPV (Human Papilloma Virus = ľudský papilómový vírus). Tento vírus sa sčasti podieľa na vzniku obávanej rakoviny krčka maternice.

       Súvis HPV s rakovinou krčka maternice objavil nemecký virológ Harald zur Hausen, ktorý za tento objav dostal polovicu Nobelovej ceny 2008 za medicínu. Ocenenie tohto objavu by mohlo primäť čoraz viac krajín, aby zaradili očkovanie proti rakovine krčka maternice (nazývané aj očkovanie proti HPV) do svojich očkovacích programov. Tým by farmaceutický gigant AstraZeneca profitoval, pretože by sa zisky z predaja očkovacej látky značne zvýšili. Pravdepodobne ako dôsledok udelenia Nobelovej ceny sa predpisovanie očkovacej látky ešte viac zvýši, čo by pre AstraZeneca znamenalo obrovský obchod.

       Švédsky rozhlas (Sveriges Radio = SR) vypátral, že AstraZeneca patrí k hlavným sponzorom dvoch dcérskych spoločností Nobelovej nadácie. Nobel Media je zodpovedná za správne uplatnenie mediálnych práv Nobelovej ceny na trhu a kontroluje ich dodržiavanie. Okrem toho podľa tlačových správ podporuje AstraZeneca Nobel Web, ktorý „stráži“ práva na internete.

       V akej výške sa táto podpora realizuje, zostáva naďalej tajomstvom, pretože sponzorská zmluva nebola doteraz zverejnená. Dá sa však predpokladať, že ide o viacero miliónov €.

       Zároveň sa podľa SR nachádza na výplatnej páske AstraZeneca hneď niekoľko osôb, ktoré sa významne podieľajú na odovzdávaní Nobelovej ceny za medicínu, napr. Bo Anglin, ktorý je v správnej rade AstraZeneca. Bo Anglin sa k tomu vyjadril, že nechápe, ako by AstraZeneca mohla profitovať z toho, že Dr. zur Hausen dostane Nobelovu cenu...

       V každej satirickej relácii na túto tému by teraz prišiel komentár: „No jasnéééé!“ alebo „Ale veď samozrejme!“.

       Možno sa teraz ako čitateľ spýtate:

„No, keď sa jedná o dobrú vec, môže sa tomu sem-tam aj trochu pomôcť.. a Nobelova komisia sponzorské peniaze predsa tiež potrebuje...“

       Áno, keby to bola stopercentne „dobrá vec“, asi by som tu vôbec nepísal a nechal by som túto vec na pokoji. Ale design štúdií, účinnosť očkovacej látky (Gardasil/Silgard a Cervarix) a okolnosti, AKO došlo k uvedeniu vakcín proti rakovine krčka maternice na trh, sú viac než na pováženie...

       Monitor podal o tom správu v jednom príspevku:

 

       Viac k tomu v mojich článkoch:

       A ak tomu ešte niekto neverí, nech si pozrie reportáž Frontal21 (vysielanie nemeckej televízie ZDF) na tému: Das Pharmakartell (= „Farmaceutický kartel“).

 


Zverejnenie tohto článku (korektúra prekladu + grafická úprava) zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk vyše 1 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, keď našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Podplácanie a korupcia v prípade Nobelovej ceny za medicínu 2008?

oprava

HB | 05.01.2013

noviny sa volaju NZZ- Neue Zürcher Zeitung ;o)

Re:oprava

Ing. Marián Fillo | 06.01.2013

Vďaka za upozornenie.

Už som to opravil.

Pridať nový príspevok