Podivné vyrážky po očkovaní Infanrix Hexa + Prevenar 13 a klasický alibizmus ŠÚKL

31.07.2011 00:05

Diana z Bratislavy

 

       Dcérka bola očkovaná v stredu Infanrixom Hexa a Prevenarom 13. Žiadne teploty nemala, ani nič podozrivé… V piatok sme jej na miestach vpichu nahmatali hrče pod kožou veľké skoro 3 cm na oboch stehnách. V nedeľu sme jej to na radu mnohých ľudí rozmasírovávali.

       V pondelok sme zistili, že jedna hrča je menšia, no keď som ju prezliekala, tak som jej na brušku našla veľa vyrážok. Boli dosť veľké, v strede majú vriedok. Najprv som si myslela, že sú to kiahne. No doktorka to nepotvrdila. Už sme mali vyrážky z alergie a takto naozaj nevyzerali. Doktorka z toho trošku znervóznela a predpísala Fenistil. Tak som sa jej poďakovala a povedala som, že keby som si z lekárne vybrala každý Fenistil, čo mi predpísala, tak by som s ním už mohla aj obchodovať.

       V utorok boli vyrážky snáď ešte horšie. Zle sa na to pozeralo. Ako nežiaduce účinky Prevenaru sú v príbalovom letáku uvedené aj výsyp, vyrážky atď. Dosť ma zarazilo, že nič z toho si doktorka nezapísala a nechcela to ani ohlásiť ako nežiaduci účinok po vakcinácii.

       Keďže vyrážky boli stále rovnaké a začínalo ma to dosť hnevať, tak som sa to rozhodla riešiť. Na stránke Pfizer-u (výrobca Prevenaru 13 – pozn. red.) som našla číslo, kam sa nahlasujú nežiaduce účinky očkovania. Milá pani ma odkázala na pediatra. Tak som sa jej opýtala, kam mam ísť, keď od toho pediater dáva ruky preč. Navrhla pohotovosť. Bola prekvapená, že to moja pediatrička nechcela ohlásiť. Najvtipnejšie na tom celom je, že keďže sa očkovalo dvomi očkovacími látkami naraz, tak to jeden výrobca môže zvaliť na druhého… To mi aj veľmi opatrne naznačila... Naozaj vtipné.

       Medzitým sa dcére vyhodila jedna vyrážka aj na stehne aj na ruke. Už som dosť znervóznela, tak manžel sadol do auta a leteli sme na kožné. Na kožnom klasika… Povedala mi presne to iste, čo tvrdí každému rodičovi s vyrážkou po očkovaní – že sú to štípance. Čítala som o tom na internete, že to je ich časté vysvetlenie. Asi na to majú manuál z Pfizeru. Možno keby to niekam nahlásili, tak by pani doktorka prišla o dovolenku od Pfizeru. Nie som odborník, ale štípance takého rozsahu a nesvrbia? Fakt čudné… A verte mi, štípance to nie sú. Máme sitá na oknách, nikde v prírode sme neboli a ani ja ani manžel nie sme poštípaní.

       Čo bola naozaj najväčšia sila... Ležala som u nich týždeň. Po týždni ma pustili domov, že vyrážky (úplne iné ako má teraz) na bruchu má z môjho mlieka, keďže v tom čase bola ešte dojčená. Poďakovala som sa a odišla som. A teraz mi tvrdí, že tieto vyrážky určite nie sú zo stravy, lebo to by nemala len po bruchu. Mala som chuť rozbiť jej tam stôl.

       Teraz akože čo? Každý od toho dáva ruky preč? Kam s tým ísť? Čo robiť?

       Očkovať, na to by ich všetkých bolo, ale keď urobia z dieťaťa nebodaj mrzáka, tak to už potom nikto nechce riešiť…

       Ešte som doktorke povedala, že prečo nechce priznať, že to je z očkovania, keď majú aj v príbalovom letáčiku napísané ako nežiaduce reakcie vyrážky, žihľavku atď. atď. Na to mi povedala, že to je napísané na každom lieku. A???

       Pýtala som sa na kožnom, keď sme tam ležali, prečo dostáva moja dcéra Fenistil. Povedali mi, aby bola kľudná. Tak som im oponovala, že ona je kľudná aj bez toho… Nepomohlo. Malým deťom dávali Fenistil, veľkým Dithiaden. Mamičky veľkých detí ho splachovali do záchoda. Bohužiaľ, tým malým to podávali sestričky. Fenistil je asi všeliek na všetko.

       Jedna mamička v parku mi na stav mojej dcéry povedala, že to je normálne. Jej dcéra po tom istom očkovaní nedokázala týždeň stáť na nohách. Doktorka, ku ktorej mimochodom chodíme aj my, jej povedala, že to je úplne normálne. Keď mi dieťa po očkovaní umrie, aj to sa im bude zdať normálne?

       Takto „krásne“ vyzerá moja dcérka deň pred 1. narodeninami. Najhoršie na tom celom je, že je to moja chyba, lebo ja som to dovolila.

Vyrážky po očkovaní

       Na radu niekoľkých ľudí som sa obrátila na ŠÚKL. Odtiaľ mi prišla nasledujúca odpoveď:

 

Vážená pani magistra,

 

       z Vášho mailu som vyrozumel, že Vaša dcéra bola v 11.–12. mesiaci očkovaná treťou dávkou vakcíny Infanrix Hexa a Prevenar 13. Pri prvých dvoch dávkach žiadnu reakciu neuvádzate. Po tretej sa vytvorili v priebehu 2 dni hrče v mieste očkovania, z ktorých jedna postupne zmizla. Na 5 deň sa vytvorili na trupe vyrážky, posúdené kožným lekárom ako „štípance“.

       Takéto ťažkosti lieči praktický lekár pre deti, ktorý v prípade potreby pošle dieťa ku kožnému lekárovi. Pohotovosť, ani alergológ či imunológ nie sú pre takéto prípady.

       Hrče po podaní injekcie do svalu sa zriedkavo môžu vytvoriť po hocakom lieku. Spravidla sa vstrebú. Ak by hrča dlho pretrvávala, tak môže chirurg odsať obsah. To, čo spôsobilo hrču, sa dá určiť podľa toho, o akú nohu sa jedná. Pediatri totiž majú systém, ktorú vakcínu do ktorej nohy pichajú.

       Ohľadne vyrážok na trupe je potrebné vylúčiť všetky ďalšie možnosti – infekcie vyvolané rôznymi vírusmi, kontaktné reakcie na nové oblečenie, prášok, aviváž, zmeny v strave, ale aj parazity, napr. ploštice v postieľke. K tomu je potrebný ostatný nález (napr. v ústach, uzliny na krku, záhlaví a v slabinách) a podrobná anamnéza. Podobné vyrážky sa často vyskytujú bez súvislosti s očkovaním. Pre vakcíny sú takéto vyrážky dosť netypické, nakoľko vyrážky po vakcínach spravidla pripomínajú vyrážky, ktoré sa vyskytujú pri ochorení, proti ktorému sa očkuje. Proti vakcíne svedčí aj to, že na dve predchádzajúce očkovania tými istými vakcínami sa zrejme nič takéto nevyskytlo.

       Vážená pani magistra, Váš email sme zaradili medzi pacientske hlásenia nežiaducich účinkov. Chýbajú nám však podrobnejšie informácie na jeho zhodnotenie. Preto, ak budete mať ďalšie informácie, dajte nám vedieť.

 

       S pozdravom

MUDr. Pavol Gibala, ŠÚKL

 

       Na to mi nedalo neodpovedať:

 

Vážený pán Gibala,

 

       kľudne môžete do môjho hlásenia doplniť...

       Dcérka v tom čase žiadne nové oblečenie nemala. Periem v pracích orechoch už od jej 3 mesiacov, nepoužívame aviváž. Chemikálie v domácnosti používam prevažne také, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

       Poslednú novú zložku stravy som zaraďovala pred mesiacom, bola to špaldová cestovina. Dcéra nedostáva žiadne zložené potraviny, ani polotovary, nedostáva kravské mlieko ani výrobky z neho, stále je dojčená. Väčšina potravín, z ktorých jej pripravujem stravu, je pestovaná v biologickom hospodárstve. Neviem, ako by sa parazity dostali do postieľky. Prádlo v postieľke jej mením každý týždeň, matrac nemá po žiadnom dieťati a prádlo suším na sušiaku v obývačke.

       Dcérka ešte nechodi, no napriek tomu, keď prídeme zvonka domov, vždy jej poumývam ruky, tvár a prezlečiem ju.

       Keby sa každý tak staral o domácnosť a dieťa ako ja, svet by bol lepším miestom.

 

       Začala som sa na očkovania pýtať iných mamičiek a je priam neuveriteľné, koľko detí malo po očkovaní podobné a ešte väčšie problémy. Je mi smutno, keď si uvedomím, že to rodičia detí nehlásia. Podľa mojej súkromnej štatistiky niekoľko detí nedokázalo týždeň a viac stáť na nohách, niekoľko malo po očkovaní zmeny v správaní, každé tretie dieťa malo hrče v miestach vpichu. Niekoľko rodičov mi povedalo, že dieťa prestalo na niekoľko mesiacov rozprávať. O takýchto nežiaducich účinkoch by mal niekto rodičov informovať dopredu. A rodičia by mali hlavne trvať na nahlásení týchto problémov. Každý z opýtaných maximálne prekonzultoval problém s pediatrom, ktorý ich uistil, že je všetko v poriadku. Žiadne hlásenie nežiaducich účinkov, nič… Ak sa to takto robí s každým liekom, tak ďakujem pekne…

       Kebyže sa o problematiku zaujímam pred problémom, ktorý sa u nás vyskytol, tak by som radšej zaplatila pokutu, ako by som mala riskovať takéto problémy.

       Vy píšete: "Proti vakcíne svedčí aj to, že na dve predchádzajúce očkovania tými istými vakcínami sa zrejme nič takéto nevyskytlo."

       Musím dodať, že pani z Pfizeru, ktorej som volala, mi povedala, že je neobvyklé, že dcéra nemala pri prvých dvoch vakcínach ani len teplotu. 

       Pediatrička dcéru nevyšetrila. Takže teraz už nedokážem nikomu nič. Asi sa to tak robí naschvál. Teraz sa moje hlásenie zmetie pod stôl, lebo ako aj vy píšete, chýbajú vám podrobné informácie. Všetky informácie vám mala dodať moja pediatrička a nie ja, rodič.

 


Zverejnenie tohto článku (doplnenie mäkčeňov a dĺžňov + grafická úprava) trvalo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 1 a 3/4 hodiny čistého času.

 

Diskusia: Podivné vyrážky po očkovaní Infanrix Hexa + Prevenar 13

vyrážka

dara | 27.04.2018

máme úplně stejné pupínky 2. den po 4. infarixu :-(

Vyrazka

Jana | 18.02.2018

Dobry den,viem ze pani Diana pisala a poslala fotku este v 2011 ale chcem sa spytat ako sa mate a ci vyrazky presli.nasa dcera bola ockovana pred 3 mesiacmi proti MMR a odvtedy sa jej robia vyrazky po nozickach. Lekarka nechce priznat ze je to z ockovania:( boli sme na roznych alerkologickych testoch,opakovane u kozneho atd.
Dakujem za odpoced

vyrazky

misa | 03.01.2018

ahojte, piatok bol ockovany syn 16 mesiacov a vcera sa mu urobila vyrazka na chrbatiku ako kiahne (volali z jasliciek) a dnes rano uz mal 4 vyrazky (brusko, krk). Predpokladam ze to ma z injekcie, strasne sa skrabka. Ideme k lekarovi uvidime co povie. Vcera potvrdil ze to kiahne nie su.

POZRITE SI TO!!! uplne to zmenilo moj postoj na ockovanie a na posledne ktore sme mali ist som nesla...

Mia | 17.09.2012

https://www.youtube.com/watch?v=TJFIYkON8u4

Re:POZRITE SI TO!!! uplne to zmenilo moj postoj na ockovanie a na posledne ktore sme mali ist som nesla...

Alena | 17.09.2012

Myslim si ze je nefer ak zastrasuju rodicov pokutami za to ze nedaju svoje dieta zaockovat..my si ho splodime,nosime 9 mesiacov,prezijeme tazke porody,starame sa aby sa mali ako v bavlnke,milujeme ich a davali sme ich zaockovat aby sa vyhli chorobam...pytam sa naco???ved je to vlastne vpichnuty virus a antibiotika,naco mam takemu malemu dietatu davat do tela to co tam nepatri...ved odkedy su ludia na tomto svete ockovanie vtedy nebolo..a zili..dakujem za to ze internet existuje,lebo inak by som sa nedozvedela tolko veci a odpovedi ohladom ockovania...maloktori lekari na to upozornia a to je chyba..tolko mamiciek pise na internete co sa stalo s ich detickami a je mi to luto..napr.dozvedela som sa na ze ked je vpichnuta vakcina nasledky nemusia prist hned,ale po dlhom case 1-3-6 aj neskor kym dieta dospieva,niekde sa to v tele ulozi a je to ako bomba o ktorej neviete kedy vybuchne..

na vine moze byt plostica

eva | 12.09.2012

Mojmu synovi sa taketo iste vyrazky zacali z nicoho nic zjavovat na tele aj koncatinach. Trvalo niekolko tyzdnov, kym sme zistili ze na vine je plostica. Pravdepodobne ju priniesol manzel zo sluzobnej cesty (spal v luxusnom hoteli v Prahe, teda na mieste s hygienou na vysokej urovni). Zaujimave bolo, ze plostica sa uhniezdila v postielke stvorrocneho syna, ktoreho sme v tom case oducali od nocnych plienok, kazdu noc sa pocikal a tak som uplne celu postel musela kazdy den oprat a susit na slnku, ale ani to ju neodradilo. Do nasej postele, ktora sa perie omnoho menej a spavame tam traja (este s mladsim synom), sa jej nastastie nechcelo. Tym potvoram je uplne jedno, ako velmi dodrziavas hygienu, je uplny mytus ze v cistych domacnostiach nie su. Napr. na satach si ju mozes priniest z nejakej navstevy, alebo ju navsteva nic netusiac prinesie ku vam, najcastejsie sa prenasaju ako suvenir z dovolenky, a je uplne jedno, aku kategoriu ubytovania si zvolis, su aj v tych najdrahsich hoteloch. Na ockovanie nesedi to, ze to bolo az po dost dlhej dobe od ockovania, a vyrazky po prvom vysype este dalej pribudali (ako sa spomina na ruke a nohe).

Re:na vine moze byt plostica

Ing. Marián FILLO | 16.09.2012

4 dni po očkovaní je akože dosť dlhá doba???
Vidím dobre?

otazka

ivana | 05.01.2012

chcem sa spytat, ci ste sa dopatrali, z coho vlastne tie vyrazky boli,lebo moj syn ma take iste, ma dva a pol roka a nie je po ziadnom ockovani (naposeldy v 1 roku). Vyhodili sa mu pred 3 dnami a neviem, co by to mohlo byt :(. Dakujem

Re:otazka

Ing. Marián FILLO | 27.01.2012

Rovnako vyzerajúca vyrážka neznamená, že to je spôsobené presne tým istým.

Tie popisované v príbehu sú zjavne spôsobené očkovaním. U Vášho dieťaťa to môže byť niečím iným.

Treba si uvedomiť, čo to je vyrážka. Je to prejav snahy imunitného systému vylúčiť z tela von jedovaté veci resp. zdraviu neprospešné veci. A to môže byť všeličo, či už jedy z vakcín, alebo nejaké "medziprodukty", ktoré boli v tele vyrobené trebárs vírusovým či bakteriálnym ochorením. Alebo môže ísť o toxickú záťaž z nezdravého životného prostredia alebo nezdravej stravy. Príčin je v zásade široká paleta.

pekne sprostá ivana

mama | 15.02.2016

takto zľahčovať a vysmievať sa môže iba tupaňa. Prajem Ti aby si to zažila na svojich deťoch.

1 | 2 >>

Pridať nový príspevok