Oznamovacie prostriedky hlavného prúdu hovoria o nežiaducich účinkoch očkovania u domácich zvierat, nie však u ľudí

13.01.2016 13:03

NaturalNews.com13.I.2016Julie Wilson

 

    Pôvodný článok Mainstream media covers vaccine side effects in PETS, but never in humans
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

    Spravodajstvo ABC7 vyšetruje, či očkovacie látky, podané domácim zvieratám môžu alebo nemôžu mať dlhodobé nežiaduce účinky, čo by sa pravdepodobne nestalo, keby obeťou očkovania bol človek. Uprostred „epidémie osýpok v Disneylande“ sa dostalo tejto téme pozornosti po tom, ako sa niekoľko majiteľov psov sťažovalo, že ich psy mali nezvyčajné príznaky krátko po očkovaní, čo ich viedlo k pochybnostiam o bezpečnosti vakcín pre zvieratá.

ilustračný obrázok    Počet očkovaní a ich častosť znepokojuje majiteľov domácich zvierat, oznámila spravodajská skupina ABC7, ktorá hovorila s jednou ženou, čo sa sťažovala, že jej „dokonalé zvieratko“ sa po očkovaní stalo „násilníckym a zlomyseľným“ a začalo mať kŕče. Julie Harding, majiteľka 4-ročnej vyžly menom Piper, povedala, že jej pes sa začal po očkovaní správať zvláštne:

„Už to nie je ten pes, čo býval. Tečie jej pena z papule a bije sa všade možne.“

    Julie Harding povedala, že jej psovi diagnostikovali autoimunitnú meningitídu (zápal mozgových blán) a následne sa jej neurológovia z veterinárnej pohotovosti v Chicagu (štát Illinois, USA) opýtali, či nebol jej pes nedávno očkovaný.

 

Bežné očkovanie spôsobuje u 4-ročného psa opuch mozgu


    Ukázalo sa, že áno. Sučka Piper bola nedávno očkovaná proti leptospiróze — bakteriálnej prenosnej chorobe, ktorá sa v tele šíri cez krvný obeh a je bežná v subtropickom, tropickom a vlhkom prostredí. Táto choroba sa zvyčajne vylieči bez lekárskeho zásahu. U mladších psov so slabšou imunitou však môže byť smrteľná.

    Podľa týchto neurológov mohla byť vakcína proti leptospiróze zodpovedná za opuch mozgu, údajne kvôli „náchylnosti Piper na alergické reakcie“. Prípady Piper a ďalších 4 psov spájala rovnaká vakcína v priebehu menej než 1 a pol mesiaca, ale po zhodnotení týchto prípadov výrobca očkovacej látky dospel k záveru, že zdravotné problémy týchto psov nesúviseli s očkovaním proti leptospiróze.

    Podľa správ sa nenašla „žiadna príčinná súvislosť“ medzi touto prospešnou vakcínou a prípadmi z Chicaga. Niektorých veterinárov to však nepresvedčilo. Michael Podell, D.V.M. (doktor veterinárnej medicíny), veterinárny neurológ a neurochirurg povedal:

„Za posledný rok až rok a pol sme v tejto ambulancii mali viacero prípadov psov, ktoré nedávno boli očkované. Snažíme sa porozumieť rizikám očkovania.“

    Podobne ako v priemysle očkovania pre ľudí, aj nové vakcíny pre zvieratá sú často uvedené na trh bez dôkladného testovania a o ich bezpečnosti sa na veterinárnych klinikách pred očkovaním zvyčajne nehovorí.

 

Zvieratá by mali dostať 10 vakcín za jeden rok, v niektorých štátoch každý rok

    Za jeden jediný rok sa odporúča majiteľom domácich zvierat dať svoje zvieratá očkovať najmenej 10 rôznymi vakcínami, z ktorých viaceré sa podávajú každoročne, čo je nesmierne pochybný postup, ak zvážime, že mnoho vakcín (vraj) poskytuje celoživotnú imunitu. Dlhodobý výskumník vakcín pre psov Ron Schultz, D.V.M. súhlasí s tým, že očkovanie je dôležité, ale spochybňuje jeho častosť. Schultz, ktorý je imunológom na Veterinárnej lekárskej fakulte Wisconsinskej univerzity (angl. School of Veterinary Medicine, University of Wisconsin), povedal:

„Som veľmi znechutený z toho, že sa každý rok očkuje proti psinke, parvovírusom a adenovírusom, keď vieme, že tieto vakcíny poskytujú celoživotnú imunitu.“

    Dodáva, že očkovanie zvieraťa, ktoré je už imúnne, môže spôsobiť precitlivelosť.

 

Veterinárka z oblasti Chicaga odporúča vakcíny bez ortuti

    Barbara Royal, D.V.M., veterinárka z Royal Treatment Veterinary Center, má jedinečný a pravdepodobne logickejší názor na očkovanie zvierat. Internetová stránka jej veterinárneho strediska odporúča očkovacie látky bez thiomersalu, ako aj pomalší očkovací kalendár a očkovanie na základe vášho bydliska a toho, čo je v skutočnosti pravdepodobnou hrozbou vo vašej oblasti.

    Barbara Royal, ktorá ponúka krvný test na zmeranie imunity zvieraťa, povedala:

„Je to stále živá otázka, pretože vo veci je veľa strachu a tiež šialene veľa peňazí.“

    Mnoho z jej zákazníkov už po prvom roku svoje zvieratá neočkuje, čo je krok, ktorý podľa nej zlepšil zdravie zvierat, o ktoré sa stará.

„Niekto vyrobí vakcíny a my všetci ňou máme očkovať, ale účinnosť a bezpečnosť týchto vakcín nemusí nutne byť dobre preskúmaná.“

 

Zdroje