Otvorený list predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (2.)

08.03.2011 09:06

predsedníčka vlády
prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD.
Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1
81370 Bratislava
 
 
V Bratislave v pondelok 7.III.2011


 

       Vážená pani Radičová,

 

       písala som v mojom liste, ktorý som Vám zaslala, 30.I.2011, že ma veľmi potešilo, že ste otvorene položili otázku ministrovi zdravotníctva p. Uhliarikovi o tom, či je naozaj nutné očkovanie bábätiek proti pneumokokom, tak som ostala veľmi znechutená Vašim nasledujúcim mlčaním (či už v otázke očkovania na Slovensku, alebo (ne)odpoveďou na môj list).

       Možno ste zaregistrovali v poslednom mesiaci dve relácie, ktoré sa vysielali v televíziách (Reflex 22.II.2011 na TV Markíza a Fokus 25.II.2011 na STV2) a možno ste ostali šokovaná (ako veľa rodičov, ktorí píšu do redakcií uvedených televízií, či do diskusií pod relácie), koľko poškodených detí ostalo (a ostáva) v SR po očkovaní, a ako to „zodpovedné“ orgány tutlajú a priam až zastrašujú rodičov, keď sa k tejto otázke vyjadria.

       Zámerne píšem zodpovedné orgány v úvodzovkách, pretože ma veľmi nahnevala odpoveď Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na otázku, či táto organizácia, ktorá má slovo KONTROLUJE priamo v názve (nieto ešte v náplni práce), „kontroluje“ zloženie (šaržu) vakcín, keď dôjde k zmene ich zloženia zo strany výrobcu (konkrétne ide o thiomesal, čo je prudko jedovatá zlúčenina obsahujúca ortuť, používaná ako konzervant vo vakcínach, na tejto stránke nájdete celý list a odpoveď ŠÚKL: https://www.slobodavockovani.sk/news/sukl-netestuje-ci-je-vo-vakcine-ortut/). Odpoveď bola, že ŠÚKL NEKONTROLUJE prítomnosť thiomesalu! Znamená to teda, že čokoľvek, čo si výrobca napíše do žiadosti, tak mu to ŠÚKL schváli? Len tak, bez preverenia? Asi takým štýlom, ako bola schválená žiadosť firmy Pfizer (za 1 deň!) v prípade vakcíny Prevenar?!

       Vážená pani premiérka, sú mi veľmi sympatické Vaše vyjadrenia a aktivity, ktoré smerujú napr. k zlepšeniu situácie opustených detí, ktoré čakajú v detských domovoch, či Vaša podpora materským a rodinným centrám.

       Som však veľmi smutná, že zatiaľ, okrem otázky na ministra Uhliarika o pneumokokoch, volíte (a nielen Vy, ale aj všetci ostatní politici, česť výnimkám) „pštrosiu“ politiku, keď ide o zdravie všetkých detičiek v otázke očkovania.

 

       S pozdravom

Ing. Kristína Lipovská

 

P.S.: Najnovšie správy hovoria, že Japonsko zastavilo používanie vakcín po úmrtiach štyroch detí (https://www.sme.sk/c/5795802/japonsko-zastavilo-pouzivanie-vakcin-po-umrtiach-styroch-deti.html). (Ide o konkrétne o dve vakcíny, obe registrované aj na Slovensku: Act-HiB od firmy Sanofi Pasteur a v súčasnosti na Slovensku silne pretriasaný Prevenar od firmy Pfizer - pozn.red.)

 

Diskusia: Otvorený list predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (2.)

Netrapte ju uz konecne...

NEDlouholudsky | 17.11.2011

Co chceste od nej!........chudatka, ved na to mozno nepochopila doteraz!

SOCIOLOGIA , HUMANITARNA POMOC bombardovanie, očkovanie, a dovolenky lekarom a statnym zastupcom ....

stano | 15.03.2011

ak sa niekdo nazyva sociologom , a koná ako koná.... tak mal(a) na skole asi velmi zle znamky ... !

a asi si po rozum a navod na "ZIVOT" chodila bravat do zahranicia, najlepsie navody davali asi v USa ...

Čo sa zistilo v Austrálii

informatik | 14.03.2011

Pri zisťovaní obsahu ortuti v 8 vakcínach u jednej z nich zistili obsah 10 ppb (t.j. 10 nanogramov alebo 10x10-9 g ortuti). Autori sami uvádzajú, že je to pod hocakým bezpečnostným limitom a nepredstavuje to žiadne riziko. Hovoria iba o nekonzistencii uvádzaných údajov o tejto vakcíne.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20391108
Čo si však počne bežný človek s informáciou, že vakcína obsahuje 0,000 000 010 g ortuti? Zrejme to nestojí ani za reč, ani za uvedenie v príbaláku. Uznávam, údaj :“vo vakcíne je ortuť“ znie veľmi pôsobivo. No ortuť je všade okolo nás.
https://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=1616
Ide naozaj o týchto 10 nanogramov (2500-krát menej, než sa predtým bežne používalo vo vakcínach), ktoré sa ani nedajú zisť bežnými metódami? Alebo o obviňovanie za každú cenu?

Re:Čo sa zistilo v Austrálii

Ing. Marián FILLO | 16.03.2011

Zásadný problém je v tom, že výrobca nehovorí pravdu a tým pádom je vyslovene nedôveryhodný.

Ostatne, testy bezpečnosti Infanrixu Hexa, kde odborníci sledovali nežiaduce účinky u zaočkovaných detí len TRI DNI (!!!!!!!) po očkovaní, a aj to z 99 nežiaducich účinkov zamietli 96 ako nesúvisiace s očkovaním, hovoria o kvalite testovania vakcín u GlaxoSmithKline - dvorného dodávateľa vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku.

Re:

heno | 13.03.2011

No vidno kto dal do vrecka SUKLU! Nas znamy ma firmu a podal ziadost o registraciu nie farmaceutickeho vyrobku a uz caka mesiac na odpoved, a to slubovali odpoved do 2 tyzdnov. Do prdele a to ho preveruju dobre ze nie kolko ma chlpov na nohe. Fiha a ani som nevedel, ze zazracny zabijak PREVENAR presiel za 1 DEN! Rizujete ale dobre k.... spinave!

hlasenia na SUKL

zuzana | 12.03.2011

SUKL neakceptuje niektore hlasenia o NUL, pretoze vopred stanovilo svoje odpovede. Napr. na svojej stranke odradza od hlasenia diabetes mellitus v suvislosti s ockovanim, podobne dava na svoju stranku vystrazne oznamenia pre pediatrov, aby sa nahodou neopovazili davat do suvisloti autizmus a ockovanie. Tak si to vopred zadefinovali a ziadna suvislost sa teda nikdy na slovensku nezisti. vsetky taketo hlasenia su vopred znegovane.! Ak sa nahodou suvislost zisti a nejaky skandal presiakne na povrch, bude to mimo slovenska. tu su posluhovaci pharma firiem prilis oddani... ale to uz bude pre vsetky obete ockovania neskoro!!! ako vyzera presetrovanie pod hlavickou SUKL v praxi? anonymne, nekompetentne, bez odbornej znalosti a priamo od stola - vsetko na zaklade vlastnych pravidiel. hlasenie NUL na SK je jedna velka fraska!

pre Mazag-a

Karol | 08.03.2011

na odpoved zo slovenskeho SUKL nemusia cakat, lebo to vase zistovanie stoji aj tak za dve veci.
Nezaujima vas, ci sa thiomersal nachadza vo vakcinach alebo nie. Vid nedavny clanok na tejto stranke.
Dovolite schvalovanie vakcin, pricom beriete vacsi ohlad na obchodne tajomstvo ako na bezpecnost malych deti.
Schvalujete vakciny, ktore neboli riadne vytestovane.
Hanba vam vsetkym v SUKL.
Zelam vam, aby deti vo vasich rodinach presli vsetkym tym peklom, ktorym si presli cudzie deti poskodene vakcinami.

Re:pre Mazag-a

Mazag | 08.03.2011

Pán Karol, ak sme Vám v niečom nevyhoveli, alebo máte konkrétne výhrady, rád sa s Vami stretnem alebo odkomunikujem detailne. Ak nás len nemáte radi, mrzí ma to, ale pracovníci SUKL musia vykonávať svoju činnosť, aby sme mali účinné a kvalitné lieky. Samozrejme, sme len ľudia a nemôžem za všetkých ľudí ručiť spôsob ich vyjadrovania (viĎ vyjadrenie k testtovaniu výskytu tiomerzalu vo vakcínach. Môžem Vám však dokumentovať, že kontrolujeme aké pomocné láky sa vo vakcínach nachádzajú, vrátane tiomerzalu a či máme o tom výsledok nezávislého laboratória liekovej agentúry v EU. Duplicity v laboratórnych testoch sú podľa mňa naozaj zbytočné a spoločné postupy medzi SUKLami v krajinách EU sú dostatočnou garanciou, že neschvaľujeme to, čo nám výrobcapredloží. NEDOVOLÍME SCHALOVANIE VAKCÍN BEZ PREUKÁZANIA ÚCINNOSTI (ak máte záujem, redložím hodnotenia nezávislých odborníkov). S pozdraom Jan Mazag

Re:Re:pre Mazag-a

Karol | 08.03.2011

p.Mazag mam pre Vas zopar otazok.
My tu pozadujeme verejne otazky a verejne odpovede. Rodicia si vypoculi dost nazorov od lekarov medzi styrmi ocami, zial ti lekari maju strach to povedat verejne.
Otazky:
- vie vobec niekto na Slovensku uplne zlozenie vsetkych povinnych vakcin ?
Ak ano, boli s tymto obsahom oboznamene vsetky osoby dotknutej oblasti mediciny ?
- vobec Vam nevadi, ze ste povolili vakcinu proti prasacej chripke napriek tomu, ze jej studia trvala kratko ?
- mnohi lekari kritizuju vo vseobecnosti nedostatocne studie vakcin (vyjadrite sa mi prosim ku vsetkym bodom):
a) pocet pacientov je nizky
b) dlzka studie je cca niekolko dni az tyzdnov (samotne pozorovanie po ockovani)
c) neexistuje vobec ziadna dvojita placebom kryta studia (nepiste mi prosim dristy o moralnych zasadach)
- aky je bezpecny denny limit hlinika (cisteho) prijateho injekcne na kg vahy podla americkej asociacie pediatrov ?
- dokaze vyrobca vakcin garantovat mnozstvo jednotlivych zloziek vakcin (napr. 2-fenoxyetanol, formaldehyd) ?
Ak nie, co s tym robite vy ? Ake kroky podnikate na kontrolu vakcin ?
- existuje v niektorej z dnesnych povinnych vakcin 2-fenoxyetanol ?
- u hexavakciny bolo zamietnutych 97% vedlajsich ucinkov ako suvisiacich s vakcinou. Podla vas je to akoze v poriadku ?
- viacej ako vysledky nezavisleho laboratoria ma zaujimaju nezavisle studie vakcin. Hned mi sem hodte linky na nezavisle studie.
Pod pojmom nezavisle studie chapem studie neplatene vyrobcom a u vsetkych zucastnenych osob nesmie byt konflikt zaujmov.
Studie musia byt samozrejme zdvojene s placebom, lebo inak to nemozeme volat studiou (aj ked skorumpovani lekari to volaju studiami).
Tym aj preukazete ucinnost vakcin.
- zverejnite prosim studiu, ktora potvrdzuje opodstatnenost hlinika vo vakcinach. Porovnanie dvoch skupin

Pocas mojho viac ako rocneho studia som mal viacej otazok, ale toto mi prislo na um za niekolko minut.
Avsak urcite sa tu objavia aj dalsie otazky.
Je smutne, ze rodicia sa musia venovat tejto problematike, pretoze tento stat nie je schopny zabezpecit odbornost a hlavne nestrannost.
Vy ste iba odrazovy mostik, ale to co je za celou touto masineriou je na zaplakanie.
Vopred dakujem za odpovede.

Re:Re:Re:pre Mazag-a

Mazag | 08.03.2011

Tak skusim odpovedat :
a. uplne zlozenie vakcin na povinne ockovanie ale aj iných vakcín je uvedené v SPC o lieku cast 4 a cast 6.1
b. zlozenie liekov vratane vakcín je verejne dostupne pre odbornu aj laicku verejnost
c. kakcina proti prasacej chripke - podla vas studia trvala kratko, podla iných trvala dlho. Co to znamena kratko - den, mesiac rok, 10 rokov, 100 kov? Nakolkych pacientoch by mala byt testovana na 2, 10, 50, 500 milionov - vsetkych obcanoch EU?
V zasade - vakciny proti prasacej chripke sú registrovane na zaklade Moch-up principu. Zjednodusene - výroba, zloženie pomocných látok a kvalita pomocných látok je dlhodobo (niekoľko desaťročí) známa, po vyhlásení kmena vírusu WHO, ktorý je identifikovaný ako zdroj možnej pandémie - v prípade prasacej chripke to bol H5N1- sa nasadí do už preskúšanej vakcín(akokeby do auta sa dal nový motor) a vyskúša sa účinnosť a nežiaduce účinky metódou ELISA a iných na imunogenicitu. Určite viete detailnejšie, to bol z mojej stran pokus o zjednodušené vysvetlenie. V zásade minimálny počet pacientov je okolo 3000 pre vakcíny, okolo 10 000 a viac pre antihypertenzíva, niekoľko stovák pre onkologické lieky a podobne. Nechcem tvrdiť, že riziko tu nieje, avšak jasne prevažuje nad účinnosťou. K fenoxymetanolu, frmaldehydu, tiomerzalu a podobných látok v zásade: existuje jasné stanovisko Európskej liekovej agentúry k obsahu týchto pomocných látok, pričom v zásade dnešné vakcíny obsahujú pomocné látky, ktoré nie sú podľa doterajších skúseností podstatou možných problémov. Môžem Vás informovať o stanovisku Európskej liekovej agentúry o obsahu hliníka ako adsorbenciavo vakcínach - zajtra počas pracovnej doby - pošlite mi Vašu mailovú adresu na Mazag@sukl.sk
Prečo nechceete akceptovať, že je veľký počet detí a občanov, ktorým vakcíny pomohli? Netvrdím, že nemajú riziká a zrejme zákonom nútiť občanov k povinnému očkovaniu nie je celkom bežné v iných krajinách, to však je diskusia iná. Zatiaľ toľko - tiež z fleku a bez veľkých príprav. S pozdravom Jan Mazag

1 | 2 | 3 | 4 >>

Pridať nový príspevok