Otázky nie celkom dostatočne zorientovanej mamičky o očkovaní a príslušných chorobách + odpovede na ne

02.10.2017 20:15

Ing. Marián FILLO

 

    Počas vrcholiacej tohtoročnej vyfabrikovanej osýpkovej mediálnej hystérie mi 27.III.2017 v e-mailovej schránke pristál nasledujúci e-mail (mierne upravený pre lepšiu čitateľnosť + doplnené mäkčene, vokáne, dĺžne apod.):

 

    Dobrý deň.

    Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor, či očkovať, či neočkovať, či očkovať aspoň proti niečomu alebo vôbec, ak tak kedy. Tých informácií, článkov a všetkého je strašne veľa a som z toho zmätená.

    Som v takej situácii, že moja dcéra má 3 mesiace a 2 týždne. Pred týždňom ju chceli očkovať. Povedala som, že to chcem ešte odložiť, preštudovať si okolo toho fakty.

    O očkovaní čítam približne 2 mesiace, ale stále si nie som ničím istá. Predsa sa mi zdajú tie choroby nebezpečné. Napr. záškrt, pneumokoky, hemofily, neskôr tetanus. Týchto sa asi obávam najviac.

    Najhoršie je, že sa už s dcérou bojím chodiť aj von. K nám nikoho nepúšťam, aby ju niečím nenakazili. Ale nemôžem ju donekonečna izolovať. Ako ju môžem chrániť pred tými chorobami inak než očkovaním?

    V rodine sme mali úmrtie na zápal mozgových blán. Podrobnosti neviem, lebo rodičia už nežijú, ale zomrel mi brat. Bolo to pred nejakými 50 rokmi.

    Keby som ju dala zaočkovať, čítala som o homeopatických prípravkoch, ktoré sa dávajú potom, aby sa dieťaťu nič nestalo po očkovaní. Sú tieto prípravky podľa Vás účinné, či je to len biznis z opačnej strany, ako na nás zarobiť, keď už nechceme užívať komerčné lieky? A dajú sa tie prípravky použiť aj v prípade použitia kombinovaných vakcín, ako je hexavakcína?

    Doktorke som naznačila, že by som chcela očkovať čo najneskôr, aj po 2. narodeninách, ale to ona nie je ochotná. 2.V.2017 máme ďalšiu poradňu a opäť sa ma budú pýtať, ako som sa rozhodla. Najradšej by som to svinstvo do nej nedala vstreknúť nikdy, ale bojím sa, že sa nakazí a bude to mať komplikácie.

    Pýtala som sa známych na reakcie po očkovaní a všetci to zvládli dobre. Veľa detí ani teploty nemalo. Všetci mi vravia, aby som toho toľko nečítala a dala ju zaočkovať. Ale ja viem, že to, že ich deťom sa nič nestalo, nie je zárukou, že sa nemôže stať niečo tomu môjmu.

    A ešte som sa chcela spýtať na Vašu skúsenosť s očkovaním, ak máte deti. Či ste ich dávali, ak tak ktoré vakcíny. Ak ste ich nedávali, ako ste ich chránili v tom najzraniteľnejšom veku? 

    Ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom XYZ

 

    O štyri dni som tejto mamičke odpovedal:

 

    Rozhodnutie o očkovaní je Vašou voľbou, lebo to je Vaše dieťa, ktoré Vy (a nikto iný - snáď s výnimkou Pána Boha a strážneho anjela samotného dieťaťa) poznáte najlepšie, a teda nemôžem rozhodnúť za Vás, pretože nech sa rozhodnete akokoľvek, následky ponesiete v prvom rade Vy (a Vaše dieťa a Váš manžel/druh, prípadne širšia rodina), rozhodne ale nie ja a už vôbec nie Váš detský lekár.

    Ja Vás môžem len informovať a podľa mnou (a dúfam, že nielen mnou) poskytnutých informácií sa potom môžete rozhodnúť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

    K Vašim otázkam:

    1. záškrt je de facto chorobou chudobných krajín s biednymi životnými podmienkami. Na Slovensku ho neevidujeme od roku 1980 (tzn. už 37. rok NULA prípadov). Riziko nákazy je extrémne blízke nule. Viac k záškrtu tu:
https://www.slobodaVockovani.sk/news/co-mozno-neviete-o-ockovani-29-a-30-cast-vitalita-2-2014-a-3-2014/

    2. ľudí aktuálne nakazených pneumokokmi alebo hemofilmi sú rádovo percentá až desiatky percent z celkového obyvateľstva, napriek tomu, ale drvivej väčšine ľudí nijakú vážnejšiu chorobu neprivodia, a to dokonca spravidla ani malým pármesačným deťom, ak sú dojčené, pretože takmer všetky matky si nimi prešli skôr než otehotneli, a teda môžu najprv skrz placentu a po pôrode dojčením chrániť bábätko ideálne aspoň do 2 rokov, čo je vek, od ktorého už spravidla tieto baktérie deti hravo zvládajú aj bez pasívnej ochrany od matky. Viac k pneumokokom tu:
https://www.slobodavockovani.sk/clanky/temy/pneumokoky

    3. tetanus je niečo, čím je extrémne ťažké sa nakaziť, hoci určité veľmi veľmi malé riziko tu je. Ale toto riziko je u detí prakticky nulové. Za ostatných 15 rokov evidujeme na Slovensku 5 prípadov tetanu, z čoho všetkých 5 boli dôchodcovia. Viac k tetanu tu:
https://www.slobodavockovani.sk/clanky/temy/tetanus

    4. zápal mozgových blán môže byť spôsobený mnohými rôznymi pôvodcami (baktériami či vírusmi) a keď neviete nič bližšie, nie je vôbec jasné, či ten smrteľný zápal mozgových blán bol spôsobený niečím, proti čomu sa dnes dá očkovať.

ilustračný obrázok: homeopatiká    5. NEEXISTUJÚ homeopatické prípravky, ktoré by ZARUČILI, že sa dieťaťu po očkovaní NIČ NESTANE. Existujú len homeopatické prípravky, ktoré znižujú riziko prípadných komplikácií očkovania, ale nikdy nie na nulu, tzn. aj napriek homeopatickej podpore môže dieťa utrpieť ťažké nežiaduce účinky, neraz s trvalými následkami, či dokonca smrteľné. Akurát s nižšou pravdepodobnosťou, ak boli tie homeopatické prípravky predpísané správne na mieru daného dieťaťa. To sa ale častokrát nedeje, pretože bežne sa proti nežiaducim účinkom očkovania dávajú homeopatiká Thuya a Silicea, ktoré však boli pôvodne určené proti nežiaducim účinkom úplne prvého (a dnes už nevykonávaného) očkovania proti pravým kiahňam. Toto očkovanie však malo úplne iný charakter než dnešné vakcíny, ktoré sa vyrábajú úplne inak a majú úplne iné zloženie, zároveň sa tiež iným spôsobom podávajú.

    6. naproti tomu ale jestvuje tzv. homeopatická profylaxia rôznych prenosných chorôb, ktorá je de facto konkurenciou voči očkovaniu. Viac k tomu tu:
https://www.slobodavockovani.sk/news/ockovacia-ruleta-skusenosti-rizika-a-alternativy-48-homeopatia/

    7. osobné skúsenosti s homeopatikami nemám takmer žiadne, ale z počutia viem, že sú značne účinné, nie však na 100% (viď vyššie bod 5).

    8. áno, aj homeopatia sa častokrát môže zvrhnúť na podlý biznis, ale nie je to tak vždy (treba si vybrať dobrého klasického homeopata, napr. https://KlasickaHomeopatia.sk) a navyše homeopatiká nie sú ani zďaleka tak škodlivé, ako sú chemické lieky, takže reálne homeopatikami riskujete menej.

    9. áno, aj proti nežiaducim účinkom konkrétne hexavakcíny existuje špeciálne homeopatikum. Na Slovensku ho ale pravdepodobne len tak ľahko nezoženiete. Dostať ho však v Rakúsku:
https://www.remedia.at/sechsfach-impfstoff-1/a304528

    10. nie je vôbec podstatné, čo je či nie je ochotná detská lekárka (ne)urobiť, podstatné je, čo chcete Vy. Vy ste zákazník (klient), a teda aj pán, takže platí Vaše konečné slovo, nie lekárkino. Treba poznať svoje práva a postavenie, a potom sa aj náležite tomu správať vo vzťahu k lekárke.

    11. komplikácie môžu nastať ako po očkovaní, tak i pri chorobe. Očkovanie však nie je vôbec schopné zabrániť nákaze a chorobe môže zabrániť len v podstatne menej než 100% prípadov. Máte v zásade na výber:
    a) budete si trhať vlasy kvôli komplikáciám očkovania proti chorobe, ktorú Vaše dieťa vôbec nemuselo dostať,
    b) budete si trhať vlasy kvôli komplikáciám choroby, proti ktorej pôvodcovi mohlo byť Vaše dieťa očkované, toto očkovanie by však týmto komplikáciám tejto choroby u konkrétne Vášho dieťaťa nemuselo vôbec zabrániť.

    Treba sa preto informovať podrobne ako o očkovaní (vakcínach), tak aj o príslušných chorobách, zistiť maximum údajov, čo je vo Vašich silách, porovnať si jedno riziko s druhým rizikom a vybrať si to menšie riziko. Napriek výberu menšieho rizika sa však môže stať, že zrovna Vaše dieťa patrí do tej menšiny, u ktorej je to opačne. No a tam niet inej rady než prestať (resp. ani nezačať) plakať nad rozliatym mliekom a uvedomiť si, že ste urobila maximum pre správne rozhodnutie, ale človek nikdy nie je schopný obsiahnuť svojím poznaním úplne všetky podstatné okolnosti a občas platí, že "náhoda je blbec" a nedá sa nič robiť. Veľkú väčšinu chorôb, proti ktorým sa očkuje (ak nie všetky), však možno úspešne liečiť (ak sa s liečbou začne včas) a na druhú stranu: vždy môžete očkovať neskôr (alebo vôbec), nikdy však nemôžete očkovanie vrátiť späť. Epidemiologická situácia na Slovensku nie je nijak dramatická, preto máte ten luxus, že si môžete dopriať dostatok času na poctivé informované, vedomé a slobodné rozhodnutie.

    12. mnoho komplikácií očkovania nastáva až so značným odstupom (týždne, mesiace, občas dokonca roky) od očkovania, a preto si mnoho rodičov nespája očkovanie s týmito chorobami. Lepšie by bolo spýtať sa, koľko detí z Vášho okolia má rôzne alergie, autoimunitné choroby, rakovinu či neurologické choroby (všetky menované môžu úzko súvisieť s očkovaním), a to by ste dostala úplne iný obrázok situácie vo Vašom okolí.

    13. naše tri deti sme prestali dávať očkovať v roku 2008. Odvtedy už žiadne očkovania nemajú. Z toho vyplýva, že naša najmenšia dcéra (dnes 7-ročná) nie je očkovaná proti ničomu a očividne jej to vôbec nechýba. U starších dvoch detí bol stav taký, že čím viac očkovaní, tým viac choré dieťa. Ono ani niet divu, viď napr. túto štúdiu:
https://www.slobodavockovani.sk/news/ockovani-proti-chripce-vede-k-5-5-nasobnemu-zvyseni-vyskytu-infekci-dychacich-cest/

    Očkovanie síce môže znížiť riziko jednej konkrétnej choroby, ale veľmi často celkovo oslabí imunitu voči mnohým iným pôvodcom chorôb, a tak sú v priemere neočkované deti oveľa zdravšie než tie očkované.

    14. prevenciu chorôb u našich detí sme riešili prírodnými prípravkami (vitamíny, stopové prvky, bylinky a pod.), nadštandardne zdravou stravou (aj keď k dokonalosti má ešte pomerne ďaleko) a tiež dbaním na telesný pohyb na čerstvom vzduchu.

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.