Opýtali sme sa: Aký máte názor na povinné očkovanie v našich krajinách?

05.03.2012 16:01

 regionálny týždenník MY  - 27.II.2012 - MUDr. Ludmila Eleková a Ing. Marián Fillo

 

Otázka:

       Žijeme v krajine, v ktorej platí zákon o povinnom očkovaní. Jeho prípadné odmietnutie je sankciované pokutou. Neexistuje inštitúcia na odškodnenie poškodených očkovaním.

       Aký máte názor na povinné očkovanie v našich krajinách?

 

Odpoveď č. 1:

       Povinné očkování vyšlo z historické situace, která se lišila od současné. Idea povinného očkování vznikla v době, kdy byla výrazně omezenější lidská a občanská práva, vychází ze zjednodušeného vnímání imunity a principů šíření nemoci. Myšlenka stádní imunity, kdy nemoc vymizí díky imunizaci naprosté většiny populace, platí pouze na přirozené infekce. Celý koncept plošného očkování, dokonce povinného, aby byla zajištěna dostatečná proočkovanost, se ukazuje být nefunkčním. Propukají epidemie ve vysoce proočkovaných populacích, propukají epidemie příušnic, zarděnek a spalniček u očkovaných věkových kohort adolescentů a mladých dospělých, což přímo ukazuje na nesmyslnost tohoto očkování. Logickým řešením není přeočkování před pubertou, ale zrušení tohoto očkování a navrácení dětských nemocí dětem.

       Povinnost očkování také nerespektuje individuální zranitelnost některých jedinců. Stejná dávka pro všechny, všichni se očkují ve stejném věku. Kontraindikace se nejčastěji stanoví až po očkování, kdy se projeví nějaké jeho negativní důsledky, což pro některé děti může být pozdě. Kontraindikace jsou vymezeny příliš úzce, jejich pojetí odráží skutečnost, že se po dlouhá desetiletí očkuje bez skutečného porozumění imunitnímu systému kojenců a malých dětí, vývoje jejich nervového systému, mechanismu účinků vakcín, bez znalosti mechanismu účinku adjuvans, přídatných látek. Ukazuje se, že pěstování virů na živočišných buňkách s sebou nese riziko kontaminace jinými viry, které prakticky nelze zabránit. Ukazuje se, že očkované děti jsou výrazně nemocnější než neočkované. V poslední době vycházejí najevo poznatky z výzkumu na zvířatech, které ukazují negativní dopad současných dětských očkovacích schémat na vývoj jejich mláďat.

       Naši předkové souhlasili s omezením svých práv a delegovali právo rozhodovat o zdraví svém a svých dětí na stát. Důvěřovali státu a lékařům, že je ochrání. Vyměnili svoji svobodu za příslib lepšího zdraví pro své děti a vyšší šanci na přežití. Ukazuje se, že druhá strana svou část dohody nesplnila. Očkované děti nejsou zdravější, naopak, dokonce v kojeneckém věku umírají častěji než neočkované, ukazuje se, že ani lékaři často nevědí, co vakcíny obsahují a co v organismu skutečně dělají. Vychází najevo, že očkování nezajistí pravou imunitu, někdy dokonce posune vnímavost k nemoci na rizikovější věk (příušnice). Možná nastal čas tuto dohodu občanů se státem změnit podle současných vědeckých poznatků a stavu občanských a lidských práv.

 

MUDr. Ludmila Eleková

 

Odpoveď č. 2:

       Plošné povinné očkovanie je určené podľa veku a nezohľadňuje nijaké ďalšie kritériá, od ktorých závisí bezpečnosť a účinnosť očkovania. Je to ako pásová výroba - do vyrábaného auta sa doplní v určitý čas určitá súčiastka. Lenže ľudia nie sú autá - nie sú rovnakí. Majú rôzne dedičné vlohy: niekto lepšie zvláda toxickú záťaž, iný horšie. Niekto má od narodenia oslabenú imunitu, čo sa pár týždňov po narodení nemusí prejaviť, a môže na následky očkovania aj zomrieť. V USA či Nemecku sú hlásené stovky očkovaním spôsobených úmrtí. To, že u nás nie sú hlásené žiadne, je len dôkazom katastrofálne nízkej hlásenosti nežiaducich účinkov očkovania na Slovensku.

       Povinné očkovanie nezohľadňuje životné podmienky, (ne)dojčenie, (ne)cestovanie do rizikových krajín, (ne)stýkanie sa s rizikovými občanmi a ďalšie faktory, ovplyvňujúce bezpečnosť, účinnosť či potrebnosť očkovania. Keby sa u nás neočkovalo hlava-nehlava, ale starostlivo sa zvážila (ne)potreba každého očkovania pre každé dieťa individuálne, neignorovali sa kontraindikácie očkovania, neočkovali sa zjavne choré deti, neočkovalo sa proti chorobám, ktoré prakticky nemožno dostať, zohľadňovala sa váha dieťaťa (kľúčový toxikologický parameter), mohlo by byť nežiaducich účinkov očkovania oveľa menej.

       Kvôli povinnému očkovaniu drvivá väčšina slovenských detských lekárov očkovanie nijak zvlášť neštuduje, lebo však "je to povinné, tak nie je čo riešiť". Na lekárskej fakulte sa očkovaniu venujú niekoľko málo hodín a celoživotné vzdelávanie lekárov je ovplyvnené výrobcami vakcín, čoho dôkazom sú neprehliadnuteľné reklamy na prakticky všetkých vakcinologických podujatiach. Len veľmi málo detských lekárov sa vzdeláva v oblasti očkovania samostatne a ešte menej ich číta odborné články o vážnych nežiaducich účinkoch očkovania, ktorých sú v anglicky písanej odbornej literatúre tisíce.

       Z očkovania sa stal nechutný biznis. Napr. sa propaguje očkovanie proti HPV - vírusu, podieľajúcemu sa na vzniku rakoviny krčka maternice. Vakcinológovia však nepovedia, že najlepšou prevenciou nákazy HPV nie je očkovanie, ktoré chráni iba proti 2 z 18 nebezpečných typov HPV, ale partnerská vernosť, ideálne keď si manželia navzájom sú prvými sexuálnymi partnermi. Výrobcovia vakcín vynakladajú veľké prostriedky na lobbing, aby politici schválili nové a nové povinné očkovania, ktoré pre výrobcov predstavujú vysoký a stabilný obrat. Urobili to pred zavedením povinného očkovania proti pneumokokom a teraz hrozí povinné očkovanie proti HPV.

 

Ing. Marián Fillo

 


Napísanie a zverejnenie tohto článku zabralo (spolu)autorovi približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Opýtali sme sa: Aký máte názor na povinné očkovanie v našich krajinách?

názor na povinné očkovanie v našich krajinách

Miroslava | 08.03.2012


Naši politici, sa odvažujú nazývať Slovensko demokratickou krajinou, keď má uzákonenú povinnosť očkovania.
Je to forma otroctva, nacistických metód.
Rodič, aby ochránil svoje deti pred nebezbečím, ktoré vakcíny predstavujú, musí zaplatiť pokutu 331 eur.
Naši lekári potichu súhlasia s tým, že cena, ktorú platíme za imunitu/?/proti prenosným infekčným chorobám je v poriadku.
Je v poriadku, že dieťa po očkovaní zostane autistické, doživotne odkázané na inzulín, trpí alergiami, alebo zomrie.
Odbavia to vetou: nesúvisí s očkovaním.
Myslím, že sa nás nájde viac,ktorí s tým nesúhlasíme - petícia za slobodnú voľbu v očkovaní.
Ako hovorí pani doktorka Eleková - nastal čas. Keď to bude potrebné
aj vyjsť do ulíc, tak ako v nežnej revolúcii 1989, ako v proteste Gorila.
Uvidíme ako dopadnú voľby, úspech SaS, by mohol byť výhodou.

Re:názor na povinné očkovanie v našich krajinách

znudený | 10.03.2012

S doktormi a policajtami sa zásadne nerozprávame. Podovodov typu Gorila a očkovanie je oveľa viac. Pár rokov možno budú nepokoje a potom to dopadne ako v 1968.

Re:názor na povinné očkovanie v našich krajinách

Ing. Marián FILLO | 11.03.2012

Nuž, výsledky SaS by som si nedovolil nazvať úspechom.
Uvidíme, kto z SaS nakoniec bude v parlamente.

Pridať nový príspevok