Oneskorenie očkovacej látky proti ebole? GSK teraz tvrdí, že nebude dostupná pred rokom 2016

31.10.2014 11:53

Natural News30.X.2014J. D. Heyes

 

       Pôvodný článok Ebola vaccine setback? GSK now says it won't be ready until 2016
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok: ruka s vakcínou       Ľudia po celom svete, ktorí dúfajú, že očkovacia látka proti ebole bude čoskoro dostupná, si budú musieť počkať ešte nejaký ten rok. Nové správy totiž naznačujú, že farmaceutický moloch GlaxoSmithKline (GSK), ktorý pracuje na vývoji práve takej očkovacej látky (vakcíny), ju nebude mať pripravenú skôr než v roku 2016.

       Riaditeľ výskumu očkovacích látok v GSK — Dr. Ripley Ballou — povedal, že úplné údaje o účinnosti a bezpečnosti tejto novej vakcíny nemusia byť dostupné skôr než v roku 2015. To je príliš neskoro na to, aby sa mohla táto vakcína použiť na zvládnutie súčasnej epidémie eboly, ktorá pustoší Libériu, Sierra Leone a Guineu — tri krajiny Západnej Afriky.

       Ako ďalej píše stránka Bidness Etc:

„Načasovanie vývoja a predaja účinnej očkovacej látky alebo lieku proti ebole je v túto chvíľu kľúčové. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO = World Health Organization) odhadla, že táto epidémie zasiahla doposiaľ vyše 9.000 ľudí, z ktorých okolo 4.500 zomrelo. WHO tiež očakáva, že počet nových prípadov za týždeň onedlho dosiahne 10.000.“

 

Skúšky potrvajú 12 mesiacov, nie 12 rokov

       Prof. Peter Piot, riaditeľ Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny (London School of Hygiene and Tropical Medicine) a výskumník, ktorý v roku 1976 ebolu objavil, vyjadril obavy, že súčasná epidémia potrvá aj v roku 2015. CDC tiež na základe súčasnej miery nákazlivosti predpovedal, že vírus eboly môže nakoniec nakaziť vyše 1,4 milióna ľudí.

       GSK medzitým pokračuje vo vývoji a plánuje skrátiť skúšky vakcíny na len 12 mesiacov. Skúšky, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo výskumných laboratóriách GSK blízko Bruselu, typicky trvajú vyše 10 rokov.

       GSK však svoju pokusnú vakcínu podal už viacerým dobrovoľníkom, pracujúcim v Afrike, ako aj v USA a Veľkej Británii. V USA spolupracuje GSK s NIH (National Institutes of Health = Federálne výskumné ústavy zdravia) a práve vyrába 10.000 dávok vakcíny. Ich použitie však bude podmienené úspechom prebiehajúcich klinických skúšok.

       V marci tento farmaceutický moloch viedol s WHO rozhovory o urýchlenom vývoji očkovacej látky, vyvolané správami o novej epidémii eboly. Ako WHO, tak GSK však v tom čase súhlasili, že urýchlený vývoj nie je potrebný, pretože očakávali, že epidémia potrvá len pár mesiacov, v čom sa — ako sa nakoniec ukázalo — mýlili.

       Ballou vyjadril určité rozčarovanie z predchádzajúceho rozhodnutia, keď povedal, že v tom čase malo dôjsť k dohode na rýchlejšom konaní. Povedal tiež, že nejaký čas zaberie aj preskúmanie a analýza zozbieraných údajov, aby sa z nich dalo stanoviť primerané dávkovanie vakcíny a či vôbec bude účinná. Bidness Etc k tomu dodáva:

„Podľa BBC News Dr. Ballou povedal, že výroba očkovacej látky, ktorá bude vhodná na všeobecné použitie, začne až v roku 2016. To je dôvodom, pre ktorý vakcínu od GSK nemožno považovať za prvoradé opatrenie proti súčasnej epidémii, aj keď prebiehajúce skúšky budú v budúcnosti zužitkované.“

       Úradníci z WHO však napriek tomu 21.X.2014 povedali, že pokusná vakcína proti ebole sa môže v Západnej Afrike začať používať od januára 2015.

 

Nemôže okamžite pomôcť zvládnuť zhoršujúcu sa epidémiu

       „Vakcína bude nasadená vo forme skúšok,“ povedala pre NBC News Dr. Marie Paule Kieny, námestníčka riaditeľa WHO pre zdravotnícke systémy a inovácie.

       Na tlačovej konferencii, kde informovala novinárov, Dr. Kieny povedala, že januárové skúšky budú pokračovaním tých, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Európe, a dodala:

„Hovorím o desiatkach tisíc dávok, nie o miliónoch.“

       Predstavitelia WHO tvrdia, že sa ebolou týždenne nakazí okolo 1.000 ľudí. WHO predtým varovala, že toto číslo môže narásť na 5.000 až 10.000. NBC News dodávajú:

„WHO varovala, že pokusné vakcíny nemôžu okamžite pomôcť zvládnuť túto zhoršujúcu sa epidémiu, ale môžu byť použité na ochranu zdravotníkov, potrebných na zvládnutie epidémie.“

 

Zdroje: