Ohliadnutie za rokom 2014 v oblasti (ne)očkovania

01.01.2015 23:56

Ing. Marián Fillo

 

       Rok sa s rokom zišiel a nadišiel čas na ohliadnutie sa za práve uplynulým rokom.

       Na prelome rokov vysvitol ďalší vedecký podvod, presnejšie: falšovanie vedeckej štúdie okolo očkovania. Nie je to zďaleka prvýkrát. Len rok a pol predtým vyšiel na svetlo Božie podvod pri testoch účinnosti očkovacej látky proti príušniciam (mumpsu) od firmy Merck (tiež vystupujúcej pod značkou MSD = Merck Sharp & Dohme) a neskôr v roku 2014 bol zase odhalený podvod pri testovaní bezpečnosti MMR vakcíny (proti osýpkam, príušniciam a ružienke), kde americká obdoba nášho Úradu verejného zdravotníctva vedome zatajila 12 rokov staré zistenie, že MMR vakcína skutočne spôsobuje autizmus. Oznamovacie prostriedky hlavného prúdu (mainstreamové médiá) však o tom boli úplne ticho, pretože majú mimoriadne veľa masla na hlave, keď svorne takmer všetky (ak nie úplne všetky) vo veľkom papagájovali lži, ako napr. že Dr. Andrew J. Wakefield si autizmus z MMR vakcíny len vymyslel, aby z toho vytrieskal prachy. Na Slovensku tiež prebleskla správa o inej americkej vedkyni, ktorej výskumy nezávisle od Dr. Wakefielda poukazujú na súvislosť (nielen) MMR vakcíny s autizmom.

       Aby sme lživému ohováraniu Dr. Wakefielda v slovenskom mediálnom hnoji urobili koniec, Dr. Wakefield súhlasil s prekladom jeho knihy Callous Disregard (Bezcitná bezohľadnosť) do slovenčiny a s bezplatným zverejnením slovenského prekladu na www.slobodaVockovani.sk. Do tejto chvíle bol preložený úvod a 7 kapitol z celkových 13. S Dr. Wakefieldom sme sa tiež vyše hodinu a pol rozprávali večer 17.XII.2014 na Slobodnom vysielači, samozrejme po anglicky, keďže on po slovensky ani po  česky nevie. Pre tých, čo po anglicky dostatočne nerozumejú, som zverejnil slovenský preklad tohto rozhovoru s Dr. Wakefieldom. Dohodli sme sa tiež na pokračovaní rozhovoru vo štvrtok 26.II.2015.

       Do nového roka sa posunula epidémia príušníc vo východoslovenských okresoch Michalovce, Sobrance a Humenné. Ako to už pri epidémiách mumpsu v posledných rokoch býva, drvivá väčšina chorých sú ľudia očkovaní. Epidémia príušníc sa potom posunula do okresu Kežmarok a celkovo sa utešene rozrástla do štvorciferných čísel. Napriek očividným faktom však slovenskí epidemiológovia stále ešte verejne nepriznali zlyhanie vakcíny, alebo prinajmenšom zlyhanie súčasného očkovacieho kalendára. Dočkáme sa vôbec niekedy ich verejného priznania si chyby? Kurz na NIE by bol v stávkovej kancelárii asi veľmi blízky k 1. :-) Naproti nim však ich česká kolegyňa otvorene hovorila o zmene očkovacieho kalendára.

       V polke januára sa ako obvykle konal vo Vysokých Tatrách vakcinologický kongres, na ktorom sa realizoval aj náš obľúbený platený troll Tomáš Ondriga (známy aj ako Tom Onn, Honey Badger či Medojed Kapský), dnes už čerstvý absolvent Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne, vtedy ešte len študent. Prítomným lekárom (predovšetkým pediatrom) vo svojom 10-minútovom príspevku Antivakcinačné a proti-antivakcinačné aktivity na internete vykladal o tom, ako „zničiť slovenský antivax“ — to ako nás, t.j. odporcov povinného očkovania či skôr bojovníkov za slobodu v očkovaní. Z kongresu unikla zvuková nahrávka, takže si ho môžete vypočuť na vlastné uši. Podľa jeho vlastných slov zinkasoval za tento svoj 10-minútový prejav agresie voči názorovým oponentom 15.000 Kč (niečo medzi 500 a 600 €), takže teraz už nemôže byť najmenších pochýb o tom, že je za svoje trollovanie platený. Mimochodom, vyše 500 € za 10-minútové predstavenie nie je zlá taxa, čo poviete? Neviem však, kde neveriaci Tomáš urobil chybu, lebo nebadám absolútne žiadne známky nášho zničenia, skôr naopak — naša činnosť chytá druhý dych. :-)

       TV Nova priniesla 8.I.2014 príbeh malej Michaely Hlušičkovej, ktorá sa v podstate stala invalidom krátko po očkovaní vakcínami Infanrix Hexa a Synflorix od nášho obľúbeného výrobcu GlaxoSmithKline. Správa sa (prekvapivo) nijak nesnažila tvrdiť, že tieto vakcíny neboli priamou príčinou dokaličenia tohto dieťaťa. Vakcína Infanrix Hexa dokaličila aj Milana Mojžíša z Litoměřic. Neskôr zase prehrmela v českých (a trochu aj v slovenských) oznamovacích prostriedkoch správa o úmrtí dieťaťa 4 hodiny po očkovaní (zase raz) vakcínou Infanrix Hexa. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dokonca zastavil používanie dotknutej výrobnej dávky (šarže) tejto vakcíny, ale nakoniec to oficiálne bol len planý poplach, lebo vraj toto úmrtie s očkovaním nesúviselo. Nijaký iný verdikt sa ani nedal čakať, pretože by bol jedným z posledných klincov do rakvy povinného očkovania, a to si pro-očkovacia propaganda, mimoriadne vyhovujúca výrobcom vakcín, akosi nemôže dovoliť. Celkom by ma zaujímalo, ako to českí odborníci dokázali, že za úmrtie nemôže očkovanie hexavakcínou. Ja osobne by som to zrovna s touto vakcínou vôbec nevidel tak jednoznačne. Je už pekných pár rokov známe, že očkovanie proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu výrazne zvyšuje riziko SIDS (syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa), napr. v Nemecku konkrétne po očkovaní vakcínou Infanrix Hexa bolo cca 3x vyššie riziko úmrtia u donosených detí a cca 6x vyššie u nedonosených detí.

       V Česku už okrem očkovania proti čiernemu kašľu a očkovania proti príušniciam zlyháva aj očkovanie proti osýpkam. Podobne ako u vyššie zmienenej epidémie príušníc, je len otázkou času, kedy sa epidémia osýpok po rokoch opäť objaví aj na Slovensku. A nie, milí čitatelia, nebude to kvôli odmietaniu očkovania, ani omylom, keďže aj minulý rok v Česku ochoreli v drvivej väčšine prípadov očkované osoby (či už na príušnice, na čierny kašeľ alebo na osýpky). Keď už sme pritom, na sklonku minulého roka začala epidémia príušníc vyčiňať medzi hokejistami NHL. Samozrejme, že boli proti príušniciam očkovaní.

       Spolok českých akože-skeptikov Sisyfos konečne udelil svoje ocenenie MUDr. Ludmile Elekovej za udatné tažení proti očkování. Naschvál píšem „akože-skeptikov“, pretože v skutočnosti sú príliš málo skeptickí. Voči niektorým veciam (ako napr. očkovanie) dokonca nie sú skeptickí vôbec, ale úplne nekriticky prijímajú propagandistické lži výrobcov vakcín (prepapagájované štátnymi zdravotníckymi úradníkmi). Ale to nie je zďaleka prvýkrát, čo Sisyfáci prejavili vyslovený nedostatok skepticizmu. Už predtým udelili svoju anticenu napr. mimoriadne skeptickému Adamovi Bartošovi, od ktorého by sa v skepticizme naozaj mohli učiť. Klamú už vo svojom názve, ale to nie je v dnešnej dobe nič neobvyklé. Stačí si spomenúť na slová „kresťanský“, „demokratický“ či „sociálny“ v názvoch rôznych politických hnutí a strán. Poznáte takú, ktorá by bola naozaj stelesnením svojho mena? Ja teda nie. Rovnako tak českí rádoby-skeptici.

       Červený denník (bolo mi zakázané používať výraz „SMEtisko“, takže červený denník, OK?) si na prvého apríla zavtipkoval na tému očkovania. Vtip bol skrytý už v názve: vraj očkovanie na Slovensku odmietajú LEN 4% rodičov. Heh, tak toto sa mi ani len nesnívalo, že každý 25. rodič je striktný odmietač očkovania. Myslel som si, že je nás podstatne menej. Ale ďakujem červenému denníku za upresnenie. Nesmierne ma to potešilo. Ešte viac potešujúce je, že to nie je všetko, ale ďalších 11% rodičov neodmieta úplne všetky očkovania, ale prinajmenšom jedno z 10 povinných očkovaní nechce, a ďalších 11% rodičov síce odklepne všetkých 10 povinných očkovaní, ale neskôr — nie podľa očkovacieho kalendára. Spolu teda až 4 + 11 + 11 = 26% slovenských rodičov odmieta aktuálny očkovací kalendár! Žasnem (v dobrom)! Viac ma na 1.IV.2014 už červený denník naozaj potešiť nemohol.

      Katolícki biskupi z Kene konečne prišli na to, ako chce Bill Gates znížiť počet obyvateľov zemegule o 10–15% skvelou prácou na nových očkovacích látkach, zdravotnej starostlivosti a službách reprodukčného zdravia. Tajomstvo spočíva v pridaní ženského tehotenského hormónu hCG (humánny chorionický gonadotropín) do očkovacích látok proti tetanu, čo spôsobí dlhodobú neplodnosť zaočkovaných žien a dievčat. Ale ako to už veľký Bill (v zastúpení Svetovou zdravotníckou organizáciou = WHO, ktorej suverénne najväčším sponzorom je — áno, správne — Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov) má vo zvyku, nevymyslel nič nové, len okopíroval 20 rokov starý pokus z Mexika, Nikaraguy a Filipín.

      GlaxoSmithKline (GSK) zase raz podplácal, tentokrát v Poľsku. To nás samozrejme nijak neprekvapuje, však pre GSK je to business as usual. Vyšlo tiež najavo ďalšie svinstvo, tentokrát vyše 80 rokov staré zneužívanie detí z detských domovov na testovanie vakcín. V roku 1930 tieto testy vykonávala firma Burroughs Wellcome, ktorá sa neskôr stala súčasťou GlaxoSmithKline. Minulý rok GSK tiež vypustil do rieky v Belgicku funkčný vírus detskej obrny. Áno, to je tá istá firma, čo dodáva všetky vakcíny pre povinné očkovanie detí (nielen) na Slovensku a čo mala vraj so mnou problém, že poškodzujem jej „dobré meno“. Heh, ja teda vážne neviem, ako by som mohol poškodiť niečo, čo vôbec neexistuje. Však nie som Chuck Norris! :-) Teda aj keby som veľmi chcel, ani pri najlepšej vôli nedokážem povesť GSK poškodiť viac, než to robí sám GSK, nemôžem si pomôcť.

       Minulý rok boli po slovensky otitulkované dva americké celovečerné filmy o očkovaní: Vaccine Nation a The Greater Good, ako aj krátke video, vysvetľujúce záludnosti odškodňovania obetí očkovania v USA. Za pozornosť stojí aj prednáška MUDr. Judity Hofhanzlovej, v ktorej sa (cca od polovice) do značnej miery venuje aj očkovaniu.

       Poslanci za KDH Jozef Mikloško a Ivan Uhliarik navrhli odškodňovanie obetí povinného očkovania na Slovensku, ale štátostrana to zavrhla, ako ostatne prakticky každý opozičný návrh. Následne sa začalo hovoriť o odškodňovaní obetí povinného očkovania aj v Česku. Vyzerá to tak, že nás naši západní bratia a sestry zase raz predbehnú.

       Ústavný súd Českej republiky sa zase raz vyznamenal, keď zamietol protest rodičov, odmietajúcich povinné očkovanie, proti porušovaniu ich ústavných práv. Podobné rozhodnutie si Ústavný súd Slovenskej republiky nechal na Advent. Európsky súdny dvor sa zase z toho vyzul, lebo vraj nemá kompetencie miešať sa do veci povinného očkovania toho-ktorého členského štátu EÚ. Mimoriadne sa vyznamenal aj Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý svojím rozhodnutím poprel právo rodičov na informácie o očkovaní, ktoré im podľa troch rôznych platných právnych predpisov má poskytovať pediater. Toto je mimoriadne zaujímavá situácia, pretože Úrad verejného zdravotníctva si tým nárokuje nielen na vyššie právomoci než jemu (prinajmenšom na papieri) nadriadené Ministerstvo zdravotníctva SR, ktorého právomocou je vydávať vyhlášky, ale dokonca aj na právomoci Národnej rady SR, ktorej právomocou je vydávať zákony.

       V máji 2014 nás opäť postrašili vírusovou detskou obrnou, ktorú sme nevideli od roku 1960. Rok predtým nás strašili importom detskej obrny z vojnou zmietanej Sýrie, čo je ozaj paradox, lebo hlavným dôvodom miestnej epidémie bola Veľkým Bratom spoza Atlantiku rozpútaná vojna, a nie samotná choroba. Nikto v oznamovacích prostriedkoch hlavného prúdu však nevysvetlil, že dôvodom nebezpečnosti detskej obrny sú narušené črevá, či už pesticídmi alebo iným svinstvom. Takže problém s vírusovou detskou obrnou by vlastne vyriešila zdravšia výživa, ale výnosnejšie je strašiť ľudí niečím, o čom nemajú dostatok údajov (a práve preto sa boja), a následne ponúknuť ako zázračné riešenie očkovaciu látku (ktorá by pri ozaj zdravej výžive nebola vôbec potrebná) s podstatne vyššou maržou, než je marža na zdravé potraviny. Sýria sa v súvislostí s očkovaním objavila v správach znovu, tentokrát kvôli úmrtiam bábätiek na následky očkovania proti osýpkam. Pôvodná správa hovorila o najmenej 15 úmrtiach, neskôr sa ohad zvýšil na najmenej 36 úmrtí. Hlavne, že podľa prof. Dluholuckého úmrtie na následky očkovania je „reakcia, o ktorej sa hovorí, no nikto ju nevidel“. Asi by si mal pán profesor zaletieť do Sýrie, keď už na Slovensku kvôli neskutočne silnej cenzúre (a prípadným následkom) nikto „nemá gule“ priznať úmrtie na následky očkovania, hoci len ja sám viem hneď o niekoľkých. Nehovoriac o talianskych dôchodcoch, ktorí tento rok umierali podozrivo rýchlo po očkovaní proti chrípke. Asi ako v tom čiernom vtipe: Inzerát: „Doopatrujem starších ľudí. Zn.: V rekordne krátkom čase.“

       V máji vyšla aj bombastická správa, že nielen divoký vírus osýpok, ale aj očkovanie proti osýpkam (obsahujúce „civilizovanejší“ vírus osýpok) dokáže zničiť niektoré druhy rakoviny. Namiesto toho, aby článok na rovinu priznal, že prekonanie divokých osýpok vlastne predstavuje prirodzenú ochranu proti rakovine, prezieravo v prospech kontraproduktívneho očkovania (a ziskov výrobcov vakcín) upozorňuje na nebezpečnosť osýpok demagogickým uvádzaním vysokej úmrtnosti na osýpky v afrických krajinách, ktorá je spravidla spôsobená nedostatkom vitamínu A. Ten by ale v rozvinutých krajinách v zásade nemal hroziť — ak sa človek nestravuje vyslovene nezdravo, ale to už je jeho osobná voľba.

       CIA sa dojemne zaviazala nepoužívať viac očkovacie kampane ako zástierku svojich špionážnych aktivít. Ako má však človek veriť organizácii, pre ktorú lož je pracovným nástrojom? A ako má veriť Svetovej zdravotníckej organizácii (World Health Organization = WHO), ktorá na tom s CIA spolupracovala? Áno, tej WHO, na ktorú sa do zblbnutia odvolávajú slovenskí propagátori povinného očkovania, že plnia jej odporúčania. Ehmmm… Človek sa potom oprávnene môže opýtať, či nebude zneužitá WHO a jej očkovacie kampane (a vlastne aj povinné očkovanie, ktoré sa riadi odporúčaniami WHO) aj na tajné operácie CIA v Česku či na Slovensku. Nie, nijak konšpiračne neteoretizujem, len kladiem otázku, ktorá je vo svetle verejne priznaných faktov úplne legitímna. A pre mňa osobne je to o dôvod viac na zrušenie povinného očkovania.

       MUDr. Juraj Mesík, manžel mimoriadne obľúbenej LGBTI aktivistky Oľgy Pietruchovej, zase raz napísal hysterický článok o údajnej samovražde národa z hlúposti (rozumej: odmietaním povinného očkovania). Skôr než národ, odmietajúci povinné očkovanie, však trpí hlúposťou sám Dr. Mesík, ktorý svojím článkom dokazuje, že vôbec nemá páru o téme, na ktorú sa rozhodol písať.

       Môžeme sa tešiť na novú vakcínu proti infarktu. Len neviem, či bude dosť účinná na to, aby zabránila infarktom občanov Slovenska z protiprávneho konania a nebetyčnej nevedomosti (alebo skôr úmyselnej slepote?) predstaviteľov slovenského verejného zdravotníctva.

       V Česku stúpa počet pneumokokových ochorení a pripisuje sa to celkom mylne údajnému poklesu zaočkovanosti. V skutočnosti však celková zaočkovanosť neklesá (naopak: rastie), len ten najmladší ročník sa očkuje menej než ročník o rok starší, tzn. klesá len zaočkovanosť aktuálne najmladšieho ročníka. Toto očkovanie je v Česku dobrovoľné, aj keď plne hradené poisťovňou. U nás je naopak povinné a zaočkovanosť je vyše 90%, aj tak však na Slovensku vzrástol výskyt pneumokokových invazívnych ochorení na vyše dvojnásobok stavu spred zavedenia povinného očkovania. Takže výsledok 6 rokov povinného očkovania na Slovensku je taký, že povinné očkovanie proti pneumokokom v konečnom dôsledku zvyšuje výskyt pneumokokových ochorení. Treba si teda položiť otázku, kedy už konečne s týmto očkovaním nadobro skoncujeme, keď je aj podľa oficiálnych (rozumej: pochybných) údajov oveľa viac na škodu než na úžitok.

       Cez letné prázdniny začala hystéria okolo novej a naozaj nebývalej (podľa niektorých len údajnej) epidémie eboly. Prekvapivo rýchlo sa vyrojili nové vakcíny proti ebole. Vlastne po akože-pandémii prasacej chrípky, kedy sa odohralo niečo veľmi (až podozrivo) podobné, to zase až tak prekvapivé nie je, ale nech mi nikto nehovorí, že tie vakcíny boli poriadne otestované. To je fyzicky nemožné v tak krátkom čase stihnúť. No a najlepší biznis sú plošné očkovacie kampane, takže hneď padli návrhy na plošné zaočkovanie celých krajín proti ebole. Podivuhodné odlišnosti od predchádzajúcich epidémií eboly a fakt, že USA vyslali do postihnutej oblasti tisícky vojakov, viedol ku konšpiračným teóriám, že ebola je vlastne tajnou americkou biologickou zbraňou. Čas ukáže, či sa táto teória potvrdí, každopádne však to, že Rusko má pripravené hneď dve vlastné vakcíny proti ebole, svedčí v jej prospech. Podivuhodnosti okolo eboly sú priam poetické.

       Jediné chrípkové vakcíny, ktoré sú túto sezónu na Slovensku bez doplatku pacienta, vyrába firma, v ktorej pracoval vysokopostavený úradník ministerstva. Toto ale nie je ani zďaleka prvý vážny konflikt záujmov ohľadne očkovania na Slovensku.

       Celkovo prakticky neškodná nákazlivá žltačka typu A zase raz strašila v hlavách epidemiológov, tentokrát súbežne v Leviciach i Přerove. Len pripomeňme, že príslušné vakcíny sú vyrobené pomocou bunkových tkanív, pochádzajúcich z umelo potratených bábätiek. To má nielen svoje morálne dopady, ale aj dopady zdravotné.

       V Poslaneckej snemovni Parlamentu Českej republiky prebehol seminár o očkovaní, na ktorom dostali priestor aj odporcovia povinného očkovania. Reč bola o novinke v českej legislatíve, tzv. detských skupinách. Aby to nestačilo, na sklonku roku si české Ministerstvo zdravotníctva vymyslelo likvidačné pokuty pre všetkých, ktorí poskytujú služby neočkovaným deťom.

       Na jeseň 2014 si vakcinacisti vymysleli na neočkujúce mamičky (iba na mamičky, na oteckov si netrúfli) psychologický výskum, pričom účastníčkam sľúbili nákupné poukážky v hodnote 15,— €. Rok predtým skúšali na mamičky besedy o očkovaní v materských centrách (heh, žeby chceli okopírovať, to, čo robím ja?). Podľa všetkého však k usporiadaniu týchto besied nedošlo. Skúšali tiež dotazníkový prieskum v čakárňach pediatrov. Ich zúfalosť z toho, že ani sebe-profesionálnejšie oblbovanie (rozumej: reklama, PR a psychologické triky) nezaberá a zaočkovanosť rok od roka klesá (čím klesá aj kšeft GSK, ktorý dodáva drvivú väčšinu vakcín pre povinné očkovanie na Slovensku a tiež sponzoruje drvivú väčšinu „vzdelávacích“ (rozumej: oblbovacích) podujatí o očkovaní pre slovenských lekárov), sa očividne stupňuje. Ako to povedal Dr. Wakefield v našom rozhovore: „A túto bitku prehrali. Ešte o tom nevedia a my nevieme, že sme ju vyhrali, ale oni celkom isto prehrali.“

 

Slobodný vysielač

logo Slobodný vysielač       Na Slobodnom vysielači bol v uplynulom roku celý rad relácií „Informačná vojna“ o očkovaní:

  • 21.I.2014 dokončil Mgr. Peter Tuhársky svoj seriál relácií o kolektívnej imunite.
  • 16.III.2014 som začal ja spolu s MUDr. Ludmilou Elekovou seriál o právnej stránke očkovania.
  • 6.IV.2014 som pokračoval v právnej stránke očkovania.
  • 5.V.2014 sme opäť s Dr. Elekovou pokračovali v právnej stránke očkovania.
  • 8.VI.2014 mali Peter Tuhársky a Tomáš Ondriga (alias Tom Onn alias Medojed Kapský alias Honey Badger) duel o kolektívnej imunite. Do relácie volala aj doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD. — predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti — s hláškou, ktorá vojde do dejín: vraj na liečbu nejakého dieťaťa, napadnutého pneumokokom, bolo vynaložených 40 miliónov €. Nakoniec sa ukázalo, že to bolo 1000x menej, tzn. zaokrúhlene 40.000 €, ako sa dočítate v časopise Dieťa 7/2014.
  • 12.VI.2014 som dokončil seriál o právnej stránke povinného očkovania.
  • 24.VII.2014 som začal seriál o autizme z očkovania.
  • 7.IX.2014 sme s Dr. Elekovou rozoberali liečenie autizmu z očkovania.
  • 29.X.2014 som hovoril o medicíne, založenej na dôkazoch, zvlášť vo vzťahu k očkovaniu.
  • 6.XI.2014 Mgr. Peter Tuhársky, MUDr. Ludmila Eleková a dve mamičky, ktoré prišli o svoje deti vinou očkovania, rozoberali úmrtia na následky očkovania.
  • 14.XII.2014 sme s MUDr. Andrejom Jancom a jeho manželkou (tiež lekárkou) v druhej časti relácie zabŕdli do detskej cukrovky z očkovania a v rámci nosnej témy „Tunelovanie v zdravotníctve“ i do povinného očkovania proti pneumokokom, ktoré predstavuje tunel v hodnote cca 40 miliónov € a ktorého prínos je záporný (tzn. nielenže nás stálo šialené peniaze, ale aj celkovo vyslovene škodí).
  • 17.XII.2014 sme s Ing. Hanou Bláhovou hovorili o parazitárnych ochoreniach a s Dr. Andrewom Wakefieldom o autizme z MMR vakcíny.

 

Tlačoviny

obálka knihy „Babské rady profesorky Strunecké“       V časopise Vitalita pokračoval môj seriál článkov, ktorý začal na jeseň 2011.

       V časopise Dieťa pokračoval seriál článkov Mgr. Petra Tuhárskeho, ktorý začal v lete 2013 a ktorý sa zameriava na vedecké pozadie očkovania, resp. jeho predstieranie.

       V časopise Meduňka pokračoval seriál článkov MUDr. Ludmily Elekovej, ktorý vychádza od leta 2012 a ktorý sa očkovania dotýka len občas a skôr okrajovo, hovorí však o tom, ako žiť zdravo aj bez očkovania či iných „vymožeností“ tzv. „modernej“ medicíny.

       Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. vydala vo vydavateľstve ALMI knihu Babské rady profesorky Strunecké.

       Dr. Robert W. Sears vydal vo vydavateľstve Argo preklad svojej knihy The Vaccine BookKniha o očkování. Kniha je skôr pro-očkovacia, navrhuje však opatrnejší prístup k očkovaniu, než sa bežne používa v Česku či na Slovensku, nehovoriac o USA.