Odpoveď MUDr. Daniela Švorca (SaS) na otázky k povinnému očkovaniu

13.02.2012 13:57

Ing. Marián Fillo

 

       Na tie isté otázky k povinnému očkovaniu, ku ktorým sa naposledy vyjadril MUDr. Peter Kalist (SaS), nám odpovedal aj MUDr. Daniel Švorc, kandidát č. 111 za stranu "Sloboda a solidarita" (SaS).

 

Otázky:

"Chcela by som sa opýtať, ako plánujete riešiť otázku povinného očkovania detí? Viem, že máte v programe zrušenie povinnosti niektorých vakcín. Zaujímalo by ma ktorých a prečo. Prípadne, či sa neplánujete zasatiť za úplné zrušenie povinosti očkovania, keďže vyhláška je protiústavná? Vo väčšine štátov EÚ je očkovanie len odporúčané a nikto nenúti deti očkovať pod hrozbou pokuty. Navyše majú fondy na odškodnenie ľudí poškodených očkovaním, na rozdieľ od SR. Poznám veľa detí postihnutých očkovaním (moje dieťa nevynímajúc) a preto ma najviac zaujíma táto problematika."

 

Odpoveď:

       Ako občiansky kandidát do NR SR za stranu SaS som za úplné zrušenie pokút pri odmietnutí očkovania, tak ako som to uviedol na mojej internetovej stránke www.sas111.sk. Toto považujem v prípade môjho zvolenia do NR SR za moju prioritu a chcem predložiť takýto poslanecký návrh do 1 roku po zvolení do parlamentu. Predpokladám, že to nie je politická ale odborná otázka a môj zámer by mohol byť podporený tak koalíciou ako i opozíciou. Zrušenie pokút považujem za rýchle a efektívne legislatívne riešenie, ktoré de facto zruší povinnosť očkovania a jeho porušenie nebude ďalej postihnuteľné.

       Z odborného hľadiska zastávam názor, že niektoré povinné očkovania sú dôležité a majú pre spoločnosť enormný význam. Práve vďaka očkovaniu sa znížil počet úmrtí detí a závažných komplikácií pri ťažkých ochoreniach. Na druhej strane stoja prípady závažných vedľajších účinkov, ktoré môžu po očkovaní nastať. Rodič by mal byť zo strany lekára riadne informovaný o prínosoch a  rizikách očkovania. Koniec koncov rodič musí mať právo sa na základe týchto informácii rozhodnúť. Pre mňa ako liberála je sloboda jednotlivca prvoradá. Pokuty a nútenie rodičov dať dieťa očkovať je ale zásah do slobody jednotlivca. Preto nesúhlasím s pokutami žiadam ich legislatívne zrušiť. Správna cesta vedie cez riadne informovanie rodičov.

 

Dr.med. Daniel Švorc
kandidát č.111 za stranu SaS

 


Zverejnenie tohto článku zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Odpoveď MUDr. Daniela Švorca (SaS) na otázky k povinnému očkovaniu

banda

satanclaus | 17.02.2012

Je zbytočné sa niečo pýtať politikov, a hlavne pred voľbami. Radi sľúbia hocičo, len aby sa dostali ku korytu.

Re:banda

Filip | 17.02.2012

Len sa divím SAS, prečo nevyužijú tému povinného očkovania a nesľúbia zrušenie.
Po voľbách by sa ľahko mohli vyhovoriť na ostatné strany,že nie je politická vôľa-ako s mariškou.Minimálne návštevníkov tejto stránky by to pritiahlo.
Ale zrejme majú prehľad,ako málo ľudí táto téma zaujíma a nehodilo by to veľa hlasov.Iný dôvod ma nenapadá.

Je to politická otázka!

Filip | 13.02.2012

V prípade vášho zvolenia budete konfrontovaný s realitou, pretože očkovanie je politická otázka.Politika je biznis-záujmy ľudí,verzus záujmy korporácií!
Keby bola odborná,bolo by povinné očkovanie zrušené. Pri očkovaní ide len o peniaze,starosť o zdravie je zásterka miliardového biznisu.

Pridať nový príspevok