Odpoveď ministra zdravotníctva na Otvorený list ministrovi zdravotníctva kvôli jeho nekonaniu vo veci konfliktov záujmov členov PSPI

22.07.2011 19:11

Minister zdravotníctva Slovenskej republiky

Ivan UHLIARIK

 

Bratislava, 2.V.2011

Číslo: Z23679/2011-KM

 

Vážená pani Juhárová,

 

       dovoľte, aby som reagoval na Váš podnet, ktorý ste zaslali na Ministerstvo zdravotníctva SR a upozorňujete na Vami zistený konflikt záujmov členov pracovnej skupiny pre imunizáciu - prof. MUDr. Svetozára Dluholuckého, CSc. a MUDr. Ingrid Urbančíkovej. Na podnet som Vám už listom zo dňa 22.III.2011 odpovedal a moje stanovisko, ktoré som prekonzultoval aj s hlavným hygienikom SR MUDr. Gabrielom Šimkom, MPH je v tomto prípade nemenné. Pracovná skupina pre imunizáciu (PSPI) je menovaná ministrom zdravotníctva SR ako poradný orgán Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) pre problematiku imunizácie, má svoj štatút a rokovací poriadok. PSPI nemá rozhodovaciu právomoc, jej odborné návrhy sú predmetom ďalšieho rozhodovania na úrovni hlavného hygienika SR a Ministerstva zdravotníctva SR. ÚVZ SR má od všetkých členov PSPI čestné prehlásenie, že nie sú v konflikte záujmov pri vykonávaní svojej činnosti v tomto poradnom orgáne, pričom súčasťou každého rokovania je aj samostatný bod o deklarovaní konfliktu záujmov jej členov, aby sa predišlo pochybnostiam. V prípade zistenia konfliktu záujmu budú členovia PSPI nahradení. K zisteniu neprišlo, preto nevidím dôvod na výmenu členov Pracovnej skupiny pre imunizáciu.

       V pripomienkach, ktoré ste adresovali na Ministerstvo zdravotníctva SR, ste sa dotkli aj medializovanej problematiky, týkajúcej sa vystúpenia hlavného odborníka MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo prof. MUDr. Miroslava Borovského, PhD. na tlačovej besede farmaceutickej spoločnosti Bayer, kde prezentoval svoje názory. V tomto prípade píšete o potrebe odvolať prof. MUDr. Miroslava Borovského, PhD. z uvedenej funkcie. Prácu, odbornosť a skúsenosti prof. Borovského si vážim, aj napriek tomu som považoval za potrebné po zverejnení uvedených informácií prekonzultovať problematiku priamo s profesorom Borovským. Zvolil som teda štandardný postup, ktorý je v takomto prípade overený a vnímam ho ako korektný. Absolvovali sme otvorený rozhovor, v ktorom sme si vyjasnili naše názory a zhodli sme sa v tom, že tlačové konferencie tohto typu nie sú vhodnou platformou na prezentáciu takýchto stanovísk. Náš rozhovor bol konštruktívny, dospeli sme k zhode a nevidím dôvod na ďalšie kroky.

 

       Vážená pani Juhárová,

       verím, že moje vysvetlenie budete považovať za definitívne a nemenné a nazdávam sa, že týmto sme už problematiku uzatvorili.

 

       S pozdravom

[nečitateľný podpis]

 


Zverejnenie (prepis z tlačenej predlohy + grafická úprava tohto článku) trvala správcovi www.slobodaVockovani.sk približne polhodinu.

 

Diskusia: Odpoveď ministra zdravotníctva na Otvorený list ministrovi zdravotníctva kvôli jeho nekonaniu vo veci konfliktov záujmov členov PSPI

hnusný podlý hajzel

irena | 23.07.2011

Neverím, že aj tí ostatní politici sú lepší. Treba riadnu mafiu, ktorá nieje v konflikte záujmov a tieto kreatúry odstrániť natrvalo a to všetky a preventívne aj ich rodinu, lebo kým to nepocítia na vlastnej koži trápenie pre milované dieťa tak to nikdy neuznajú a nepochopia.
Podpisovať by som dala papier že budú hradiť všetky náklady spojené s liečbou dieťaťa a celého príbuzenstva, ktoré z toho musí byť na nervy alebo sa zblázniť plus odškodné celej rodine . Potom by ste videli či by nahovárali alebo odrádzali od vakcín a to isté pri liekoch tzv. sajrajtoch od farmafiriem.
Otvorte oči veď si robí evidentne posmech.To je všetko mafia, sú prepletení aj s cirkvou nemôžu zradiť nikto nikoho, lebo by sa prevalili ďalšie kauzy a to oni nepotrebujú. Prerokúvajú len nepodstatné blbosti , aby odpútali od hlavných problémov ktoré treba priam akútne riešiť.
Písať im treba len preto, aby každý slušný človek si prečítal že sú bez chrbtovej kosti.

sú to bábky v rukách farmagaunerov

ferko | 23.07.2011

vrana vrane oko nevykole, žiaľ :( škoda reči

Re:sú to bábky v rukách farmagaunerov

ferko | 23.07.2011

a čo keby tak vakcinacisti podpisovali čestné prehlásenia rodičom, že ručia za každé zdravotné poškodenie spôsobené dieťaťu očkovaním, resp. že ručia za to, že dieťa podaním vakcíny bude naozaj zdravé bez nutnosti sústavných návštev rôznych doktorov od kožných, alergológov, imunológov, pľúcnych, gastroenterológov, diabetológov, endokrinológov, onkológov a ďalších...keď nie sú v konflikte záujmov, nech teda podpisujú čestné prehlásenia aj rodičom!

ze minister

Stefan | 23.07.2011

no, nemam co dodat. Chlapec uhliarik asi nepozna vyznam slovneho spojenia 'konflikt zaujmov".
A dokonca mu staci cestne prehlasenie.
Nuz, aj takychto mame vo vlade, zial :(

Dnes odnesiem do mojej banky (u ktorej mam hypoteku) cestne prehlasenie, ze uz im nedlzim ziadne peniaze, tak nech mi vynuluju zostavajucu istinu a zrusime celu hypotekarnu zmluvu.
Verim, ze sa dohodneme.

Pridať nový príspevok