Odborníci sa pripravujú na chrípkovú sezónu

27.09.2010 13:44

       Epidemiológovia predpokladajú, že nový vírus AH1N1, typický najmä pre predošlú chrípkovú sezónu sa bude šíriť aj tento rok. V rámci prevencie je preto potrebné venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, vetrať domácnosti, udržiavať čistotu v kúpeľniach a na toaletách. Rovnako dôležitá je aj zvýšená konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia s dostatkom vitamínu C. Prioritou pri prevencii podľa odborníkov však aj naďalej zostáva očkovanie. Odporúča sa najmä rizikovým pacientom so srdcovocievnymi ochoreniami, diabetikom, onkologickým pacientom či tehotným ženám.

       [...]

       Ako sa bude pandemický vírus v novej sezóne správať, odborníci ešte nevedia. Na základe monitoringu Svetovej zdravotníckej organizácií však predpokladajú, že stratil na agresivite. „Očakávame normálny výskyt chrípky, ale s tým, že bude treba cielene sledovať, ktoré vírusy cirkulujú," povedala Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica. Pozitívnou správou je, že Slovensko nezaznamenalo za posledných niekoľko rokov väčšiu epidémiu.

 

       Viac na stránkach Bystrica.SME.sk a Zvolen 24.

       Viď tiež článok "Pred nami je škandál ohľadne chrípkových plánov - naliehavé varovanie" a ďalšie články v tomto prehľade.