Očkovanie proti chrípke môže byť menej účinné u obéznych ľudí

29.10.2012 02:37

CTV News - 25.X.2011Angela Mulholland

 

       Pôvodný článok "Flu vaccines may be less effective on obese people"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok - stupnica na váhe       Podľa nového výskumu účinnosť očkovania proti chrípke u obéznych ľudí slabne rýchlejšie než u ľudí s normálnou váhou. Táto štúdia tiež zistila, že obézni ľudia si navyše tvoria chybnú verziu "zabijáckych buniek", ktoré pomáhajú zastaviť nákazy pred zhoršením sa a rozšírením sa do celého tela. To by mohlo vysvetliť, prečo obézni ľudia mali vyššie riziko komplikácií počas pandémie prasacej chrípky pred 2 rokmi.

       Táto štúdia je prvou, ktorá zistila, že hoci si obézni ľudia vytvoria primeranú imunitnú odpoveď v prvom mesiaci po očkovaní, ich odolnosť, zdá sa, časom prudko klesá. Obézni ľudia si tiež tvoria chybné T-bunky, hlásia autori článku v časopise International Journal of Obesity.

       Vedúca autorka tejto štúdie, Melinda Beck - profesorka výživy na Fakulte globálneho verejného zdravotníctva Univerzity Severnej Karolíny (University of North Carolina (UNC) School of Global Public Health) v Chapel Hill (štát Severná Karolína, USA), hovorí, že ak očkovanie proti chrípke ponúka obéznym ľuďom rýchlo sa strácajúcu ochranu, môže ich to vystaviť riziku nákazy potenciálne nebezpečnými chorobami:

"Z týchto výsledkov vyplýva, že ľudia s nadváhou a obézni ľudia pravdepodobnejšie než ľudia so zdravou váhou ochorejú na chrípku po nákaze chrípkovým vírusom"

       Vo svojej štúdii sa výskumníci pozrelina 499 pacientov na klinike UNC, ktorí boli očkovaní na sklonku roku 2009 bežnou vakcínou proti sezónnej chrípke. Zistili, že 12 mesiacov po očkovaní zhruba polovici obéznych účastníkov štúdie klesli hladiny protilátok na štvrtinu v porovnaní s hladinami mesiac po očkovaní. Avšak u ľudí so zdravou váhou len menej než štvrtina zaznamenala takýto pokles hladiny protilátok.

       Keď títo výskumníci potom zobrali vzorky krvi a vystavili ich chrípkovému vírusu 12 mesiacov po očkovaní, okolo 75% T-buniek u ľudí so zdravou váhou stále vytváralo bielkoviny na boj s chorobou. U obéznych ľudí to však bolo len 25% T-buniek. Spoluautorka štúdie, Patricia Sheridan, povedala, že to by mohlo byť dôležité zistenie, pretože ak očkovanie nezabráni nákaze, ľudia sa musia spoliehať čiastočne na svoje T-bunky, aby obmedzili závažnosť choroby.

       Melinda Beck hovorí, že táto štúdia nadväzuje na predchádzajúci výskum, z ktorého vyplynulo, že obezita môže poškodiť schopnosť tela zvládnuť chrípku. Ďalšie štúdie tiež zistili u obéznych jedincov slabšie odpovede na iné vakcíny.

       Počas pandémie prasacej chrípky v rokoch 2009/2010 si lekári všimli, že spomedzi tých, čo vážne ochoreli, mali obézni ľudia vysoký podiel. Predstavitelia verejného zdravotníctva mali podozrenie, že to môže byť spôsobené faktom, že ťažší ľudia zvyknú mať astmu a iné zdravotné problémy, ktoré ich činia náchylnejšími na komplikácie choroby. Obezita ako taká doposiaľ nebola chápaná ako rizikový faktor chrípky. Melinda Beck povedala:

"Tieto nové zistenia nám dávajú vysvetlenie, prečo boli obézni ľudia náchylnejší ochorieť na chrípku počas pandémie prasacej chrípky oproti ľuďom so zdravou váhou."

       Autori hovoria, že ďalší výskumníci by sa mali zamerať na to, čo spôsobuje veľký pokles protilátok po očkovaní proti chrípke u obéznych ľudí.

"Musíme lepšie porozumieť tomuto problému a hľadať jeho riešenia,"

povedala Miranda Beck, poznamenajúc, že chrípka zabije ročne na celom svete okolo pol milióna ľudí a výskyt obezity je na vzostupe.

 

Literatúra:

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabralo prekladateľovi približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Očkovanie proti chrípke môže byť menej účinné u obéznych ľudí

ehm...

ela | 29.10.2012

...obezita je chorobou sama osebe...

Re:ehm...

Ing. Marián FILLO | 30.10.2012

Ten článok je zaujímavý tým, že podstatná časť starých ľudí je obéznych a práve na ich očkovanie proti chrípke sa tak veľmi tlačí. To ale znamená, že očkovanie starých ľudí je vyhadzovaním peňazí do vzduchu za niečo, z čoho môžu mať oveľa viac škody než úžitku. A to aj podľa mainstreamových názorov, nieto ešte podľa odporcov očkovania.

Re:Re:ehm...

stara mama | 24.11.2012

ide na nás zas chrípka..., čo keby namiesto vakcín proti chrípke radšej reklamovali zvýšený prísun vitamínov C, D a pod. aj starším ľuďom i tým obéznym ??? Pýtam sa mojej mamy, babka a lekárka ti doporučila vitamíny ??
Ale kďeže, chcela ma zaočkovať, čo som jej výslovne ja zakázala, pretože minulý rok neodolala lekárke a dala sa zaočkovať proti chrípke, načo potom samozrejme skončila s riadnou chrípkou a horúčkami a bolesťami kľbou v posteli a tak isto obišiel aj moj kolega z práce. Takže doprajte si radšej hlavne vitamíny a nie vakcíny !!!

Pridať nový príspevok