Očkovanie – pomocné informácie pre Vaše slobodné rozhodnutie (časť 2.)

02.05.2010 11:08

 

1. časť     2. časť     3. časť     4. časť     5. časť     6. časť     7. časť     8. časť     9. časť     10. časť

 

       Pôvodnú nemeckú verziu týchto informácií v aktualizovanom vydaní dostať vo forme brožúry ako zošit at2/2 2009. Vydalo:

gesudheit aktiv – anthroposophische heilkunst e.V.
(občianske združenie „zdravie aktívne – antroposofické liečebné umenie“)
Johannes Kepler-Str. 56
75378 Bad Liebenzell
Tel.: +49 7052 9301-0
Fax: +49 7052 9301-10

       Pôvodný nemecký článok nazvaný "Impfungen – Hilfen zur freien Entscheidung" nájdete tu:
https://www.drkummer.de/jom/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=105

       Z nemčiny preložila Lucia Pastuchová. Preklad doladil a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

Typy očkovacích látok

Očkovacie látky proti toxínom (jedovatým látkam z baktérií)

       Prvé očkovacie látky boli vyvinuté proti silne jedovatým substanciám (toxínom), vyrábaným baktériami záškrtu (diftérie) a tetanu. Proti týmto toxickým látkam si dokáže organizmus vybudovať ochranu, takže človek na ich následky neochorie. Očkovanie nezabraňuje samotnému infikovaniu baktériami, ale chráni len proti ich toxickým látkam. Vďaka očkovaniu si človek tvorí protilátky (antitoxíny). Imunizačný vplyv je vysoký a bezpečný, znášanlivosť relatívne dobrá.
 

Očkovacie látky proti bakteriálnym infekciám

       Dosiahnuť ochranu proti baktériám je už o poznanie ťažšie. Baktérie sú vybavené rôznymi ochrannými mechanizmami, kvôli ktorým ich ľudský organizmus ťažšie rozpozná a ťažšie sa voči nim bráni. Je teda jasné, že imunizačný vplyv bakteriálnych očkovacích látok bol zlý, napríklad pri očkovaní BCG (= proti tuberkulóze; na Slovensku doteraz povinné – pozn. red.) alebo očkovaní proti týfusu. Prelom prišiel okolo roku 1990, keď došlo ku konjugácii: spojila sa časť očkovacej látky proti tetanu, ktorú rozozná aj nezrelý imunitný systém dojčaťa, s časťami z príslušnej baktérie, proti ktorej reaguje dieťa spravidla až okolo tretieho roku života. To sa týka očkovacích látok proti baktérii Haemophilus influenzae typu B (= HiB – pozn. red.), meningokokom alebo pneumokokom. Tieto očkovacie látky vedú už u dojčaťa k imunitnej odpovedi. Či však z tohto umelého zásahu do imunity dojčiat vyplývajú aj nejaké zvláštne potiaže, doposiaľ nie je známe! Je však známe, že v krajinách, kde sa pred časom vykonávalo plošné očkovanie proti HiB, sa prudko zvýšila početnosť prípadov detskej cukrovky (Diabetes mellitus typu 1), a to v čoraz skoršom veku.

 

Očkovacie látky proti vírusom

       V prípade očkovacích látok proti vírusom sa zvyčajne používa pojem „živá očkovacia látka“, ktorý však nie je celkom správny: vírus má len niektoré vlastnosti živého organizmu, ale sám o sebe živým organizmom nie je. Tento dokáže podnietiť živý organizmus k určitým reakciám; hlavne k tomu, aby sa vírus ďalej rozmnožoval, až kým sa začne organizmus proti tomu brániť.
       V prípade vírusovej nákazy je organizmus prinútený, aby sám stále znova a znova vyrábal cudziu, neživotaschopnú látku (vírus), ako keby to bola látka organizmu vlastná. Liečenie spočíva v tom, že telo začne vírus rozpoznávať ako cudzorodú látku a začne sa proti nej brániť. Vírusové nákazy sú častokrát spojené s menej výraznými zápalmi, majú dokonca sklony k odbúravacím procesom, ako napríklad k rozpadu ústnej sliznice pri zápale ďasien (stomatitída). Nastupujúca choroba má zrazu náhly zvrat: horúčka, začervenanie hrdla alebo vyrážky a príznaky choroby sa objavia vtedy, keď sa organizmus začne bojovať proti cudzím vírusom a obnovuje svoju celistvosť (integritu).
       Prakticky všetky očkovania proti vírusom môžu okrem horúčky zapríčiniť aj všeobecné zápalové imunitné reakcie, rovnako tak aj zápalové reakcie v ústrednej alebo okrajovej nervovej sústave (= centrálnom a periférnom nervovom systéme – pozn. red.). Napriek všetkým výskumom vieme pozoruhodne málo o možných ťažkostiach s imunitou. Počas jedného jediného prechodu tráviacim traktom sa môže (donedávna ústne podávaný) očkovací vírus detskej obrny (t.j. „oslabený“ vírus, ktorý je obsiahnutý v očkovacej látke proti detskej obrne - pozn. red.), ktorý má viacero odlišných typov, zmeniť z typu I na typ II a späť.

 

1. časť     2. časť     3. časť     4. časť     5. časť     6. časť     7. časť     8. časť     9. časť     10. časť