Očkovanie dôchodcov proti pneumokokom bude zrušené, „keďže nefunguje“

11.07.2011 14:53

Mail Online / Daily Mail - 31.V.2011 - Jenny Hope

 

       Pôvodný článok "Pneumonia jabs for pensioners to be scrapped 'as they don't work'"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Vláda Veľkej Británie zruší očkovanie starších ľudí (nad 65 rokov) proti pneumokokom, pretože neznižuje úmrtnosť. Milióny dôchodcov boli očkované jednorázovou vakcínou, ktorá ich mala 10 rokov chrániť pred nákazou spôsobujúcou zápal pľúc. Odhaduje sa, že tento očkovací program zhltol už okolo 100 miliónov britských libier (£), pričom vakcína spolu s prácou očkujúceho lekára stojí okolo 20 £. Tento program bol spustený v roku 2005.

       Ešte v januári 2011 vydávalo Ministerstvo zdravotníctva Veľkej Británie reklamné letáčiky na toto očkovanie - navzdory množstvu štúdií, ktoré spochybňujú jeho účinnosť. Nezávislí odborníci z Výboru pre očkovanie a imunizáciu (Joint Committee on Vaccination and Immunisation = JCVI), ktorý je poradcom vlády, však tvrdia, že toto očkovanie 'nemá badateľný dopad' na výskyt pneumokokových ochorení.

       Výbor sa vyjadril, že ochrana, ktorú poskytuje toto očkovanie, je chabá a u starších ľudí netrvá dlho. Výbor povedal riaditeľovi vládneho očkovacieho programu - prof. Davidovi Salisburymu, že prínos očkovacieho programu je len veľmi malý a preto by program mal byť zastavený.

       Stále by sa však mali proti pneumokokom očkovať deti a ľudia s rizikovými faktormi, ako napr. ľudia s respiračnými chorobam a kardiaci, keďže dôkazy sú "robustnejšie", ako sa vyjadril JCVI.

       Vakcína určená pre ľudí nad 65 rokov je pneumokoková polysacharidová vakcína predávaná pod značkami Pneumova a Pneumovax II. Pre deti sa používa iný typ vakcíny.

       Vakcína pre starších ľudí je spájaná s 30 úmrtiami a vyše 3.300 hlásenými nežiaducimi účinkami, vrátane zlyhania srdca a bolesti kĺbov a svalov. Vyplýva to z oficiálnych čísel Regulačného úradu pre lieky a zdravotníctvo (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency).

       Očkovanie proti pneumokokom je ponúkané dôchodcom spolu s každoročným očkovaním proti sezónnej chrípke, pričom sa ich dá zaočkovať okolo 70%, čo znamená že najmenej 3,8 milióna starších ľudí vo Veľkej Británii toto očkovanie podstúpilo. Vakcína by mala chrániť proti 23 najbežnejším typom pneumokokových baktérií, objavuje sa však čoraz viac dôkazov, že neznižuje riziko zápalu pľúc u ľudí nad 65 rokov.

       Dokonca už v roku 2005, keď očkovací program pre starších ľudí začal po odsúhlasení väčšinou odborníkov z JCVI, boli o jeho účinnosti pochybnosti. Včera (tzn. 30.V.2011) večer prof. Salisbury povedal: "Odborníci, ktorí nám radia v oblasti očkovacích programov, nedávno prehodnotili očkovanie proti pneumokokom u ľudí nad 65 rokov a dospeli k záveru, že ochrana, ktorú ponúka, nie je dostatočne účinná a preto treba tento program ukončiť."

       Charlotte Linacre zo Združenia daňových poplatníkov (TaxPayers’ Alliance) tvrdí, že tento program mal byť prehodnotený už skôr. Povedala: "Ministerstvo zdravotníctva by nemalo len tak vyhadzovať peniaze na projekt bez zhodnotenia jeho účinnosti."