Očkovacie kampane proti detskej obrne zlyhávajú kvôli podvýžive

12.01.2012 10:50

The Express Tribune11.I.2012Karáčí, Pakistan

 

       Pôvodný článok A drop in the bucket: Polio campaigns fail because of malnutrition
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

Dieťa na invalidnom vozíku - ilustračný obrázok       Bola to tá istá prezentácia, ktorou si Dr. Anita Zaidi minulý mesiac vyslúžila ovácie na stretnutí Tropickej spoločnosti (Tropical Society) vo Philadelphii v Pennsylvánii (USA). Ale v Pakistane pred poslucháčmi z Univerzitnej nemocnice Univerzity Aga Khana (Aga Khan University Hospital = AKUH) v pondelok 9.I.2012 sa stretla s tichom, pokleslými výrazmi tváre a súcitným kývaním.

       V roku 2011 hlásil Pakistan 189 prípadov detskej obrny, čo je o 45 viac než 144 v roku 2010. Vo Philadelphii bola Dr. Anita Zaidi uznávaná za jej vhľad do problému, ktorého si mnohí darcovia z rôznych krajín neboli vedomí.

       Ale zdalo sa, že tunajší ľudia sa obávajú ťažkého súboja, ktorý čaká túto krajinu, čo sa potrebuje vysporiadať s vírusom detskej obrny.

       Na druhú stranu, India zrejme dosiahne úspech – nijaký hlásený prípad detskej obrny za celý rok. Čo je horšie, hovoria odborníci, budúcnosť svetovo najväčšieho snaženia v oblasti verejného zdravotníctva – Iniciatívy za celosvetové vyhubenie detskej obrny (Global Polio Eradication Initiative), ktorá vznikla v roku 1988, závisí takmer výlučne na úspechu Pakistanu v boji s touto mrzačiacou chorobou.

       „Pakistan je najviac zasiahnutý,“ povedala Dr. Anita Zaidi, ktorá je riadieľkou a profesorkou detského lekárstva a detského zdravia v AKUH. Prednášala v druhý deň seminára „Detské prenosné ochorenia: Vhľady, vyvstávajúce z miestneho výskumu.“ Dr. Anita Zaidi povedala, že Pakistan hlásil viac prípadov, než všetky ostatné endemické krajiny (t.j. krajiny, v ktorých sa vyskytuje detská obrna trvale každý rok – pozn. prekl.) dokopy. Na konci roku 2011 boli hlásené nákazy detskou obrnou v 16 krajinách, ale len 4 z nich (vrátane Indie) nikdy nemali 0 prípadov detskej obrny za celý kalendárny rok. Povedala, že na vyhubenie detskej obrny v Pakistane sa minulo okolo 7,86 miliardy dolárov, ale situácia sa stále vymyká kontrole. Hoci táto suma sa javí byť vysoká, Dr. Anita Zaidi rýchlo zasadila toto číslo do kontextu: „Okolo 20 miliárd dolárov ročne sa minie na klimatizáciu v Iraku a Afganistane!“

       Podľa tejto odborníčky na zdravie detí je v Pakistane množstvo prekážok. Hovorila o desiatich najdôležitejších na základe jej výskumu a praktických skúseností.

       Okrem iného ide o nestálu politickú, sociálnu, finančnú, právnu a poriadkovú situáciu v Pakistane. „To odpútava pozornosť vlády od kľúčových problémov, ako je zdravie,“ povedala Dr. Anita Zaidi. Kampane proti detskej obrne sú často zmarené štrajkom zdravotníčok uprostred alebo tesne pred začiatkom kampane. Ťažkou ranou tiež bola správa o falošnej očkovacej kampani, zosnovanej americkou tajnou službou CIA (Central Intelligence Agency).

       Ďalším problémom, ktorý brzdí účinnosť očkovacích kampaní je nedostatočná komunikácia s niektorými spoločenstvami, obzvlášť Paštúnmi. Dr. Anita Zaidi povedala, že riziko ochorenia na detskú obrnu je u paštúnskych detí 5x vyššie než u detí iného pôvodu.

       Takmer 70% prípadov detskej obrny v roku 2011 bolo u paštúnskych detí.

       Avšak fakt, ktorý bol pre odborníkov veľkým šokom, je, že okolo 24% detí, u ktorých bola hlásená detská obrna do novembra 2011, boli deti očkované proti detskej obrne 7 alebo viackrát.

       Detí, ktoré dostali detskú obrnu a neboli vôbec očkované, bolo 32%. Táto informácia si zasluhuje ďalší výskum, povedal vedúci Oddelenia pre zdravie žien a detí v AKUH, Dr. Zulfiqar Ali Bhutta. Podľa neho sú podvýživa, nedostatok vitamínu A a hnačka u detí dôvodmi, pre ktoré očkovanie nebolo účinné. „U podvýživených detí je 2x pravdepodobnejšie, že očkovacie látky proti detskej obrne nevytvoria imunitu,“ povedal Dr. Bhutta.

       Deti s nedostatkom vitamínu A majú tiež vyššie riziko, že dostanú detskú obrnu, dokonca aj po opakovaných očkovaniach. Dr. Bhutta odporučil zapojiť do veci súkromný sektor, zamerať sa viac na rutinné očkovanie a na odstránenie podvýživy a nedostatku vitamínu A. Povedal tiež, že treba zozbierať viac informácií o tomto probléme, aby mohli tvorcovia politiky činiť lepšie rozhodnutia, a tiež sprístupniť tieto informácie verejnosti.

       Minister zdravotníctva pakistanskej provincie Sindh, Dr. Sagheer Ahmed, bol tiež prítomný na tomto seminári. Aktívne sa podieľal na kampaniach proti detskej obrne. Povedal, že fakt, že je hlásených tak veľa prípadov detskej obrny napriek vysokej zaočkovanosti, stojí za zamyslenie. Udal tiež ďalší dôvod neúčinnosti týchto kampaní. „Zakaždým, keď je hlásený nejaký prípad detskej obrny, je okolo toho veľká aféra a jeden-dvaja ľudia sú zbavení funkcie, čo je brzdou pokroku,“ povedal. „Kľúčové problémy, ako je napr. podvýživa, sa neriešia a preto sa tento problém nedarí zvládnuť.“

       Minister naliehal na ľudí, aby nestanovovali žiadne konečné termíny, ale aby prišli s rozsiahlymi a udržateľnými stratégiami boja s detskou obrnou. Dr. Bhutta oznámil, že na takejto stratégii sa práve pracuje a že bude predstavená ministerstvu zdravotníctva v polovici roku 2012.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabralo prekladateľovi približne 1 hodinu a 15 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.